Κόμικς μετά μουσικής και προβολών στο Γκάζι

Κόμικς μετά μουσικής και προβολών στο Γκάζι

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φίλοι των κόμικς στην Ελλάδα δίνουν ραντεβού κάθε Σεπτέμβρη στο Φεστιβάλ της Βαβέλ. O θεσμός κλείνει φέτος 10 χρόνια ζωής και έχει αναγνωριστεί για την ποιότητα των εκθέσεων και για τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού. Από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και για 4 ημέρες το Γκάζι θα φιλοξενήσει αφιερώματα στα κόμικς αλλά και μουσικές συναυλίες, παραστάσεις από θέατρο δρόμου, προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων, καθώς και ενός οπτικού αφιερώματος για τα 25α γενέθλια του περιοδικού «Βαβέλ».

Στο φετινό πρόγραμμα αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στους Ελληνες δημιουργούς κόμικς διαφορετικών γενεών που στήριξαν το φεστιβάλ από τα πρώτα του βήματα. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει έργα γνωστών καλλιτεχνών όπως οι: Θ. Βαλλιανάτος, Δ. Βιτάλης, K. Βιτάλης, Σ. Δερβενιώτης, Χρ. Δημητρίου, Αν. Ζαφειράτος, Ζένια, Ζερβός Πέτρος – Θ. Πέτρου, Λ. Ζήκος, Λ. και M. Καλογερή, Ηλ. Κυριαζής, Κων, B. Λώλος, K. Μανιατόπουλος, B. Ματζίρης – Δημ. Σαββαΐδης, Γ. Μπότσος, Στ. Ντίλιος – Γαβριήλ Παγώνης, T. Παπαϊωάννου κ.ά.

Η Ελενα Ναβροζίδου, μία από τις πιο γνωστές δημιουργούς, παρουσιάζει φέτος την εγκατάσταση με τίτλο «Ειδωλολατρία», αποτέλεσμα συνεχούς και συστηματικής εργασίας. Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας κατασκευή δύο ατμοσφαιρικών αιθουσών, η μία μπαρόκ και η άλλη βυζαντινής αισθητικής.

Σπάνιο υλικό

Η ιστορία των κόμικς αποτυπώνεται στην έκθεση του Fondo Enrico Gregotti που φέρνει στην Αθήνα μοναδικό υλικό για τους λάτρεις του είδους. O συλλέκτης Enrico Gregotti κληροδότησε μεγάλο μέρος της σπάνιας συλλογής του από πρωτότυπα κόμικς στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Παρουσιάζονται 79 σημαντικοί δημιουργοί με 240 πρωτότυπες σελίδες, που συγκροτούν μια αναδρομή της ιστορίας των εικονογραφημένων ιστοριών από το 1910 έως τη δεκαετία του 1980. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν εξαιρετικά σπάνια πρωτότυπα αμερικανικών κόμικς, τα οποία καθόρισαν την μετέπειτα εξέλιξη της 9ης τέχνης από δημιουργούς όπως οι Alex Raymond, Chester Gould, Milton Caniff, Al Capp, Winsor McCay, και κλασικοί ήρωες όπως οι Dick Tracy, Flash Gordon, Krazy Kat, Phantom, Tarzan, Rip Kirby, Cocco Bill, Valentina. Επίσης, θα υπάρχει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Stephan Blanquet. Στην αναδρομική θεαματική έκθεση του πρωτοποριακού Γάλλου δημιουργού θα αναδειχθεί η ιδιαίτερη αισθητική του, που τον καθιστά μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης εναλλακτικής σκηνής των κόμικς. Ατομική έκθεση θα έχει και ο Copi, από τους δημιουργούς που σημάδεψαν τη σκηνή των κόμικς τη δεκαετία του ’70 καθώς και ο δημοφιλής Γερμανός καλλιτέχνης Ralf Κonig.

Τέλος, 13 Ελληνες εικαστικοί καταθέτουν πρωτότυπα έργα σχολιάζοντας το τραγούδι των Joy Division «Love will tear us apart». Συμμετέχουν: Δ. Αϊδίνης, A. Αντωνόπουλος, Αγγ. Παπαδημητρίου, Αχ. Παπακώστας, Γ. Λασηθιωτάκης κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή