Παραστάσεις με «ονόματα»

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικές συνεργασίες εξασφάλισε για την περίοδο 2005 – 2006 το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας. Τις παραστάσεις του, που δεν θα παρουσιαστούν μόνο στην Πάτρα («Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» κατά το 2006) αλλά και στην Αθήνα, θα στελεχώσουν πρώτης γραμμής καλλιτέχνες, όπως οι Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιάννης Μπέζος, Λυδία Φωτοπούλου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γεράσιμος Γεννατάς, Τάνια Τρύπη, Ταξιάρχης Χάνος, Θόδωρος Κατσαφάδος, Κατερίνα Λέχου κ.ά.

Οι δύο επόμενες περίοδοι θα είναι και οι τελευταίες που θα διευθύνει το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης, ο οποίος έχει αποφασίσει να αποχωρήσει μετά το τέλος της τρέχουσας θητείας του. Θητείας, που το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν οι συνεχείς και αποτελεσματικές, εν γένει, μετακλήσεις στο θέατρο της Πάτρας ιδιαίτερα αξιόλογων καλλιτεχνών.

Πλατφόρμα νέων

«Μένουν μπροστά μας ακόμη δύο ολόκληρα χρόνια, και τα σχέδια είναι πολλά», λέει ο Θ. Μουμουλίδης. «Οχι σχέδια, αποφάσεις. Διότι οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί από το Δ. Σ. του θεάτρου και επομένως προχωράμε». Πρώτα, βέβαια, είναι το φιλόδοξο πρόγραμμα της περιόδου που αρχίζει, αλλά έχει σημασία να προτάξουμε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία: «H επόμενη περίοδος (2006 – 2007) θα λήξει, και μαζί η θητεία μου», λέει ο Θ. Μουμουλίδης, «με μια πρόταση που θα κάνει το θέατρο στην πόλη του, πρόταση που ελπίζουμε να υιοθετηθεί και να συνεχιστεί: πρόκειται για την «Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών», όπως την ονομάσαμε. Είναι η διοργάνωση ενός συνόλου περίπου 50 παραστάσεων ποικίλων μορφών τέχνης από νέους δημιουργούς -σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές και χορογράφους, συγγραφείς, νέα πρόσωπα γενικώς. Θα γίνει την άνοιξη του 2007 σε πέντε διαφορετικούς χώρους της πόλης και θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες. O τομέας του χορού, μάλιστα, θα πάρει διεθνή χαρακτήρα, γιατί θα περιλαμβάνει και ξένες ομάδες και καλλιτέχνες».

Τριπλέτα

Τρεις «βασικές» παραγωγές, αλλά και ορισμένες άλλες μικρότερες, με το δικό τους όμως ενδιαφέρον, έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη περίοδο το θέατρο της Πάτρας:

Πρώτη φετινή παράσταση θα είναι το κλασικό έργο του Μπρεχτ «H όπερα της πεντάρας», που, όπως είναι γνωστό, έχει και πολλή μουσική και τραγούδια, του Κουρτ Βάιλ τα υπέροχα, βέβαια. Αυτόν ακριβώς τον τομέα, τη μουσική επιμέλεια και επεξεργασία, αναλαμβάνουν οι εκλεκτοί μουσικοί Θύμιος Παπαδόπουλος και Θοδωρής Οικονόμου. H σκηνοθεσία θα είναι του Θ. Μουμουλίδη, τα σκηνικά – κοστούμια του Γιώργου Πάτσα και πρωταγωνιστής στον διαβόητο ρόλο του «Μακ δε νάιφ», του Μακ του Μαχαιροβγάλτη, ο Γιάννης Μπέζος. Μαζί του η Τάνια Τρύπη, στο ρόλο προφανώς της πόρνης Τζένης (των πειρατών), ο Ταξιάρχης Χάνος (Κος Πίτσαμ), η Φένια Παπαδόδημα, ο Φώτης Σπύρος, ο Δημήτρης Βογιατζής, ο Αγγελος Μπούρας κ. ά. Αναζητείται η κα Πίτσαμ. H παράσταση ανεβαίνει στις 25 Νοεμβρίου στον «Απόλλωνα» της Πάτρας, όπου και θα παίζεται ως τον Ιανουάριο. Κατόπιν ανεβαίνει στο θέατρο «Βεάκη» της Αθήνας (15/1/2006) όπου και θα παίζεται ώς το τέλος της σεζόν (Πάσχα).

Στην Παιδική Σκηνή θα ανεβεί, στην αρχή επίσης της περιόδου, το έργο του Αντερσεν «H βασίλισσα του χιονιού», σε σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα. Στον «Απόλλωνα», μετά την «Οπερα…», θα παρουσιαστεί, στο πλαίσιο μάλιστα των εκδηλώσεων της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» και στον κύκλο «Καρναβάλι», το έργο του Κάρλο Γκολντόνι «H τελευταία νύχτα του καρναβαλιού», έργο άπαιχτο ακόμα στην Ελλάδα και από αυτά που, όπως λέγεται, επηρέασαν πολύ τον Αντον Τσέχοφ, διότι σ’ αυτό το έργο του Γκολντόνι ανιχνεύεται έντονη η ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει τα έργα του μεταγενέστερού του Ρώσου δημιουργού. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, με πρωταγωνιστές: Λυδία Φωτοπούλου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κατερίνα Λέχου, Γεράσιμο Γεννατά, Θόδωρο Κατσαφάδο κ. ά. Και η παράσταση αυτή θα παρουσιαστεί ακολούθως στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της Πάτρας 2006 θα ανεβαστούν επίσης: «H σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, με τη Λυδία Φωτοπούλου, σε σκηνοθεσία Θ. Μουμουλίδη, και το έργο του Γιώργου Βέλτσου «Οιδίπους και Αντι-Οιδίπους».

Τέλος, για το καλοκαίρι του 2006, θα ανεβούν οι «Ορνιθες» του Αριστοφάνη με τους Γιάννη Μπέζο (Πεισθέταιρο) και Γεράσιμο Γεννατά (Ευελπίδη), σε σκηνοθεσία Θ. Μουμουλίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή