ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εργα Θ. Στάμου στην Κέρκυρα

Στον Θεόδωρο Στάμο, τον διακεκριμένο Ελληνα καλλιτέχνη που είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη το 1922, είναι αφιερωμένη η έκθεση που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα. Πρόκειται για μια επιλογή 30 από τα 45 έργα που είχε δωρίσει ο δημιουργός το 1975 στο μουσείο, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά της περιόδου από το 1945 έως και το 1993. H επιμέλεια της έκθεσης είναι της Λίνας Τσίκουτα.

Τα πρώτα ζωγραφικά έργα του Στάμου χρονολογούνται από το 1942 και χαρακτηρίζονται από μια αναπαραστατική, αντινατουραλιστική απόδοση του θέματος. Το 1945 ο καλλιτέχνης δανείζεται στοιχεία από τον οργανικό και ανόργανο κόσμο της Φύσης. Μερικά από τα πιο γνωστά έργα αυτής της ενότητας είναι τα: «Προγονική Ροή», «Πορθμός», «Τελετουργική ανάβαση» κ.ά.

Από το 1949 και μετά, ο Στάμος εγκαταλείπει τη μυθοποιία και τις αναφορές στον φυσικό κόσμο για να κάνει τα πρώτα αφηρημένα και καλλιγραφικά του έργα. O καλλιτέχνης είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την τέχνη της Κίνας και της Ιαπωνίας. Από αυτήν την ενότητα, το κοινό θα δει έργα όπως η «Αίγυπτος» και το «Κάαμπα».

Ανάμεσα στο 1954 και το 1963 ο Στάμος δημιουργεί τα  «Χρωματικά Πεδία» όπου το χρώμα έχει κυρίαρχη θέση με έντονη χειρονομιακή γραφή. Από εκεί θα περάσει στα «Κιβώτια του Ηλιου» (1963 – 1970) H έκθεση της Κέρκυρας περιλαμβάνει έργα και από την ενότητα του 1970 – 1993.

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Θ. Στάμου είχαμε δει το 1997 στην Εθνική Πινακοθήκη, τη χρονιά που «έφυγε» ο καλλιτέχνης.