Ελληνικός δικτυακός τόπος για την κλασική μουσική

Ελληνικός δικτυακός τόπος για την κλασική μουσική

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί στη χώρα μας οι κρατικοί φορείς να μην αντιμετωπίζουν την κλασική μουσική ισότιμα, αλλά χάρη σε έναν ενθουσιώδη φιλόμουσο τής έχει αφιερωθεί ένας εξαιρετικός τόπος στο Διαδίκτυο. Από τον Αύγουστο του 2003 στην ηλεκτρονική διεύθυνση classicalmusic.gr μπορεί κανείς να βρει εξαιρετική ποικιλία πληροφοριών και υπηρεσιών: από ειδήσεις σχετικά με συναυλίες και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα ώς συνεντεύξεις και πορτρέτα καλλιτεχνών, σύντομες αναλύσεις έργων, δισκογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων, πληροφορίες για ωδεία, ακόμα και μικρές αγγελίες. Φυσικά, μπορεί επίσης να ανταλλάξει απόψεις με άλλους φιλόμουσους.

Το classicalmusic.gr ξεκίνησε με πρωτοβουλία του φιλόμουσου μαθηματικού Θανάση Χατζηθεοδωρίδη, που βλέποντας ανάλογες σελίδες άλλων χωρών θέλησε να στήσει το αντίστοιχο στα ελληνικά. Το κατάφερε με το παραπάνω, αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας το classicalmusic.gr τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο ERMIS 2005 στην κατηγορία Information/Content sites. Την εγκυρότητα του δικτυακού τόπου εξασφαλίζει αφ’ ενός η καθημερινή ενημέρωση των σελίδων, αφ’ ετέρου η συντακτική ομάδα υπό τον μουσικολόγο Αλέξανδρο Χαρκιολάκη. Συνεργάζονται ο Γεράσιμος Ανδρέας Χοϊδάς, ο Θωμάς Ταμβάκος, ο Νίκος Κανελλόπουλος, ο Richard Axon, η Χριστίνα Αντωνάτου και ο Αναστάσιος Στρίκος. Ας σημειωθεί ότι το classicalmusic.gr συνεργάζεται επίσης με άλλους δικτυακούς τόπους (π.χ. cultureguide.gr, pathfinder.gr) παρέχοντας πληροφορίες. Αντίστροφα, φιλοξενεί στις σελίδες του άρθρα του περιοδικού του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής της Βιέννης.

Πρωτότυπες εκδηλώσεις

Οι δύο ενότητες του classicalmusic.gr εμπλουτίζονται διαρκώς. Στην πρώτη περιλαμβάνονται ειδήσεις, ατζέντα, συνεντεύξεις, δισκογραφία, παρουσίαση βιβλίων αλλά και θεσμών, οργανωμένων αρχείων κ.λπ., αγγελίες, αναφορά σε άλλους δικτυακούς τόπους και φόρουμ. Η δεύτερη ενότητα είναι συνδρομητική και μπορεί να φιλοξενήσει προσωπικές ιστοσελίδες καλλιτεχνών. Επίσης, επιτρέπει στους χρήστες να αναζητήσουν δασκάλους μουσικής, ωδεία ή σχολές σε κάθε νομό της χώρας.

Ο καθαρός σχεδιασμός και η εύκολη χρήση των ιστοσελίδων είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Παράλληλα, τον χειμώνα που μας πέρασε το classicalmusic.gr διοργάνωσε επιτυχημένη σειρά συναυλιών που φιλοξενήθηκαν στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη αλλά και στη γερμανική εκκλησία, στην οδό Σίνα. Οι συναυλίες ξεχώρισαν για την πρωτοτυπία των προγραμμάτων, αλλά και για τη συνεισφορά στον χώρο της μουσικής δωματίου, που παραμένει υποβαθμισμένος στη χώρα μας. Αντιλαμβανόμενοι τη σημασία του μουσικά καλλιεργημένου κοινού για την επιβίωση της κλασικής μουσικής στην Ελλάδα, το classicalmusic.gr οργανώνει επίσης εκπαιδευτικές συναυλίες σε συνεργασία με μουσικοπαιδαγωγούς. Επιθυμητή είναι η συνεργασία με όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία. Μια σοβαρή και δυναμική πρωτοβουλία σε ένα πολύ δύσκολο χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή