Στο Ελληνομουσείο Ζαγοράς

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις εκθέσεις σε μία, με σημείο αναφοράς τη Ζαγορά Πηλίου και τον Ρήγα, βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στο Ελληνομουσείο Ζαγοράς Πηλίου (Σχολείο του Ρήγα). Αντίγραφα χειρογράφων και παλαιοτύπων από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζαγοράς, έκθεση παραστάσεων και της χάρτας του Ρήγα και τρία αφιερώματα στην αρχιτεκτονική του Ελληνομουσείου, στους Αιγυπτιώτες της Ζαγοράς και στον περιοδικό τύπο της ελληνικής παροικίας περιλαμβάνονται στην έκθεση που οργανώνει έως τις 15 Σεπτεμβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Δήμου Ζαγοράς.

Στο διάστημα της σχολαρχίας του Κων/νου Τριανταφυλλίδη (1770-1774) ο 15χρονος Ρήγας μαθήτευσε στη Σχολή της Ζαγοράς. O ερχομός του συνέπεσε με τη σχολαρχία ενός ικανότατου, ευρυμαθούς και έμπειρου δασκάλου. Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψιν ότι πολλά απ’ τα βιβλία με τα οποία ο I. Πρίγκος πλούτισε τη βιβλιοθήκη της Σχολής ήταν γεωγραφικά συγγράμματα με χάρτες άριστους για τα χρόνια εκείνα, τότε καταλαβαίνει από πού άντλησε τις γεωγραφικές και τις άλλες γνώσεις του ο Βελεστινλής.

Οσo για τα βιβλία της βιβλιοθήκης της Ζαγοράς θεωρούνται μεγάλης ιστορικής αξίας. Κι’ αυτό γιατί πολλά χειρόγραφα περιέχουν ύλη ανέκδοτη, θεολογική και ιστορική μεγάλου ενδιαφέροντος. Οι Ζαγοριανοί κατείχαν προέχουσα θέση μεταξύ των ομογενών της Αιγύπτου κατά το 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα. Στην έκθεση παρουσιάζονται οι σημαντικότεροι Ζαγοριανοί της Αιγύπτου με τα πορτρέτα και τα βιογραφικά τους στοιχεία. Οσο για το Ελληνομουσείο, ανήκει στη λεγόμενη λαϊκή αρχιτεκτονική της Βορείου Ελλάδος και έχει κτιστεί με την τεχνική που κτίζονταν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας τα μεγάλα σπίτια-πύργοι του Πηλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή