H αφτιασίδωτη ταινία του Γ. Λάνθιμου

H αφτιασίδωτη ταινία του Γ. Λάνθιμου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νεαρός σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος είναι η μεγάλη έκπληξη του φετινού καλοκαιριού. Αναδύθηκε εντελώς αθόρυβα και η ταινία του επελέγη αμέσως για ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή Φεστιβάλ, του Τορόντο. Για τον Γιώργο Λάνθιμο η «Κινέτα» είναι ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη μήκους ταινία του. Την προηγούμενη, «Ο καλύτερός μου φίλος», την είχε συνυπογράψει με τον Λάκη Λαζόπουλο.

Ενας εκκολαπτόμενος δημιουργός, απόφοιτος της σχολής Σταυράκου, με 10ετή θητεία στον χώρο της διαφήμισης, γυρίζει μία ταινία στο άλλο άκρο: Εντελώς χειροποίητη και αφτιασίδωτη. Χωρίς μακιγιάζ, με φυσικό φως, καθόλου ωραιοποιημένους χώρους και ανθρώπους. «Ολα τα στοιχεία είναι εντελώς ρεαλιστικά, αλλά το αποτέλεσμα μοιάζει μη ρεαλιστικό», λέει. «Και μόνο που κινηματογραφείς την πραγματικότητα μετατρέπεται σε κάτι άλλο».

Μία εικόνα που «κλειδώθηκε» στη μνήμη του, οδήγησε στην «Κινέτα». Μια λοξοδρόμηση από την Εθνική τον έφερε στο άλλοτε δημοφιλές θέρετρο. Εκεί, ο Γ. Λάνθιμος είδε ένα ξενοδοχείο με τη μία όψη στη θάλασσα και την άλλη στην εθνική. «Σκέφτηκα μια ιστορία με ανθρώπους σε αυτήν την περιοχή». Τα πρόσωπα: μια νέα κοπέλα που εργάζεται καθαρίστρια στο ξενοδοχείο, το οποίο είναι απολύτως άδειο το χειμώνα. Μόνοι ένοικοι κάποιοι Ταϋλανδοί εργάτες που δουλεύουν στα διυλιστήρια της Motor Oil. Και ακόμη: Ενας υπάλληλος φωτογραφείου και ένας αστυνομικός. Συνδετικός κρίκος ο αστυνομικός, ο οποίος χρησιμοποιεί τον φωτογράφο και την καθαρίστρια για αναπαραστάσεις εγκλημάτων που έγιναν στην περιοχή! Ο φωτογράφος βιντεοσκοπεί, η καθαρίστρια παίζει το ρόλο του θύματος και ο αστυνομικός του θύτη… «Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη γραμμική ιστορία», υπογραμμίζει ο Γ. Λάνθιμος. «Ούτε βέβαια πρόκειται για αστυνομικό φιλμ. Εστιάζει στους χαρακτήρες, στις σχέσεις τους, σε στιγμές, στην ιδιαιτερότητα της συμπεριφοράς τους. Στην απεγνωσμένη προσπάθεια των ανθρώπων για επαφή».

Πρωταγωνιστούν: Κώστας Ξυκομηνός, Ευαγγελία Ράντου (χορεύτρια, η έγκυος της τελετής έναρξης) και Αρης Σερβετάλης. Η φωτογραφία είναι του Θύμιου Μπακατάκη, το σενάριο έχουν γράψει ο Γ. Λάνθιμος μαζί με τον Γ. Κακανάκη. Την ταινία έχουν στηρίξει οικονομικά τρεις εταιρείες παραγωγής διαφημιστικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή