ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον «Κρόνο» της Ελευσίνας

Το παλαιό εργοστάσιο «Κρόνος» στην παραλία Ελευσίνας είναι σίγουρα ο ιδανικός χώρος για το τριήμερο προβολών του Φίλιππου Κουτσαφτή, σήμερα, αύριο και μεθαύριο στο πλαίσιο των «Αισχυλείων 2005».

Οσοι έχουν δει την ταινία του «Αγέλαστος Πέτρα» θα θυμούνται με συγκίνηση τους πρωταγωνιστές της: Οι επτά επί Θήβας συναντούν την κυρία Ελένη, που ανάβει κάθε βράδυ το καντήλι του δρόμου, η Νικοστράτη τους υπαλλήλους του φαστ φουντ που χτίστηκε πάνω στους αρχαίους τάφους και ο ιεροφάντης Γλαύκος τον Παναγιώτη Φαρμάκη. O εργάτης αυτός της μνήμης κυκλοφορεί με ένα σακάκι στο κεφάλι του, για να κρύβει το φωτοστέφανο και όταν μιλάει οι αποσπασματικές φράσεις του κρύβουν μια θεϊκή σοφία. «Πού μένεις;», «Πάνω στη γη και κάτω από τα σύννεφα»…

Στον ίδιο χώρο, στο εργοστάσιο «Κρόνος», θα πραγματοποιηθούν και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις των «Αισχυλείων»: «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο (10/9), συναυλία της Νάντια Γουάινμπεργκ (12/9), η παράσταση του χοροθεάτρου «Κήρα Ιθασιμιγή» με τίτλο «Τα άνθη του ουρανού» (14/9), «Μεγάλος Βασιλέας», από το Θέατρο Τέχνης (16/9), συναυλία με το συγκρότημα «Ρόδες» (17/9), επιστημονική ημερίδα με θέμα «Το σύγχρονο μέλος στα χορικά του Αισχύλου» (18/9) κ.ά.