Το μαρτύριο του Προμηθέα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη, κατά σειρά, παρουσία στην Επίδαυρο για το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας που μετά τον περσινό «Φιλοκτήτη» επιστρέφει απόψε και αύριο στο αργολικό θέατρο με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. H θερινή παραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου φέρει την σφραγίδα του Κώστα Καζάκου ο οποίος επιστρέφει στο αρχαίο δράμα και στην Επίδαυρο ύστερα από πολυετή απουσία, έχοντας, μάλιστα, διπλό ρόλο: του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή.

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, της οποίας τα άλλα δύο έργα (Προμηθέας Λυόμενος και Προμηθέας Πυρφόρος) σώζονται μόνο αποσπασματικά. O Δίας, ο νέος κυρίαρχος του κόσμου σκοπεύει να εξοντώσει το ανθρώπινο γένος. Ομως, ο Προμηθέας αντιδρά στα σχέδιά του, αντιστέκεται, χαρίζει στους ανθρώπους τη φωτιά και τους σώζει από την καταστροφή. O Δίας για να τον τιμωρήσει, τον καρφώνει στα βράχια της Σκυθίας στέλνοντας το μήνυμα ότι στη νέα τάξη που εγκαθίδρυσε δεν υπάρχουν περιθώρια για ανυπακοή. O Προμηθέας υπομένει το μαρτύριό του με αλύγιστη θέληση και διαμηνύει την πίστη του ότι θα επικρατήσει το δίκαιο. O Αισχύλος ήταν φυσικό να υμνήσει τον Προμηθέα ο οποίος όχι μόνο έδωσε την ευεργετική φωτιά στους ανθρώπους αλλά έθεσε τις βάσεις για την υλική και πνευματική πρόοδο της Αθήνας.

Τους υπόλοιπους πρωταγωνιστικούς της παράστασης ρόλους υποδύονται η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Κωνσταντίνος Καζάκος, ο Βασίλης Κολοβός, ο Δημήτρης Ναζίρης, ο Χρήστος Κάλλοου και η Κατερίνα Φωτιάδη. H μετάφραση είναι του Οδυσσέα Νικάκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Φαίδωνα Πατρικαλάκη, η χορογραφία της Αγγελικής Στελλάτου, η μουσική του Γιούρι Στούπελ και οι φωτισμοί του Νίκου Γεωργάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή