Τέχνη και άθλος στη Θεσσαλονίκη

Τέχνη και άθλος στη Θεσσαλονίκη

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εάν άθλημα είναι η αφορμή άσκησης του σώματος και αποτέλεσμα η άσκηση του πνεύματος, τότε η τέχνη είναι άθλημα. Εάν άθλος είναι η υπέρβαση των ορίων και η κατάκτηση του ανέφικτου και του “ονείρου”, τότε η τέχνη θα πρέπει να είναι άθλος». H Ελλη Χρυσίδου δίνει τη δική της εκδοχή στο ερώτημα «H τέχνη είναι άθλημα ή άθλος;» της 16ης διεθνούς Biennale Αθλητισμού στη Σύγχρονη Τέχνη «Bienal Internacional del Deporte en el Arte) -BIDA» που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το υφυπουργείο Αθλητισμού σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού της Ισπανίας. Τη δική τους εκδοχή δίνουν με πρωτότυπα έργα τους δέκα επιπλέον Ελληνες καλλιτέχνες και ισάριθμοι δημιουργοί από χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Ισραήλ, Παλαιστίνη και Γαλλία) που προσεγγίζουν με διαφορετική ματιά τον συναρπαστικό κόσμο του αθλητισμού σ’ αυτήν την πρωτοποριακή συνάντηση της τέχνης με τον αθλητισμό.

Εντός και εκτός σταδίου

Ενας καθαρά αθλητικός χώρος, το Καυταντζόγλειο, σε συνδυασμό με τον κλειστό χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – ανοίγουν τις πύλες τους για να φιλοξενήσουν έργα (εγκαταστάσεις, βίντεο, φωτογραφία) εντός και εκτός σταδίου. Στον ζωντανό αυτό δημόσιο χώρο καθημερινής δράσης, εξάσκησης και προπόνησης, θεατές και αθλητές κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή μ’ έναν «καλλιτεχνικό» μαραθώνιο και «να “ξεναγηθούν” σε διαφορετικούς χωρο-χρόνους διαλόγου και επικοινωνίας», σημειώνει η συνεπιμελήτρια της ελληνικής συμμετοχής δρ Σάνια Παπά (τη γενική επιμέλεια έχει η κ. Μάρτα Μορίαρτυ).

Εγκαίνια το Σάββατο

Εργα τους παρουσιάζουν οι καλλιτέχνες Γ. Λαζόγκας, M. Μπαμπούσης, Δ. Ξόνογλου, Λ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Στράτου, Χρ. Τσιώτα, Εφη Χαλυβοπούλου, Ερση Χατζηαργυρού, Γ. Χατζηγεωργίου (Κύπρος), Ελλη Χρυσίδου, Αλέξ. Ψυχούλης, Φερ. Μπαένα, Χουάν Κάρλος, Τζόν Κορτές κ.ά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που θα μείνει ανοιχτή έως τις 30 του μηνός, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στις 6.30 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή