Σκανδαλώδης η εγκατάλειψη της Λυρικής

Σκανδαλώδης η εγκατάλειψη της Λυρικής

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θλιβερό δείγμα πολιτιστικής υπανάπτυξης συνιστά ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Πολιτισμού αντιμετωπίζει την Εθνική Λυρική Σκηνή. Δεν είναι μόνον η έλλειψη κτιρίου κατάλληλου για σύγχρονες παραστάσεις όπερας που την ταλανίζει. H μία και μοναδική ελληνική όπερα αντιμετωπίζει τώρα αμεσότερα και οξύτερα προβλήματα που απειλούν να οδηγήσουν σε κατάρρευση την εύρυθμη και εξαιρετικά γόνιμη, τα τελευταία χρόνια, λειτουργία της και να την καταδικάσουν σε μαρασμό. Συγκεκριμένα, η Λυρική Σκηνή βρίσκεται στο κατώφλι της νέας καλλιτεχνικής περιόδου όχι μόνο πάλι χωρίς κατάλληλη αίθουσα, αλλά φέτος και χωρίς ηγεσία, ρεπερτόριο και χρήματα:

– O καλλιτεχνικός διευθυντής της, μαέστρος Λ. Καρυτινός, έχει υποβάλει παραίτηση από τις 6 Ιουλίου χωρίς το υπουργείο Πολιτισμού να έχει κάνει ακόμα την παραμικρή κίνηση για να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

– Ρεπερτόριο για την αρχόμενη περίοδο δεν υπάρχει κανείς για να ετοιμάσει.

– Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει καταβάλει στη Λυρική δεκάρα από τα 3.300.000 ευρώ που θα έπρεπε να της έχει καταβάλει τμηματικά από την αρχή του χρόνου.

Πρώτα το Μέγαρο…

Εκτός των άλλων, η Λυρική Σκηνή καλείται φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία της, να αντιμετωπίσει και ανταγωνιστή: το Μέγαρο Μουσικής θέτει σε πλήρη λειτουργία τη δική του υπερσύγχρονη «λυρική σκηνή» (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη), ανεβάζοντας τέσσερις όπερες (του ρεπερτορίου Λυρικής) σε πλήθος παραστάσεων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή