Στην Ευρώπη οι έκτακτοι

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κρίσιμο θέμα των δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων του ελληνικού Δημοσίου επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί δίκη στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο για την ερμηνεία της οδηγίας 1999/70 σχετικά με την εργασία ορισμένου χρόνου.

Το Δικαστήριο θα κληθεί να απαντήσει στα προδικαστικά ερωτήματα που είχε υποβάλει το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης σχετικά με την ερμηνεία αλλά και την ορθότητα της μεταφοράς της στο ελληνικό δίκαιο. H απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε 4 μήνες και θα είναι δεσμευτική.

Αβέβαιο μέλλον

Με την αφορμή της εκδίκασης της υπόθεσης, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού -που θα εκπροσωπηθεί με αντιπροσωπεία του στο Λουξεμβούργο- ενημέρωσε χθες τους εκπροσώπους του Τύπου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ. Πέρα από την αβεβαιότητα που διέπει το εργασιακό τους παρόν και μέλλον, οι εργαζόμενοι ταλαιπωρούνται από συνεχείς καθυστερήσεις πληρωμών ενώ -όπως κατήγγειλαν- κάποιοι εξ αυτών διώκονται δικαστικά, επειδή προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων.

Οι έκτακτοι του ΥΠΠΟ έχουν προγραμματίσει να δώσουν δυναμικό παρών στις κινητοποιήσεις που θα κάνουν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο θα ανεβούν στη συμπρωτεύουσα με πούλμαν.

3.400 συμβασιούχοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το σωματείο, την παρούσα περίοδο, 1.200 συμβασιούχοι έχουν επιστρέψει στην εργασία τους ύστερα από ασφαλιστικά μέτρα, ενώ είχαν αρχικά απολυθεί. Εντός ολίγου αναμένεται να λήξουν οι συμβάσεις μιας άλλης ομάδας εργαζομένων, που αριθμεί περίπου 700 με 1.000 άτομα, ενώ 1.000 – 1.200 άτομα ανήκουν στην κατηγορία των νέων συμβασιούχων. Συνεπώς μιλάμε για ένα οξύτατο πρόβλημα που αφορά περίπου 3.400 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων απασχολούνται για 10 και πλέον χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού.

Κατά τις εκτιμήσεις του σωματείου, το Π.Δ. 164/04 (Πρ. Παυλόπουλου) κρίνει ότι μόνο οι 1.800 από τους 3.400 εργαζόμενους έχουν τις προϋποθέσεις να μονιμοποιηθούν, αφήνοντας ακάλυπτα περίπου 1.600 άτομα. Το ίδιο ισχύει και για εργαζόμενους στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Εργων, όπου καλύπτονται από το Π.Δ. οι 750 από τους 1.000 εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σωματείο του έκτακτου προσωπικού του ΥΠΠΟ είχε ξεκινήσει από το 2002 τις κινητοποιήσεις του, ζητώντας την ορθή εφαρμογή της προαναφερθείσας κοινοτικής οδηγίας από την ελληνική κυβέρνηση, με αγωγές εναντίον του ΥΠΠΟ. Απόρροια της κίνησης αυτής είναι και η δίκη που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο την ερχόμενη εβδομάδα. Το σωματείο πάντως ζητάει την παράταση όλων των συμβάσεων έως ότου εκδοθούν τα αποτελέσματα των ΑΣΕΠ και τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι στη θέση της κατάταξής τους.

Καθυστερήσεις πληρωμών

Οι έκτακτοι του ΥΠΠΟ υπογράμμισαν χθες ότι συνεχίζονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, όπως λ.χ. οι εργαζόμενοι που επέστρεψαν με ασφαλιστικά μέτρα στο ΤΔΠΑΕ που είναι πέντε μήνες απλήρωτοι, οι αρχαιοφύλακες που είναι τρεις μήνες απλήρωτοι για εξαιρέσιμα και πλέον του πενθημέρου και οι εποχικοί αρχαιοφύλακες μέσω ΑΣΕΠ που είναι 2 μήνες απλήρωτοι. Υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις όπως οι εργαζόμενοι στην 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που τους οφείλονται δεδουλευμένα από τον Νοέμβριο του 2004.

Οπως καταγγέλλουν πάντως οι έκτακτοι, κάποιοι από τους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ που προχώρησαν σε κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα, διώχθηκαν. Το ΤΔΠΑΕ ζητάει με αγωγή 3.000 ευρώ από υπαλλήλους που απασχολούνταν στο έργο της Επιδαύρου και έκαναν επίσχεση εργασίας, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή