Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πού μπορούμε να βρούμε, και ν’ αγοράσουμε φυσικά, τις εκδόσεις της Ακαδημίας Αθηνών; Πόσους τίτλους από τις «Αχαϊκές Εκδόσεις», για παράδειγμα, διαθέτει το τάδε βιβλιοπωλείο; Ποιο βιβλιοπωλείο προσφέρει φθηνότερα την ίδια έκδοση; Σ’ αυτά και μερικές δεκάδες ακόμα ερωτήματα, με μία λέξη στην απόγνωση του αναγνώστη μπροστά στα γεμάτα ράφια των βιβλιοπωλείων και στους χιλιάδες τίτλους βιβλίων επιχειρεί να απαντήσει ένα νέο ηλεκτρονικό εμπορικό κέντρο βιβλίου, ένα market place, όπως ονομάζεται στη διαδικτυακή γλώσσα.

Στη διεύθυνση www.bazaar books.gr, από την 1η Ιουνίου, οι φανατικοί του Διαδικτύου, αλλά και όσοι αναζητούν νέες και παλιές εκδόσεις, μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους τίτλους δεκαέξι, συνολικά, βιβλιοπωλείων, μέχρι στιγμής αθηναϊκών. Ανάμεσά τους τα βιβλιοπωλεία «Ex Libris», Βιβλιοθήκη του Ναυτίλου, Δωδώνη, Ενδελέχεια, Ιστωρ, Ιωλκός, Ελεύθερη Σκέψις, κ.ά. Οι εισηγμένοι, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, τίτλοι στο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο είναι 119.800 και καθημερινά αυξάνονται μ’ ένα ρυθμό τριακοσίων, περίπου, βιβλίων την ημέρα. Καθένα από τα μετέχοντα βιβλιοπωλεία εισάγει όσα βιβλία θέλει και όσους τίτλους επιλέγει να προωθήσει.

«Πρόκειται για ένα πανίσχυρο εργαλείο αναζήτησης, εντελώς διαφορετικό από τα μέχρι τώρα υπάρχοντα», λέει ο Γιώργος Βερβάτης, που διευθύνει και τις εκδόσεις «Πελεκάνος». Είναι ο άνθρωπος που είχε την ιδέα αυτού του market place. «Το σχεδιάσαμε και είμαστε υπεύθυνοι για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του site».

Λεπτομερής περιγραφή

Μέχρι σήμερα λειτουργούν πέντε ακόμα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Σε τι διαφέρει αυτό, το καινούργιο, από τα υπόλοιπα; Τα άλλα site έχουν τα τρέχοντα βιβλία. Εμείς εκτός από τις νέες εκδόσεις προσφέρουμε εξαντλημένα βιβλία, δυσεύρετες εκδόσεις που μπορεί να μη διαθέτουν ούτε οι εκδοτικοί οίκοι -αλλά στο στοκ ενός βιβλιοπωλείου να υπάρχουν- και βιβλία από «δεύτερο χέρι». Μια άλλη καινοτομία του site είναι ότι εκτός από την «απλή αναζήτηση υπάρχει και η «σύνθετη αναζήτηση». Τι σημαίνει αυτό; O επισκέπτης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης μπορεί να έχει στην οθόνη του, εφόσον βάλει τα κατάλληλα εργαλεία αναζήτησης, ποια βιβλία διαθέτει κάποιο από τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία, με χρονολογία έκδοσης, π.χ., το 1930. Ακολουθούν τα στοιχεία του συγγραφέα, η τιμή, και η κατάσταση του διατιθέμενου βιβλίου. Π.χ., «δεύτερο χέρι. Πολύ καλή κατάσταση». Αν ο επισκέπτης επιθυμεί να έχει στην οθόνη του την ταξινόμηση με την ένδειξη «χαμηλότερη» ή «υψηλότερη» τιμή, δεν έχει παρά να επιλέξει τη συγκεκριμένη ένδειξη.

Για παράδειγμα, ένα από τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία, το «Ιστωρ», διαθέτει την «Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος» του Σπύρου Μαρκεζίνη, στην τιμή των 150 ευρώ, με τη σημείωση, «ιδιωτική βιβλιοδεσία, πολύ καλή κατάσταση»· τους δύο τόμους «Εκθεσις της πολεμικής ιστορίας των Ελλήνων» στην τιμή των 50 ευρώ, με τη σημείωση, «δύο πολυτελείς τόμοι με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Αριστη κατάσταση»· το βιβλίο «H φιλοσοφία της Αναγεννήσεως και η θεμελίωσις της νεωτέρας φυσικής», εκδόσεις ΟΕΣΒ, στην τιμή των 50 ευρώ με τη σημείωση: «Χαρτόδετο. Ακοπο αντίτυπο. Μικρό σχίσιμο στην πάνω δεξιά γωνία του εξωφύλλου»!

Κατηγοριοποίηση

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη θεματική κατηγοριοποίηση του site. «Συνεργαστήκαμε με τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ και ακολουθήσαμε το πρότυπό της στην κατηγοριοποίηση. Ακριβώς επειδή είναι πολλές οι δυνατότητες, πρέπει ο επισκέπτης να ψάξει προσεκτικά για να μπορέσει να έχει καλύτερες και περισσότερες πληροφορίες και δυνατότητες επιλογής». Οσο για τον τρόπο παραγγελίας, είναι ο συνήθης: είτε με αντικαταβολή είτε με πιστωτική κάρτα παραγγέλνει ο αγοραστής το βιβλίο που επιθυμεί. «Το κάθε βιβλιοπωλείο έχει αυτοτέλεια στον τρόπο διανομής και πώλησης των βιβλίων», λέει ο Γ. Βερβάτης.

Ηδη, στην «ουρά» για να γίνουν μέλη του site είναι ακόμα 22 βιβλιοπωλεία, απ’ όλη την Ελλάδα. «Προς το παρόν, τα μετέχοντα βιβλιοπωλεία δεν πληρώνουν για να μετέχουν στο site. Για αργότερα, το κόστος του κάθε βιβλιοπωλείου θα είναι όσο κοστίζει η αγορά του προγράμματος».

Με τρεις μόνο μήνες λειτουργίας το bazaarbooks.gr είναι έκτο σε επισκέψεις με ανοδικές τάσεις. Οσο για το προφίλ των πελατών είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου και προέρχονται απ’ όλη την Ελλάδα.

Η ηλεκτρονική αγορά βιβλίων είναι ήδη πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη και στην Αμερική. Στην Ελλάδα, φαίνεται ότι κερδίζει διαρκώς νέο έδαφος. Το ηλεκτρονικό εμπορικό κέντρο βιβλίου δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη και υποψήφιο αγοραστή βιβλίων να ψάξει πολύ πιο γρήγορα και ειδικούς τίτλους βιβλίων, η αναζήτηση των οποίων στα ράφια των βιβλιοπωλείων απαιτεί χρόνο. Τα ελληνικά βιβλιοπωλεία μέχρι πρότινος δεν είχαν καν κομπιούτερ και ηλεκτρονική καταγραφή των τίτλων που διέθεταν. Σήμερα, όλο και περισσότερο, μικρότερα ή μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία επιχειρούν να ανταποκριθούν στις πολλαπλές ανάγκες του αναγνωστικού κοινού και στην αύξηση της βιβλιοπαραγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή