Το Φεστιβάλ του Σεράγεβο ανοίγει σήμερα τις πύλες του

Το Φεστιβάλ του Σεράγεβο ανοίγει σήμερα τις πύλες του

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες κινηματογραφικές γιορτές του κόσμου, το φεστιβάλ του Σεράγεβο, εγκαινιάζει σήμερα την 11η διοργάνωσή του. Αρχισε ενώ ο πόλεμος βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, έχει κερδίσει την υποστήριξη της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας, με τις επισκέψεις πολλών σκηνοθετών και ηθοποιών κάθε χρόνο. Αυτή τη χρονιά, ο Αλεξάντερ Πέιν είναι πρόεδρος στο τμήμα ταινιών μικρού μήκους και θα συναντήσει τους σπουδαστές κινηματογράφου της πόλης για να μοιραστεί την πείρα του μαζί τους. Το φεστιβάλ, παράλληλα, διοργανώνει μια πλήρη ρετροσπεκτίβα με μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες του. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος είναι ο ηθοποιός Μίκι Μανόλοβιτς, γνωστός από τους ρόλους του σε ταινίες του Εμίρ Κουστουρίτσα, αλλά και σε γαλλικές παραγωγές. Αλλοι καλεσμένοι της διοργάνωσης είναι οι σκηνοθέτες Κλοντ Λελούς, Τέρι Τζορτζ («Hotel Rwanda»), Μπραντ Σίλμπερλινγκ («Λέμονι Σνίκετ»), Νιλς Μίλερ («H δολοφονία του Ρίτσαρντ Νίξον»), Κάρλος Ρεϊγάδας («Japon»), καθώς και οι ηθοποιοί Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Εμιλι Γουότσον, Πίτερ Μάλαν, Ιμέλντα Στόντον, Σόφι Οκονέντο και Ντάνιελ Κρεγκ. Το τιμητικό βραβείο του φεστιβάλ, η «Καρδιά» του Σεράγεβο, θα απονεμηθεί στον διευθυντή του φεστιβάλ της Βενετίας, Μάρκο Μίλερ.

Η ταινία που ανοίγει απόψε το φεστιβάλ είναι μια βοσνιακή παραγωγή (συμπαραγωγή με τη Σλοβενία, τη Γαλλία και την Ιταλία), το «Well tempered corpses» του Μπέντζαμιν Φιλίποβιτς. Μέσα από τέσσερις προσωπικές ιστορίες, η ταινία επιχειρεί να παρουσιάσει το μετέωρο πρόσωπο και τις ελπίδες της μεταπολεμικής Βοσνίας για μια καλύτερη ζωή. Ομως και η αυριανή ταινία που διαγωνίζεται για την «Καρδιά» του Σεράγεβο, το «Awakening from the dead», σερβική παραγωγή, έχει θέμα της τον πόλεμο. Τοποθετείται στις αρχές των βομβαρδισμών, με ήρωα ένα καθηγητή Καλών Τεχνών που επιστρέφει από τον τάφο για να διορθώσει ό,τι δεν πήγε καλά στη ζωή του.

Διαγωνισμός

Το φεστιβάλ φιλοξενεί στο διαγωνιστικό του τμήμα 11 ταινίες από εννέα χώρες, την Αλβανία, τη Βοσνία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, τη FYROM και για πρώτη φορά φέτος, την Ουγγαρία. Από την επόμενη διοργάνωση, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι οι χώρες που θα υποβάλουν ταινίες. H συνεργασία σφραγίζεται με την εκτός συναγωνισμού προβολή του «Ομηρου» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, καθώς με την ταινία της Γεσίμ Ουστάογλου «Περιμένοντας τα σύννεφα». O ίδιος ο Γιάνναρης θα παρουσιάσει την ταινία στην ειδική προβολή της, αύριο το βράδυ, συνοδευόμενος από τους ηθοποιούς του, Στάθη Παπαδόπουλο και Θεοδώρα Τζήμου. Συνολικά, θα προβληθούν 162 ταινίες από σαράντα χώρες, σε 19 προγράμματα, με περίπου είκοσι προβολές κάθε ημέρα, ενώ η διοργάνωση θα λήξει στις 27 Αυγούστου με τη απονομή των βραβείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή