Φως, χρώμα, αλλά και στέγη για το ΚΜΣΤ

Φως, χρώμα, αλλά και στέγη για το ΚΜΣΤ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμο ώς τα τέλη του 2008 θα είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μετά την έγκριση χρηματοδότησης 12 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά του βιομηχανικού κτιρίου της ΥΦΑΝΕΤ από την Εθνική Τράπεζα και τη σύνταξη της μελέτης για την ανέγερση του νέου μουσείου.

Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την πλήρη αξιοποίηση της συλλογής Κωστάκη και τη μεθοδική έρευνα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Ηδη δρομολογούνται μια σειρά σημαντικών εκθέσεων για την επόμενη τετραετία (2005-2009) τις οποίες ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής του ΚΜΣΤ κ. Μιλτιάδης Παπανικολάου και μέλη της νέας διοίκησης με αφορμή την έκθεση «Φως και Χρώμα», που εγκαινίασε χθες ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης.

Η έκθεση, που θαύμασαν 150.000 επισκέπτες στο Βερολίνο και τη Βιέννη, αναπτύσσεται στις αίθουσες της Μονής Λαζαριστών, αναδεικνύοντας μεθόδους και κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας από το 1900 έως και το 1943. Σε δέκα ενότητες περισσότερα από 350 έργα 60 καλλιτεχνών και ντοκουμέντα (χειρόγραφα, φωτογραφίες, σχέδια, επιστολές, βιβλία), από τη συλλογή Κωστάκη φωτίζουν την πορεία του φωτός και του χρώματος μέσα από την τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας. Από το «Μαύρο τετράγωνο» ώς το «Λευκό τετράγωνο» του Καζιμίρ Μάλεβιτς, το «Κόκκινο φως» του Ιβαν Κλιουν και τη «γυναίκα που ταξιδεύει» της Λιούμποβ Ποπόβα διέρχονται οι σημαντικότεροι σταθμοί. Από τα μονοχρωματικά έργα στην απελευθέρωση του φωτός και από την απόδοση του κοσμικού και μεταφυσικού φωτός ώς την εισβολή της τεχνολογίας στο έργο τέχνης, τον ρόλο του ηλεκτρισμού, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο.

Εκθέσεις

Εν τω μεταξύ, εντός του 2005 προγραμματίζονται οι εκθέσεις: «Νάκης Παναγιωτίδης» (14/9-14/10), «Τέχνη και Κινηματογράφος ή κινούμενες Εικόνες» (18/11-11/12) και ακολουθούν «Καντίνσκι και Σαμανισμός» (Σεπτ. – Δεκ. 2006), «Τέχνη και Ιδεολογία (Οκτ. -Φεβρ. 2006), Cosmopolis 2 (Μάρτ. – Ιούν. 2007), «Αναδρομική Λιουμπόβ Ποπόβα (Δεκ. 2007), κοινή έκθεση συλλογών ΚΜΣΤ Θεσσαλονίκης και Μουσείου Stedelijk του Αμστερνταμ (Απρ. 2008 Θεσσαλονίκη και 2009 Αμστερνταμ), «Ελληνική Αφαίρεση» (Δεκέμβριος 2008). Παράλληλα το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, που στεγάζεται στην Αποθήκη B1 του λιμανιού, θα παρουσιάσει την εικαστική πλευρά του μουσικού Κωνσταντίνου Βήτα. H έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα του μουσικού από την περίοδο πριν σχηματίσει την ηλεκτρονική μπάντα των Στέρεο Νόβα, μέχρι τις μέρες μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή