O «Αγαμέμνων» στο Ηρώδειο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρθενική του εμφάνιση στο Ηρώδειο κάνει την ερχόμενη εβδομάδα, στις 14 του μήνα, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου. Στη σκιά της Ακρόπολης θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη φετινή καλοκαιρινή παραγωγή «Αγαμέμνων» του Αισχύλου, που ταξίδεψε ήδη με επιτυχία σε όλη την Ελλάδα. Την μετάφραση του έργου υπογράφει ο Παντελής Μπουκάλας, την σκηνοθεσία ο Θοδωρής Γκόνης, τη μουσική ο Νίκος Ξυδάκης. Πρωταγωνιστές της παράστασης είναι η Αννα Φόνσου, ο Γιώργος Μωρόγιαννης, η Λουκία Πιστιόλα και ο Πασχάλης Τσαρούχας.

Αναμέτρηση

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση αναμετρήθηκα με τον Αισχύλο. Κάθε γενιά, ποιητική ή φιλολογική οφείλει να αναμετριέται με τους πατέρες της… Τα κείμενά τους είναι ένα συνεχές στοίχημα και θα πρέπει να αναγιγνώσκονται εκ νέου. Ολα παίζονται από την αρχή», ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Παντελής Μπουκάλας.

Για τον τρόπο που προσέγγισε το έργο ως αναγνώστης, αλλά και ως σκηνοθέτης μίλησε ο Θοδωρής Γκόνης: «Διαβάζοντας τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων, αυτό που σου μένει είναι το “κυνήγι της ευτυχίας”… Πρόκειται για κείμενα-φονιάδες! Θέλουν δύναμη και χρόνο! Σαν σκηνοθέτης το πρώτο που αισθάνεσαι είναι οι ατέλειές σου. Αυτό που προσπάθησα να κάνω ήταν να πορευτώ παράλληλα με το έργο». O Θοδωρής Γκόνης επισήμανε ότι «η παράσταση προέκυψε έπειτα από πέντε χρόνια εργασίας» και την επιθυμία να «καταπιαστούμε με έναν κορυφαίο δημιουργό».

Σύμβολο

Η υπόθεση διηγείται την ιστορία του Αγαμέμνονα, ο οποίος επιστρέφει στο Αργος μετά τον δεκαετή πόλεμο στην Τροία. Μαζί με τον ομόκοιτό της Αίγισθο η Κλυταιμνήστρα σχεδιάζει τη δολοφονία του. «Με γοητεύει το δισυπόστατο αυτού του ρόλου», ανέφερε από την πλευρά της η Αννα Φόνσου η οποία ερμηνεύει την Κλυταιμνήστρα. «Τόσο αποφασιστική, τόσο ανυποψίαστη. H Κλυταιμνήστρα είναι το σύμβολο ενός κόσμου που φεύγει και το κλειδί ενός κόσμου που έρχεται. Χωρίς να το γνωρίζει σφραγίζει το τέλος της μητριαρχίας».

Συντελεστές

Τα σκηνικά της παράστασης είναι του Χρήστου Μποκόρου, τα κοστούμια της Αλεξίας Θεοδωράκη, οι φωτισμοί του Φίλιππου Κουτσάφτη. Παίζουν επίσης οι Γιώργος Γκάτζιος, Σαμψών Φύτρος, Μαρία Τσίμα, Δημήτρης Κανέλλος κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή