Νέες εκδόσεις

6' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Sofka Ζinovieff

Οδός Ευρυδίκης

μετ. Τόνια Κοβαλένκο

εκδ. Διόπτρα, σελ. 295

«Φτάνοντας στην Ελλάδα είχα την αίσθηση της επιστροφής στο σπίτι μου. H αίσθηση αυτή μου γέννησε την επιθυμία να εξερευνήσω την Αθήνα και να ανακαλύψω τι πραγματικά συνέβαινε στην καθημερινή ζωή αυτού του τόσο αντιφατικού λαού». H «Οδός Ευρυδίκης» είναι μια φρέσκια και αστεία αφήγηση της πρώτης χρονιάς της Sofka Zinovieff στην Αθήνα. H προσαρμογή της σε μια χαώδη πόλη με δυσεύρετα ταξί, ανθρώπους ελάχιστα τυπικούς, με κόρνες, άγχος και θόρυβο, παράξενα ήθη και αυθεντικά χαμογελεστά πρόσωπα.

Αλεξάντρ Κουπρίν

Ολέσια

Το βραχιόλι με τους γρανίτες

μετ. Ολέγ Τσυμπένκο

εκδ. Ροές, σελ. 224 – 12 ευρώ

Χωρίς να ανήκει σε καμιά σχολή, ο σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα Αλεξάντρ Κουπρίν έχει όλες τις αρετές των μεγάλων Ρώσων κλασικών. Το έργο του διακρίνεται για την απλότητα και τον ρεαλισμό του καθώς, όπως ο Τσέχωφ, ο Κουπρίν δείχνει την προτίμησή του προς τους μικρούς και ταπεινούς. O τόμος περιλαμβάνει δύο ιστορίες αγάπης, τελείως διαφορετικές μεταξύ τους: μια ρεαλιστική και μια εξιδανικευμένη που και οι δυο τους όμως έχουν τραγική κατάληξη.

ΜΕΛΕΤΗ

Μιχάλης Χρυσανθόπουλος

Αρτεμίδωρος και Φρόυντ

εκδ. Εξάντας, σελ. 248

Πώς η εμπειρία του ονείρου που μεταφράζεται σε ονειρικό λόγο και διεισδύει στην πραγματικότητα της εγρήγορσης, δημιουργεί ένα διακριτό σύστημα ερμηνείας; Ποιες μορφές έχει πάρει το σύστημα αυτό από την αρχαιότητα έως σήμερα; Και ποιος είναι ο ρόλος της λογοτεχνίας; Στο πρώτο μέρος της μελέτης του, ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά αναλύοντας τις ερμηνευτικές θεωρίες του Αρτεμίδωρου και του Φρόυντ για το όνειρο. Μέσα από τις έννοιες της μεταφοράς, της ερμηνείας και της κατασκευής προσπαθεί άλλωστε να εντοπίσει τα κοινά σημεία των δύο θεωριών. Και στο δεύτερο μέρος της μελέτης εφαρμόζει τα συμπεράσματά του πάνω σε λογοτεχνικά κείμενα του ευρέως εννοούμενου μοντερνισμού.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Αν Ζονάς

Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι

εικ. Αν Μπιγκέ

μετ. Μαρίνα Τουλγαρίδου

εκδ. Ερευνητές, σελ. 64 – 13,50 ευρώ

Γιος ενός φτωχού τσαγκάρη, ο Αλαντίν δεν γνώριζε άλλο νόμο παρά αυτόν του δρόμου. Οταν ο μυστηριώδης ξένος από την Αφρική εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά του ήταν έτσι σε θέση να αδράξει την ευκαιρία και να αποκτήσει το μαγικό λυχνάρι που μπορούσε να ικανοποιήσει τις πιο τρελές του επιθυμίες. Με σύμμαχο το τζίνι του λυχναριού ο Αλαντίν κατορθώνει έτσι να διεκδικήσει και να παντρευτεί την κόρη του Σουλτάνου και να ζήσει μέσα στο μεγαλείο και τα πλούτη.

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

Ελένη Τζαβάρα

Δέσεις και συνδέσεις στο πεδίο της ψυχανάλυσης

εκδ. Εξάντας, σελ. 285

H ψυχανάλυση έτσι όπως ορίσθηκε από τον Φρόυντ δεν περιορίζεται στο πεδίο της τυπικής κλινικής άσκησης. Στοχεύει το Αγνωστο και το Αλλο όπου αυτό βρίσκεται, τόσο στο ατομικό όσο και στο συλλογικό επίπεδο, στα συμπτώματα της παθολογίας αλλά και σε κάθε ανθρώπινο έργο. H έρευνα στο πεδίο της ψυχανάλυσης δεν δεσμεύεται μόνο από την ευρύτητα του πεδίου αλλά και από την κατάργηση της άποψης περί στεγανών διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των διαφόρων επιστημονικών πεδίων. H άποψη επομένως του Φρόυντ περί μιας εξαιρετικά ευρείας μόρφωσης του ψυχαναλυτή δεν ήταν απλώς ένα ιδεώδες του ιδρυτή της ψυχανάλυσης, αλλά και μια επιστημολογική αναγκαιότητα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ρaul R. Maracin

H νύχτα των μεγάλων μαχαιριών

μετ. Αθηνά Σίμογλου

εκδ. Κοχλίας, σελ. 272 – 12,90 ευρώ

Οι σαράντα οκτώ ώρες που άλλαξαν την ιστορία του κόσμου. Ολα ξεκίνησαν από την πυρκαγιά στο γερμανικό Κοινοβούλιο, για την οποία η κυβέρνηση του Χίτλερ κατηγόρησε τους πολιτικούς της αντιπάλους. O Χέρμαν Γκαίρινγκ εμφανίστηκε στον τόπο της καταστροφής κρατώντας έναν κατάλογο με τα ονόματα όλων των «εχθρών του κράτους», κατάλογο τον οποίον προετοίμαζε επί μήνες. O Χίτλερ συνέλαβε έτσι αυτοπροσώπως τον Ερνστ Ρεμ, έναν από τους κυριότερους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Και λίγο αργότερα άρχισε η σφαγή του Βερολίνου, η οποία τον κατέστησε απόλυτο κυρίαρχο της Γερμανίας.

ΝΟΜΙΚΟ

Π. Κακκαλή (επιμ.)

Δίκαιο Αλλοδαπών

εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, 35 ευρώ

Το έργο περιλαμβάνει 111 κωδικοποιημένα νομοθετήματα του εθνικού και του κοινοτικού δικαίου ταξινομημένα σε θεματικές ενότητες. Στην αρχή παρατίθεται η βασική νομοθεσία για τους αλλοδαπούς, δηλαδή ο νόμος 2910/2001 όπως τροποποιήθηκε από τους νόμους 3013/2002, 3146/2003 και 3202/2003 καθώς και οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και της ΕΣΔΑ. Καλύπτει ό,τι αφορά την είσοδο και την εγκατάσταση των αλλοδαπών φυσικών προσώπων στην Ελλάδα, τους ομογενείς – παλιννοστούντες, τους πολιτικούς πρόσφυγες, τους ανιθαγενείς, τους αλλοδαπούς εγαζόμενους. Καλύπτει ακόμα τα ζητήματα της απέλασης, της έκδοσης, της σωφρονιστικής μεταχείρισης των αλλοδαπών καθώς και τα δικαιώματά τους σε ακίνητα των παραμεθορίων περιοχών. Στο εκτενέστατο αλφαβητικό του ευρετήριο περιέχει τέλος τη σχετική νομολογία, δημοσιεύματα καθώς και χρονολογικό πίνακα νομοθεσίας. Το έργο έγινε με τη συνεργασία των νομικών E. Τρύφωνα και M. Γεωργιάδου.

Ευγενίας Δακορώνια

Το ζήτημα της ερμηνείας των διαθηκών στο ελληνικό δίκαιο

εκδ. Π.Ν. Σάκκουλας, σελ. 166 – 18 ευρώ

Η πραγματεία διερευνά το αν χωρεί ερμηνεία των διαθηκών ακόμη και αν το γράμμα τους είναι «σαφές». Εξετάζει τα κριτήρια για την ερμηνευτική αναζήτηση της βούλησης του διαθέτη, τις πηγές άντλησής τους καθώς και το ζήτημα της «συμπληρωματικής» ερμηνείας της διαθήκης με αναζήτηση της υποθετικής βούλησης του διαθέτη. H συγγραφέας ασχολείται με το θέμα της ερμηνείας των διαθηκών όχι μόνο υποκειμενικά, με βάση του βούληση του διαθέτη, αλλά και αντικειμενικά, με βάση τη συναλλακτική καλή πίστη. Και αναπτύσσει τον προβληματισμό της κατά πόσον είναι δυνατός ο αναιρετικός έλεγχος του περιεχομένου των διαθηκών.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Luc Ferry, Jean-Didier Vincent

Τι είναι ο άνθρωπος;

Η βιολογία συνομιλεί με τη φιλοσοφία

μετ. Αν Καραστάθη, Φ. Σιατίστας

εκδ. Κριτική, σελ. 345

Ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας ευαισθησίες, τα τελευταία χρόνια η βιολογία μάς καλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση ανάμεσα στην κληρονομικότητα και το περιβάλλον. Βιολόγοι και φιλόσοφοι καλούνται να συνεργαστούν σε θέματα βιοηθικής που επιτακτικά ζητούν απάντηση. O φιλόσοφος Luc Ferry και ο βιολόγος Jean-Didier Vincent καταπιάνονται με το δύσκολο εγχείρημα τού να διατυπώσουν με τρόπο απλό και παιδαγωγικό τα πλέον θεμελιώδη και ενδιαφέροντα ζητήματα του κλάδου τους σε μια κοινή βάση γνώσεων.

Ερνστ Καλ & Γιαν Κούλμπροτ

Ο Πλάτωνας και το πλυντήριο πιάτων

μετ. Πελαγία Τσινάρη

εκδ. Κέδρος, σελ. 104 – 9 ευρώ

Ο Γιαν Κούλμπροτ σε συνεργασία με τον σκιτσογράφο Ερνστ Καλ εξερευνούν την καθημερινότητα ως φιλοσοφικό παιχνίδι. Απώτερος στόχος τους είναι να κάνουν τους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για τη φιλοσοφία αναδεικνύοντας το θελκτικό, εκσυγχρονιστικό και αρκετά πρακτικό πρόσωπό της. Παραθέτοντας χαρακτηριστικές ρήσεις σπουδαίων φιλοσόφων μεταξύ των οποίων είναι ο Βιτγκενστάιν, ο Σοπενχάουερ, ο Κασίρερ, ο Αντόρνο και ο Χορκχάιμερ, το βιβλίο ασχολείται με καθημερινά περιστατικά όπως γίνονται αντιληπτά μέσα από τα μάτια δύο μικρών παιδιών. Εξετάζονται έτσι θέματα όπως η αυτοσυνείδηση, η μάθηση, ο θάνατος, ο χρόνος, ο μιμητισμός και η ευτυχία.

Will Kymlicka

H πολιτική φιλοσοφία της εποχής μας

μετ. Γρηγόρης Μολυβάς

εκδ. Πόλις, σελ. 691

O συγγραφέας επιχειρεί να αποτυπώσει τις κυρίαρχες τάσεις που δημιουργήθηκαν στους κόλπους της αγγλοαμερικάνικης πολιτικής φιλοσοφίας μετά τη δημοσίευση της «Θεωρίας της δικαιοσύνης» του Rawls. Εκλαμβάνοντας τον Rawls ως το σημείο επανεκίνησης της σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας, το βιβλίο αντιμετωπίζει την πολιτική θεωρία εντός του ευρύτερου πλαισίου της ηθικής φιλοσοφίας και υιοθετεί μια θεματική προσέγγιση της πολιτικής φιλοσοφίας την οποία αντιδιαστέλλει προς την ιστορία της.

Πολιτιστικές βιομηχανίες

Διαδικασίες, υπηρεσίες, αγαθά

εκδ. Κριτική, σελ. 312

O συλλογικός αυτός τόμος χαρτογραφεί τα περιβάλλοντα και τις διαδικασίες μέσω των οποίων διαμορφώνονται, προωθούνται και καταναλώνονται τα προϊόντα του πολιτισμού: η πολιτιστική κληρονομιά, τα μουσεία, τα θεάματα, τα έντυπα, ο κινηματογραφός, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η τηλεόραση, η μουσική και η σύγχρονη τέχνη. H ομάδα των συγγραφέων επιχειρεί να συμβάλει στη συστηματοποίηση της συζήτησης για την υπό διαμόρφωση παγκόσμια και εγχώρια αγορά του πολιτισμού, καθώς και για τις προκλήσεις που παρουσιάζονται με την ανάπτυξη των τεχνολογιών, της πληροφορίας και της επικοινωνίας. O πρόλογος είναι των N. Βερνίκου και Σ. Δασκαλοπούλου.

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

Ζακ Λακάν

Σεμινάριο Τρίτο

Οι ψυχώσεις

μετ. P. Χριστοπούλου-Βλ. Σκολίδης

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 408 – 25 ευρώ

Το τρίτο σεμινάριο ανήκει στην πρώτη, πολύ δημιουργική περίοδο της διδασκαλίας του Ζακ Λακάν. Το ψυχωτικό φαινόμενο ανάγεται σε ελαττωματική λειτουργία του συμβολικού πεδίου, η οποία διαταράσσει τη σχέση του υποκειμένου με τη σκέψη και το σώμα. H αποφασιστική παρέμβαση του Ζακ Λακάν (1901-1981) στο ψυχαναλυτικό γίγνεσθαι ξεκίνησε στη δεκαετία του ’50 με τη μορφή ενός εβδομαδιαίου σεμιναρίου, το οποίο έγινε πόλος συσπείρωσης και κατάρτισης για πολλές γενιές ψυχαναλυτών. Το 1964 ο Λακάν ίδρυσε τη Φροϊδική Σχολή των Παρισίων, η ακτινοβολία της οποίας ξεπέρασε τα γαλλικά σύνορα. H Σχολή του Φροϊδικού Αιτίου του 1981 έγινε, τέλος, όχημα για τη διάδοση του λακανικού προσανατολισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή