Νέος θεατρικός θεσμός ξεκινά από τη Σικυώνα

Νέος θεατρικός θεσμός ξεκινά από τη Σικυώνα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γέννηση ενός νέου θεσμού περί τα θεατρικά δρώμενα, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Θ. Τερζόπουλο και τον δήμαρχο Σικυωνίων, Αγγελο Παπαγγελόπουλο. H εναρκτήρια εκδήλωση προγραμματίστηκε για τις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στη Σικυώνα, στη συνάντηση με τίτλο «Σκότος εμόν φάος», η οποία περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συμπόσια και εργαστήρια.

Αρχαίο Θέατρο

Κατά τις εκδηλώσεις, ο σκηνοθέτης και η ομάδα του θα συνεργαστούν στενά με τους τοπικούς φορείς και ιδιαιτέρως με την «Σικυώνια σκηνή», οι ερασιτέχνες ηθοποιοί της οποίας θα ανεβάσουν στις 4/9 τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, ενώ την προηγούμενη ημέρα το Θέατρο Αττις θα ανεβάσει τον «Αίαντα» του Σοφοκλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σικυώνα είναι η πατρίδα του Θέσπι, που θεωρείται από πολλούς ως ο δημιουργός της αρχαίας τραγωδίας. Επίσης διαθέτει ένα αρχαίο θέατρο 10.000 θέσεων, το οποίο αυτήν την στιγμή είναι κλειστό για να προχωρήσει η αναστήλωσή του.

Ο Θ. Τερζόπουλος, μιλώντας για τον νεόκοπο θεσμό, υπογράμμισε ότι την επόμενη χρονιά θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αξιόλογοι άνθρωποι του θεάτρου όπως ο Λευτέρης Βογιατζής και όχι μόνον, χορογράφοι, εικαστικοί κ.τ.λ. Επίσης τα δρώμενα θ’ απλωθούν, υπό την μορφή μετακινούμενου φεστιβάλ, σε άλλες τρεις πόλεις της περιφέρειας με ιδιαίτερη αρχαιολογική και ιστορική σημασία: την αρχαία Μαρώνεια, το Νεκρομαντείο της Πρέβεζας και το Αρχαίο Θέατρο της Μήλου.

Κέντρο – περιφέρεια

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι όλοι οι θίασοι θα λάβουν τα χρήματα των επιχορηγήσεων και ότι σε λίγο καιρό θα ανακοινώσει τα συνολικότερα σχέδια της πολιτείας για το θέατρο και τους φορείς του.

Σχετικά με την πρωτοβουλία του Θ. Τερζόπουλου, που θα λάβει σάρκα και οστά στην Σικυώνα, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα «αποτελεί την απαρχή ενός θεσμού που θα αφορά στην πολιτιστική σύνδεση του κέντρου με την περιφέρεια». Ενός θεσμού -όπως υπογράμμισε- «όμοιος του οποίου δεν υπήρξε στο παρελθόν», ξεχνώντας το Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων που δημιουργήθηκε το 1994 ή ακόμη παλιότερα τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή