Μεγάλες προσδοκίες…

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν γνωστοί, καταξιωμένοι και με πλούσια προσφορά στο ελληνικό τραγούδι δημιουργοί αγκαλιάζουν με γενναιοδωρία μια καινούργια προσπάθεια, τότε οι πιθανότητες να ευδοκιμήσει και να αποδώσει καρπούς το νέο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, εν προκειμένω, είναι πολλές.

Η EPT και η ΔΕΘ είναι απλώς οι οικοδεσπότες του Φεστιβάλ. O πρόεδρος της EPT Χρήστος Παναγόπουλος, άλλωστε, ήταν σαφής στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου «συστήθηκαν» στους δημοσιογράφους τα τραγούδια των επώνυμων συνθετών, στιχουργών και ερμηνευτών που θα παρουσιαστούν τη δεύτερη βραδιά του Φεστιβάλ, Κυριακή 9 Οκτωβρίου, στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΠΑΟΚ στην Πυλαία.

«Η κίνηση αυτή δεν γίνεται ούτε για την EPT ούτε για τη ΔΕΘ», δήλωσε στην «K», «γίνεται μόνο για το ελληνικό τραγούδι. Γι’ αυτό καλέσαμε όλους αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους».

Κι εκείνοι φυσικά, δεν πήγαν με άδεια χέρια…

Σημαντικές υπογραφές

Εντεκα τραγούδια θα ακούσουμε τη δεύτερη βραδιά του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Τραγούδια με «βαριές» υπογραφές από τους: Χρήστο Νικολόπουλο, Μάνο Ελευθερίου, Γιάννη Σπανό, Σταμάτη Κραουνάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Στέφανο Κορκολή, Τάνια Τσανακλίδου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Ισαάκ Σούση, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Αντώνη Βαρδή, Μανώλη Φάμελλο, Φίλιππο Πλιάτσικα, Στέλιο Διονυσίου κ.ά.

Δίπλα στα έντεκα αυτά κομμάτια, που πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν γραφτεί ειδικά για το Φεστιβάλ και εκπροσωπούν από το λαϊκό μέχρι το σύγχρονο τραγούδι, θα υπάρχει και το νικητήριο από την πρώτη βραδιά (6 Οκτωβρίου) που διαγωνίζονται οι νέοι συνθέτες, στιχουργοί και ερμηνευτές.

Η σημασία της συμμετοχής των καταξιωμένων δημιουργών ξεπερνάει τα όρια της καλλιτεχνικής αξίας. Είναι η εμπειρία, η πορεία και το κύρος τους που δίνουν άλλη δυναμική στην προσπάθεια αυτή. Φυσικά, όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο στιχουργός Ισαάκ Σούσης, «ένα δέντρο κρίνεται από τους καρπούς του».

«Επιχείρηση διάσωσης»

Το δέντρο αυτό όμως φαίνεται να μεγαλώνει σωστά. Και μοιάζει σαν μια τεράστια «επιχείρηση διάσωσης», όπως εύστοχα σχολίασε ο Μανώλης Φάμελλος, των νέων παιδιών· που παλεύουν χρόνια να ακουστούν και είτε καταλήγουν στα συρτάρια των δισκογραφικών εταιρειών είτε ποδοπατούνται από τους σταρ μιας χρήσης, απόφοιτους των τηλεοπτικών ακαδημιών-ριάλιτι, απλώς επειδή έχουν επιλέξει να μην «κλειστούν» στην οθόνη της τηλεόρασης.

Αφιέρωμα στον Κουγιουμτζή

Η δεύτερη βραδιά του Φεστιβάλ περιλαμβάνει και δύο σημαντικά αφιερώματα. Το πρώτο επιμελούνται ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Λίνα Νικολακοπούλου και αφορά έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του λαϊκού τραγουδιού, τον Θεσσαλονικιό Σταύρο Κουγιουμτζή, τις συνθέσεις του οποίου καθώς και ένα ανέκδοτο τραγούδι του θα τραγουδήσουν καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη. Οι Παντελής Θεοχαρίδης, Ανδρέας Καρακότας, Μελίνα Κανά, Μαρία Κουγιουμτζή, Κώστας Μακεδόνας, Μανώλης Χατζημανώλης και ο ίδιος ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Το δεύτερο αφιέρωμα περιλαμβάνει παλαιότερα τραγούδια του Φεστιβάλ που θα ζωντανέψουν στη σκηνή μέσα από τις φωνές της Δήμητρας Γαλάνη, της Ηρώς και του Γιώργη Χριστοδούλου.

Οι τρεις τους συνεργάζονται με τον μαέστρο Γιώργο Ζαχαρίου αλλά και με δύο από τους τραγουδιστές που έγραψαν ιστορία στο θεσμό και που φέτος θα εμφανιστούν ξανά στο νέο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Τη Γιοβάννα και τον Γιάννη Βογιατζή. Την παρουσίαση έχουν αναλάβει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Δημήτρης Σταρόβας.

Προπώληση εισιτηρίων

Εισιτήρια και για τις δύο βραδιές (5 και 10 ευρώ η αξία τους) προπωλούνται από χθες στα περίπτερα του Φεστιβάλ εντός της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, στα δισκοπωλεία της Θεσσαλονίκης Blow Up, Πάτσης και Virgin και στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή