Κως: βρέθηκε το ιερό, αναζητείται η θεότητα

Κως: βρέθηκε το ιερό, αναζητείται η θεότητα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση των πειστηρίων που θα τους οδηγήσουν στην ταυτοποίηση της θεότητας στην οποία ήταν αφιερωμένο το ιερό στην περιοχή Ηρακλής του Ψαλιδιού, σε μικρή απόσταση από τις ανατολικές ακτές της Κω, βρίσκονται οι αρχαιολόγοι. Αυτό δεν τους εμποδίζει να προχωρήσουν στην ανάδειξή του. Υστερα από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει σε απαλλοτρίωση έκτασης 1.600 μέτρων, τμήμα του περιβάλλοντος χώρου ξενοδοχείου το οποίο είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’80. Το ξενοδοχείο λειτουργεί σε ευρύτερη αρχαιολογική περιοχή, καλύπτοντας έκταση 13 συνολικά στρεμμάτων.

Στη διάρκεια εργασιών επέκτασης, χωρίς την άδεια της τοπικής Εφορείας αρχαιοτήτων, ήρθαν στο φως ευρήματα της γεωμετρικής περιόδου (κυρίως, ζωόμορφα τροχήλατα ειδώλια). Οι εργασίες διακόπηκαν για να συνεχιστεί η ανασκαφή, που στην πρώτη της φάση χρηματοδότησε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου. Αλλά οι δοκιμαστικές τομές απέδωσαν πολλά περισσότερα απ’ όσα είχε αρχικά εκτιμηθεί, με αποτέλεσμα να επιληφθεί εξ ολοκλήρου (και του κόστους, συμπεριλαμβανομένου) η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Το ιερό, όπως και η νεκρόπολη των Σεραγιών (η σημερινή πόλη της Κω), εγκαταστάθηκε πάνω σε παλαιότερη μυκηναϊκή θέση. Ως προς τα 150 τροχήλατα ζωόμορφα ειδώλια, η διατήρησή τους κρίνεται ιδιαίτερα αποσπασματική: 62 από αυτά αντιστοιχούν σε πόδια ζώων, άλλα τόσα περίπου είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα θραύσματα από το κοίλο τμήμα του σώματος, 20 προέρχονται από κέρατα, ενώ λίγα διατηρούνται σε ικανοποιητικότερο βαθμό. Δυστυχώς στο χώρο από τον οποίο προήλθαν τα ειδώλια, η κατασκευή μεταγενέστερων οικοδομημάτων αλλά και ο χαρακτήρας των αποθέσεων έχει διαταράξει τη στρωματογραφία.

Στο ίδιο στρώμα βρέθηκε κεραμική της μυκηναϊκής και γεωμετρικής περιόδου, καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως προς τον χαρακτήρα του ιερού, τα υπάρχοντα στοιχεία οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για υπαίθριο ιερό, καθώς η παρουσία των τροχήλατων βοδιών έχει συνδεθεί κυρίως με υπαίθρια ιερά τα οποία βρίσκονται μακριά από οικισμούς, σε θέσεις που έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον και τη φύση. Στους μεταγενέστερους χρόνους το ιερό εμπλουτίστηκε με κτίρια και βοηθητικούς χώρους και οργανώθηκε σε τρία άνδηρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή