Τατόι: τα πρώτα μέτρα σωτηρίας στο παρά πέντε

Τατόι: τα πρώτα μέτρα σωτηρίας στο παρά πέντε

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λήψη άμεσων σωστικών μέτρων, προκειμένου να αντιστραφεί η παρακμιακή εικόνα που έχει εδραιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου προχώρησε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Με την προχθεσινοβραδινή του απόφαση φαίνεται πως μπαίνει ένα τέλος στην παρατεταμένη εγκατάλειψη των 40, συνολικά, κτισμάτων που συγκροτούν την παραθεριστική κατοικία της πάλαι ποτέ βασιλικής οικογένειας· ένα αυτοτελές, μοναδικό στην Ελλάδα σύνολο ρομαντικής αρχιτεκτονικής με ανάκτορα, ξενοδοχείο, κοιτώνες, εκκλησία, κοιμητήριο, γεφύρια και λίμνες, που σε συνδυασμό με την οργιώδη βλάστηση, καθιστούν το Τατόι εθνικό κεφάλαιο.

Τα περισσότερα από τα κτίρια, τα αρχαιότερα των οποίων είχαν σχεδιάσει το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα αρχιτέκτονες, όπως ο Ερνεστ Τσίλερ, ο Σάββας Μπούκης και ο Αναστάσιος Μεταξάς, βρίσκονται σήμερα σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση και χρήζουν άμεσης επέμβασης. Από το 2003 το υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει τα κτίρια του κτήματος ως μνημεία και το κεντρικό του τμήμα, έκτασης 15.000 στρεμμάτων, ως «ιστορικό τόπο». Τώρα που μπήκε το νερό στο αυλάκι απομένει το πιο αποφασιστικό βήμα: η αποκατάσταση όλων των κτισμάτων και η ένταξή τους σ’ ένα σοβαρό πρόγραμμα ανάδειξης και προστασίας, απαλλαγμένο από ιδεοληψίες και συμπλέγματα.

Πλήθος φθορών

Αλλά ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα κτίρια; Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η κακή κατάσταση των στεγών. Εδώ το χιόνι που συσσωρεύεται κάθε χειμώνα έχει κάνει «καλή» δουλειά και σε συνδυασμό με τις πτώσεις κλαδιών, δέντρων ή και καμινάδων, καταπονούν ακόμα περισσότερο τις ήδη εξασθενημένες οροφές. H διάβρωση στις στέγες επιτρέπει με τη σειρά της την εισροή υδάτων στο εσωτερικό των κτιρίων, φθείροντας τα ξύλινα πατώματα. Επίσης, ο σεισμός του 1999 με επίκεντρο την περιοχή προκάλεσε ή επέτεινε παλαιότερα προβλήματα. Ετσι, παρουσιάζονται εκτεταμένες ρωγμές ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (ελαιοτριβείο, εστιατόριο προσωπικού, ξυλουργείο – σιδηρουργείο), η κακή ποιότητα της αρχικής κατασκευής έχει οδηγήσει σε τοπικές καθιζήσεις. Τέλος, στο εισηγητικό σημείωμα της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής επισημαίνεται πως η μερική ή ολική καταστροφή των κουφωμάτων και η έλλειψη περίφραξης των κτιρίων «επιτρέπει την είσοδο των επισκεπτών του κτήματος στο εσωτερικό τους και στην πρόκληση βανδαλισμών και λεηλασιών». Σε πρώτη φάση και εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα κτίρια του πρώην βασιλικού κτήματος αποφασίστηκε σειρά άμεσων σωστικών μέτρων στα 29 εξ αυτών: καθαρισμοί στον περιβάλλοντα χώρο και στο εσωτερικό των κτισμάτων, υποστυλώσεις, αντιστηρίξεις, τοπικές επισκευές τοιχοποιιών, προστασία της στέψης των τοιχοποιών, επισκευές στεγών, κλείσιμο ανοιγμάτων, καταγραφή κινητών αντικειμένων και αρχιτεκτονικών μελών που έχουν εντοπιστεί σε διάφορα κτίρια, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Αντίθετα αποφασίστηκε στην παρούσα φάση να μην γίνει καμία επέμβαση στο κεντρικό ανάκτορο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή