Νέες εκδόσεις

6' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Μαξ Φρις – Μακρύ Σαββατοκύριακο στο Λονγκ Αϊλαντ

μετ. Σώτη Τριανταφύλλου, εκδ. Μελάνι, σελ. 216 – 11,50 ευρώ

Αν το «Μακρύ Σαββατοκύριακο στο Λονγκ Αϊλαντ» δεν ήταν ένα παιχνίδι αυτοβιογραφίας του γνωστού Ελβετού συγγραφέα Μαξ Φρις, θα ήταν ένα «νουβό ρομάν» από αυτά που γράφονταν στη Γαλλία τη δεκαετία του ’60. Μέσα από τις γραμμές του αποκαλύπτεται η αγωνία, η παιδικότητα, η σοφία και η απερισκεψία ενός ανθρώπου, που αν και απολαμβάνει τη φήμη και το χρήμα δεν παύει να βλέπει τον εαυτό του σαν μιαν «αδέξια αρσενική φώκια». Χρόνος: άνοιξη του 1974, εποχή που οι Ευρωπαίοι ανακαλύπτουν την Αμερική. O Μαξ Φρις είναι εξήντα τριών χρόνων και με αφορμή τη συνάντησή του με την Αλις Λοκ-Κάρευ κάνει έναν απολογισμό ζωής.

Jeffery Deaver – O Μάγος

μετ. Νίκος Σπυριδάκης, εκδ. Bell, σελ. 576 – 8,20 ευρώ

Ο πρώτος φόνος γίνεται σε ένα φημισμένο ωδείο της Νέας Υόρκης. O δράστης διαφεύγει από τη σκηνή του εγκλήματος και κλειδώνεται σε μια αίθουσα διδασκαλίας. Ακούγεται μια κραυγή και ύστερα ένας πυροβολισμός. Οταν όμως οι αστυνομικοί σπάνε την πόρτα, βρίσκονται σε μια άδεια αίθουσα. O ιδιοφυής τετραπληγικός εγκληματολόγος Λίνκολν και η αφοσιωμένη βοηθός του Αμέλια επιστρατεύονται στην υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο. Αλλά ο άνθρωπος που κυνηγούν είναι μάγος. Είναι ένας δεξιοτέχνης της ψευδαίσθησης και της εξαπάτησης που σκηνοθετεί τα εγκλήματά του σαν να είναι μακάβρια νούμερα τσίρκου.

Αρθουρ Μάχεν – O λόφος των ονείρων

μετ. Παντελής Γιαννουλάκης, εκδ. Αγνωστο, σελ. 208 – 12 ευρώ

Πεζογράφημα της λογοτεχνίας του φανταστικού, το έργο έχει κερδίσει την εκτίμηση του Μπέρναρντ Σω, του Μάλκολμ Λόουρυ και του Μπόρχες. Με την εξαιρετικά πολυεπίπεδη γραφή και το λυρικό του ύφος οδηγεί τον αναγνώστη από τη βικτωριανή Αγγλία των αρχών του 20ού αιώνα στη ρωμαϊκή κωμόπολη Isca Silurum – στρατηγείο του αυτοκράτορα Αυγούστου, στη συνέχεια πρωτεύουσα του βασιλιά Αρθούρου και της αυλής του, και τέλος πόλη-πρωταγωνίστρια σε έναν μεγάλο κύκλο επικών ρομάντζων εποχής. O εμπνευσμένος ήρωας βγάζει μια κραυγή απελπισίας ενάντια στην υποκρισία της συντηρητικής κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε.

Αλεκσάνταρ Χεμόν – O άνθρωπος απ’ το πουθενά

μετ. Ρένα Τουρκολιά-Κυδωνιέως, εκδ. Ψυχογιός, σελ. 368 – 15 ευρώ

Ο Γιόζεφ Πρόνεκ είναι ένας νέος άντρας από το Σεράγεβο. Οταν ξεσπάει ο πόλεμος στη χώρα του, το 1992, εγκαθίσταται στην Αμερική και παρακολουθεί τα γεγονότα από την τηλεόραση. Μένει στο Σικάγο ως αυτοεξόριστος πρόσφυγας προσπαθώντας να επιβιώσει σε έναν κόσμο αφιλόξενο. Με εναλλαγές παρελθόντος και παρόντος εξιστορεί τη ζωή του από τα παιδικά του χρόνια, θυμάται την υπερπροστατευτική γιαγιά του, το ροκ συγκρότημα που είχε φτιάξει, τη συμμετοχή του στη νεολαία του Κόμματος και την συνάντησή του με τον Τζορτζ Μπους. Και προσπαθεί να βιώσει τι σημαίνει να είσαι ο άνθρωπος από το πουθενά.

Ηντιθ Γουόρτον – Χαμένες ψυχές

μετ. Νίκη Προδρομίδου, εκδ. Ροές, σελ. 272 – 14 ευρώ

Επτά από τα καλύτερα διηγήματα της Αμερικανίδας Ηντιθ Γουόρτον παρουσιάζουν τις ιστορίες καλλιεργημένων και ανήσυχων ψυχών, οι οποίες πασχίζουν να χαράξουν τον δικό τους προσωπικό δρόμο ανάμεσα στις συμπληγάδες των αστικών συμβάσεων. H οξυδερκής εμβάθυνση της Γουόρτον στον εσωτερικό τους κόσμο προσφέρει στον αναγνώστη πειστικούς και ολοκληρωμένους ανθρώπινους χαρακτήρες, οι οποίοι εμπλέκονται σε δυσβάστακτες σχέσεις και απροσδόκητες καταστάσεις.

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

Αννύ Κορντιέ – Γιατρέ, γιατί το παιδί μου έχει πρόβλημα;

μετ. Βάσω Μέντζου, εκδ. Ολκός, σελ. 340 – 21,50 ευρώ

Νευροψυχίατρος και ψυχαναλύτρια, μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου, η Αννύ Κορντιέ έχει ασχοληθεί με την παιδική ψυχανάλυση. Το έργο της είναι ένα βιβλίο-οδηγός που απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς προκειμένου να συνειδητοποιήσουν ότι ο «παράδεισος» της παιδικής ηλικίας που φυλάει στη μνήμη του ο ενήλικος, απέχει πολύ από τον παράδοξο κόσμο των παιδιών που είναι κατοικημένος από τόσο τρομακτικά όντα, ώστε με ένα βλέμμα τους μπορούν να σε πνίξουν με την αγάπη τους ή να σε εξαφανίσουν με την αδιαφορία τους. Πώς να αμυνθείς απέναντι σε αυτούς τους γίγαντες; O ένας θα γίνει πιο σκληρός από τη διώκτριά του, η άλλη θα πάψει να είναι έξυπνη, ο τρίτος θα αφήσει εκεί ένα μέρος από το δέρμα του.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντωνία – Λήδα Ματάλα – Αστέρης Χουλιάρας επιμ. – H διατροφή στον 21ο αιώνα

εκδ. Παπαζήση, σελ. 280 – 20 ευρώ

Στόχος του βιβλίου είναι να παρουσιάσει μέσα από επτά διαφορετικά κεφάλαια επιστημόνων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου τα μείζονα ζητήματα παραγωγής τροφής και διατροφής που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος. Θέματα: H κατανάλωση τροφής στον ανεπτυγμένο κόσμο, ο υποσιστισμός, η σχέση της γυναίκας με την τροφή, η ανάπτυξη της γεωργικής βιοτεχνολογίας, η ασφάλεια των τροφίμων, οι μεταβολές στη βιόσφαιρα τις οποίες επιφέρει η προσπάθεια του ανθρώπου να εξασφαλίσει τη διατροφική του επάρκεια, οι πρόσφατες αναθεωρήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης – Marketing εστιατορίου

εκδ. Σταμούλη, σελ. 151 – 12,50 ευρώ

«Τι μπορώ να κάνω για να αποκτήσω πιστή πελατεία;», «τι τιμές να βάλω;», «για ποιους λόγους φεύγουν οι πελάτες μου και δεν ξανάρχονται;», «πώς να προβάλλω το εστιατόριό μου;». H ικανοποίηση των πελατών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια τα οποία αντιμετωπίζει μια επιχείρηση, καθώς το στοιχείο αυτό σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζει τη βιωσιμότητά της. H μελέτη προσεγγίζει το εστιατόριο από την πλευρά του επισκέπτη προσπαθώντας να διεισδύσει στο μυαλό του και να αποκωδικοποιήσει τις ανάγκες του: τι θέλει, τι τον ενοχλεί, πώς σκέπτεται, πώς αποφασίζει. Παραθέτει τρόπους οι οποίοι μπορεί να προσελκύσουν νέους πελάτες, καθώς και το πώς θα παραμείνουν πιστοί στην επιχείρηση.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Μαίρη Βούκανου – Ολη η Ελλάδα… ένα ταξίδι

εικ. Σταμάτης Μπονάτσος, εκδ. Ακρίτας

σελ. 113

Δώδεκα ιστορίες μέσα στις τέσσερις εποχές του χρόνου μάς ταξιδεύουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ενα αθλητικό γεγονός εμπλέκεται παράλληλα στην αφήγηση αποκαλύπτοντας ότι η ζωή στην Ελλάδα είναι μια συναρπαστική περιπέτεια.

ΙΑΤΡΙΚΗ

Κώστας Γαζγαλίδης – Ναρκωτικά

εκδ. Εξάντας, σελ. 143

O όρος «μείωση της βλάβης» στον χώρο των εξαρτήσεων προσδιορίζει μια ρεαλιστική και ανθρωπιστική προσέγγιση του προβλήματος. Και περιλαμβάνει μια δέσμη πρακτικών στρατηγικών που έχουν στόχο τον περιορισμό των ατομικών και κοινωνικών βλαβών που συνδέονται με την κατάχρηση ουσιών. H προσέγγιση αυτή βασίζεται στην αντικειμενική αναγνώριση του γεγονότος ότι δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα οι παρεμβάσεις εκείνες που θα μπορούσαν να εξαλείψουν πλήρως την κατάχρηση ουσιών και των προβλημάτων που σχετίζονται με αυτές.

Ιατρική Εγκυκοπαίδεια της γυναίκας – O γυναικολόγος

εκδ. Αλκυών, σελ. 368 – 20 ευρώ

Αντισύλληψη, κοινωνικές μορφές σεξ, καρκίνος του μαστού και της μήτρας, οδηγός σωστής διατροφής, εγκυμοσύνη, τοκετός. H αξία του βιβλίου στηρίζεται στα απλά και κατανοητά κείμενα που ενημερώνουν ακόμα και ένα κορίτσι νεαρής ηλικίας προκειμένου να μάθει σωστά για τη γυναικεία φύση. Το βιβλίο συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σκίτσα, διαγράμματα και ενημερωτικούς πίνακες.

ΝΟΜΙΚΟ

Β. Κιάντου – Ιδιωτικό δίκαιο του διεθνούς εμπορίου

εκδ. Σάκκουλα, σελ. 1.564 – 120 ευρώ

Η καινούργια 4η έκδοση του βιβλίου περιέχει τη λεπτομερειακή ερμηνεία δύο σχετικά νέων νομοθετημάτων – του κανονισμού 2157/2001/EK για την Ευρωπαϊκή Εταιρεία και του κανονισμού 1346/2000/EK περί των διαδικασιών αφερεγγυότητας. Περιέχει την προσαρμογή της σύμβασης των Βρυξελλών στον κανονισμό 44/2001/EK για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Ερμηνεύει ακόμα τη σύμβαση του Μόντρεαλ για την ενοποίηση ορισμένων κανόνων στις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές και αξιολογεί τη μετά την 3η έκδοση δημοσιευθείσα νομολογία και φιλολογία.

Π. Μαρινάκης (επιμ.) – Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, σελ. 1.424

H 5η έκδοση του έργου εντάσσεται στην προσπάθεια συγκέντρωσης και συστηματικής ταξινόμησης των διασπαρμένων διατάξεων της διοικητικής δικονομίας. Είναι ενημερωμένη μέχρι και τους νόμους 3220/2004, 3226/2004, 3242/2004, 3327/2005 και 3345/2005. Τα 42 κωδικοποιημένα νομοθετήματα έχουν ταξινομηθεί σε θεματικές όπως Σύνταγμα, κώδικας διοικητικής δικονομίας, διαδικασία διοικητικών διαφορών ουσίας, διαδικασία διοικητικής εκτέλεσης, διαδικασία ακυρωτικών διαφορών, Ελεγκτικό Συνέδριο, Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ειδικές διατάξεις, Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Καινοτομία του έργου αποτελεί ο σχολιασμός των άρθρων του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και η προσθήκη σχετικών διατάξεων του Συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή