O «Ηλιος» του Στάιν θα φωτίσει τελικά την Επίδαυρο

O «Ηλιος» του Στάιν θα φωτίσει τελικά την Επίδαυρο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απορία πώς και η αρχαιολογική υπηρεσία (το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, συγκεκριμένα) δεν αντέδρασε στο βαρύτατο και ακαλαίσθητο σκηνικό που είχε στηθεί στην ορχήστρα της Επιδαύρου για τον «Οιδίποδα τύραννο» του Γ. Κιμούλη, στην αρχή του φετινού φεστιβάλ, ήρθε προχτές η απάντηση: Οχι, το ΚΑΣ δεν αδιαφορεί φέτος για τα σκηνικά που στήνονται στην Επίδαυρο. Απόδειξη ότι στην προχτεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να μην επιτρέψει να στηθεί το σκηνικό της «Μήδειας» του διάσημου Γερμανού σκηνοθέτη Πέτερ Στάιν, που θα κλείσει τα φετινά Επιδαύρια την επόμενη βδομάδα.

Αυτό προκάλεσε συναγερμό χτες στο «Ελληνικό Φεστιβάλ», το οποίο όφειλε να βρει λύση ώστε και το ΚΑΣ να ικανοποιηθεί, και η παράσταση του Στάιν να μη θιγεί. Πράγμα το οποίο και επετεύχθη.

Παρ’ όλο που το σκηνικό της «Μήδειας» είναι ένα ξύλινο, αγροτικό σπιτάκι, το ΚΑΣ επισήμανε προβλήματα: O λοφίσκος και το σπιτάκι επάνω του δεν αφήνουν ελεύθερη την ορχήστρα, που πρέπει να είναι επισκέψιμη την ημέρα. Κυρίως όμως πρόβλημα ήταν ο τεράστιος «ήλιος» που εμφανίζεται στο τέλος για την κατά Ευριπίδη ανάληψη της Μήδειας: Το μεγάλο βάρος του γερανού που θα σηκώνει τον «ήλιο» εγκυμονεί κινδύνους για υποκείμενες αρχαιότητες (αγωγούς κλπ), όπως και οι… φλόγες που θα βγάζει ο «ήλιος» αυτός! Επρόκειτο βέβαια για παρανόηση, διότι, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Πέτερ Στάιν, την εκτυφλωτική ακτινοβολία του από μηχανής «ήλιου» θα προκαλεί δίσκος κατάμεστος από λαμπτήρες τεραστίων βατ.

Εν πάση περιπτώσει, βρέθηκαν λύσεις -ο γερανός θα αλλάξει δρομολόγιο και δεν θα περάσει πάνω από αγωγούς, το λοφάκι με το σπιτάκι της Μήδειας θα στήνεται βράδυ και θα ξεστήνεται ημέρα, καθότι… λυόμενο κ.λπ. Το ζήτημα πάντως έδωσε την ευκαιρία στον διευθυντή του E. Φ. Γιάννη Καραχισαρίδη να προτείνει στο ΚΑΣ διαδικασία για έγκαιρη εξέταση των σκηνικών, ανάλογη με αυτή που ακολουθείται στο Ηρώδειο, ώστε να αποφεύγονται και στην Επίδαυρο προβλήματα την τελευταία στιγμή.

Το ΚΑΣ, εξάλλου, ενέκρινε προχτές πρόταση να στηθεί λυόμενο θέατρο 1.100 θέσεων στις Μυκήνες (εκτός Ακροπόλεως, αλλά εντός αρχαιολογικού χώρου) για να παρουσιαστεί εκεί το θέρος του 2006 η όπερα «Ηλέκτρα» του P. Στράους με την Γκουίνεθ Τζόουνς στον ομώνυμο ρόλο. Πρόταση της καλλιτεχνικής εταιρείας Οπερα Ναυπλίου της οποίας ηγείται ο πρόεδρος των τσιμέντων «Τιτάν» κ. Παπαλεξόπουλος και συμπαραγωγή της EPT και αμερικανικού καναλιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή