Εικαστικη ατζεντα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλικ. Με ένα πρόγραμμα είκοσι (δώδεκα ατομικών και οκτώ ομαδικών) εκθέσεων ανοίγει η αυλαία του 12ου Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας. Στις 19 Σεπτεμβρίου είναι τα εγκαίνια της έκθεσης του Stefan Moses «Deutschland Vita» στο Goethe Institut (Ομήρου 14 – 16). Ενα καλό αφιέρωμα στον Γερμανό φωτογράφο, με καυστικό χιούμορ και ασπρόμαυρες λήψεις. Οπως κάθε χρόνο, οι εκθέσεις μοιράζονται σε διαφορετικούς χώρους στην Αθήνα και διαρκούν για περίπου ένα μήνα.

Διάλεξη. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Αθήνα για το 4ο Βραβείο ΔΕΣΤΕ, ο Nicolas Bourriaud, διευθυντής του Palais de Tokyo του Παρισιού, θα δώσει διάλεξη την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256.

Στην Ελευσίνα. O γλύπτης Θεόδωρος παρουσιάζει από αύριο μια έκθεση στους χώρους του παλιού εργοστασίου «Κρόνος» στην Ελευσίνα. Εκτίθενται τρεις νέες μεγάλες εγκαταστάσεις στον υπαίθριο χώρο με τίτλους «Πύλη – Παγίδα 2005», «Βιομηχανική οθόνη με κόκκινο διάδρομο» και «Βάθρο με παλαμάρι». Επίσης, παρουσιάζονται και μια σειρά από παλαιότερα έργα που βοηθούν τον επισκέπτη να μπει στο πνεύμα της δουλειάς του γλύπτη. Διάρκεια μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου.

Στη Φινλανδία. O φωτογράφος Στράτος Καλαφάτης, συνεργάτης της Γκαλερί Καλφαγιάν, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην έκθεση «Untouchable Things» («Απιαστα Πράγματα»), Backlight 2005 στην 7η Triennale Φωτογραφίας στο Tampere της Φινλανδίας. H έκθεση, που θα διαρκέσει από 15.10.05 έως 15.01.06 και θα φιλοξενηθεί στο Museum Centre Vapriiki, εγκαινιάζεται στις 14 Οκτωβρίου. Συμμετέχουν 21 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο και έχει σαν θέμα την επικοινωνία, τη μετανάστευση των διαφόρων πολιτισμών και την αναζήτηση της ατομικότητας διά μέσου της πολιτιστικής επικοινωνίας και της προσωπικής μνήμης.

Μade in Japan. Τη δουλειά της καλλιτέχνιδος Machico Edmonson παρουσιάζει από αύριο η αίθουσα τέχνης «The apartment» (Βουλής 21). H ζωγράφος είναι γεννημένη στην Ιαπωνία, αλλά ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Τα έργα που θα δούμε στην Αθήνα είναι μικρών διαστάσεων με υποβόσκουσα σκοτεινή διάθεση. Διάρκεια μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου.

Τom & Jerry. O χώρος τέχνης vamiali’s (Σάμου 1 Πλατεία Καραϊσκάκη) με μεγάλη χαρά παρουσιάζει από σήμερα το πρότζεκτ με τίτλο «Briannnnnn & Ferryyyyyy», ένα φιλμ καρτούν δέκα επεισοδίων, των διεθνών καλλιτεχνών Liam Gillick και Philippe Parreno. Οι καλλιτέχνες εξετάζουν τη σχέση μεταξύ νομοθεσίας και δημιουργικότητας. Το σενάριο έχει σαν σημείο εκκίνησης την παλαιά ιστορία της γάτας και του ποντικού όπως συχνά παρουσιάζεται στα γνωστά κινούμενα σχέδια. Υιοθετώντας μία κλασική εικόνα, οι καλλιτέχνες περιγράφουν την τέχνη και τη νομοθεσία σαν ένα ατελείωτο κυνηγητό οροθετώντας τα πνευματικά δικαιώματα σαν το νέο χώρο αντιπαράθεσης. Διάρκεια μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου.

Το κλειδί της τέχνης. Στο αναδιαμορφωμένο Μουσείο Διαχρονικής Τέχνης της Αθηναΐδος (Καστοριάς 34 – 36, Βοτανικός) παρουσιάζονται περί τα 800 χειροποίητα κλειδιά και κλειδαριές από τα πρώτα χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού μέχρι τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το εκθεσιακό υλικό αντλήθηκε από τις Συλλογές των Γιώργου Θανάσουλα & Φρίξου Πιτσόπουλου και περιλαμβάνει διαφόρων τύπων και μορφών κλειδιά (εσωτερικά οικιών & εξωτερικών θυρών, ναών, κάστρων, πύργων, ερμαρίων, ωρολογίων, αποθηκών, σταύλων, χειροπέδων, κελιών φυλακής, κιβωτίων, κασελών, θησαυροφυλακίων, ζωνών «αγνότητας»(!), κοσμηματοθηκών κ.λπ.) που προέρχονται από διάφορες χώρες. Διάρκεια μέχρι και 18 Οκτωβρίου.

Τοπία. Μέχρι τις 29 Οκτωβρίου διαρκεί η έκθεση στον χώρο τέχνης «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45, Κολωνάκι) με τίτλο «Χρώματα Ελλάδας, τοπία – ιστορία, συγκίνηση». Συμμετέχουν Π. Τέτσης, Μερόπη Πρέκα, Πέτρος Ζουμπουλάκης κ.ά.

Εργα Γκέρχαρντ Ρίχτερ στην Πλάκα

Δημιουργίες του σπουδαίου Γερμανού καλλιτέχνη Γκέρχαρντ Ρίχτερ παρουσιάζονται από την ερχόμενη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Φρυσίρα στην Πλάκα (Μονής Αστερίου 3 & 7). Το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει 30 πίνακές του από τη συλλογή του ζεύγους Γιούργκεν & Ινγκριντ Μπέκμαν. O Ρίχτερ έχει κάνει έργα παραστατικής ή αφηρημένης ζωγραφικής, τοπία, διεισδυτικές προσωπογραφίες, θαλασσογραφίες, εικόνες καθημερινών αντικειμένων. Ενα από τα κύρια και πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της δουλειάς του είναι ότι έχει χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία ως «πρώτη ύλη» στη θεματογραφία του, είτε πρόκειται για λήψεις που έχει τραβήξει ο ίδιος είτε εικόνες που έκοψε από εφημερίδες και βιβλία τις οποίες εν συνεχεία φωτογραφίζει εκ νέου. Την ίδια περίοδο θα παρουσιαστούν και πίνακες του επίσης Γερμανού A. P. Πενκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή