Συνάντηση λύρας στην Κάσο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κάσο η παράδοση ξαναζεί μέσα από τη μεθοδική και επιστημονική ματιά της Εταιρείας Κασιακών Μελετών (E. KA. ME.). Φέτος, έπειτα από διακοπή δέκα χρόνων γίνεται και πάλι η Διεθνής Συνάντηση λύρας και οργάνων με δοξάρι με την ελπίδα να στεριώσει η πρωτοβουλία αυτή σε θεσμό και να καταστεί η Κάσος κέντρο μελέτης και προβολής της παραδοσιακής μουσικής.

Οι συναντήσεις θα γίνουν στην Κάσο σήμερα και αύριο με συμμετοχή ειδικών και μουσικών όχι μόνο από το νησί και τα Δωδεκάνησα αλλά και την Κάτω Ιταλία, την Αίγυπτο, την Κύπρο και πολλά μέρη της Ελλάδας από τις Σέρρες έως την Κρήτη.

Οργανα με δοξάρι

Επιστέγασμα των προσπαθειών της E. KA. ME. σε συνεργασία με το Επαρχείο Καρπάθου – Κάσου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου και το Δήμο Κασίων θα είναι η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Λύρας και Οργάνων με Δοξάρι, που αποτελεί πάγια πρόταση για την ανάπτυξη του νησιού.

Και μουσείο

Εκτός από τις διεθνείς μουσικές συναντήσεις, η E. KA. ME. φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα Μουσείο Λύρας και Οργάνων με Δοξάρι απ’ όλον τον κόσμο, την έκδοση ειδικού περιοδικού («Το δοξάρι»), τη δημιουργία οργανωμένου αρχείου και βιβλιοθήκης, τη δημιουργία συνεδριακών πρωινών και επιστημονικών σεμιναρίων, κ.ά. Πάγια παραμένει επίσης η προσπάθεια για τη δημιουργία τμημάτων κατασκευής και εκμάθησης λύρας και άλλων παραδοσιακών οργάνων.

Αιγαίο – Θράκη – Κύπρος

Στο πλαίσιο της φετινής διεθνούς συνάντησης εντάσσονται και εκδηλώσεις του προγράμματος «Αιγαίο – Θράκη – Κύπρος» με γενικό τίτλο «O έρωτας μέσα από το παραδοσιακό τραγούδι της Κύπρου, της Θράκης και του Αιγαίου» σε συνεργασία με την Κυπριακή Επιτροπή Μουσικής και το Ιδρυμα Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή