Νέες εκδόσεις

7' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Ντανιέλ Πενάκ

Ο κύριος Μαλοσέν

μετ. Τούλα Τόλια

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 448 – 22 ευρώ

Ο Ντανιέλ Πενάκ άρχισε να αφηγείται το θρύλο της οικογένειας Μαλοσέν το 1985 και συνέχισε ώς το 1999 δημιουργώντας έξι διαφορετικά βιβλία που το καθένα τους διαβάζεται αυτοτελώς. «O κύριος Μαλοσέν» θεωρείται από πολλούς το καλύτερο της σειράς. Τόπος, η μυθική Μπελβίλ, η συνοικία του Παρισιού όπου τα πάντα είναι δυνατά και τα πάντα απρόβλεπτα. Κι ακόμα οι δρόμοι του κρασιού, τη γοητεία των οποίων η επαναστατική φαντασία του συγγραφέα γρήγορα τη μεταβάλλει σε κρανίου τόπο. Διότι στο μυθιστόρημα αυτό, γεμάτη απρόσμενες καταστάσεις και εξελίξεις, η ιστορία φλερτάρει με την επιστημονική φαντασία και με το πιο ακραίο αστυνομικό μυθιστόρημα.

Τόμας Μαν

Ο εκλεκτός

μετ. Σοφία Γεωργοπούλου

εκδ. Εξάντας, σελ. 325

Εκθετο παιδί, γόνος βαρύτατης αμαρτίας αλλά και πολύ υψηλής γενιάς, ο Γρηγόριος ανατρέφεται από φτωχούς ψαράδες, γίνεται λαμπρός ιππότης, φοβερός πολεμιστής και δούκας στην πατρίδα του τη Φλάνδρα. Οταν καταλαβαίνει ότι έχει επαναλάβει το κρίμα των γονιών του γυρεύει εξιλέωση στην ερημιά ενός βράχου στη μέση μιας λίμνης. Εκεί θα τον βρουν αποκρισάριοι της Αγίας Εδρας διότι έχει επιλεγεί να φορέσει την παπική τιάρα. Κατά την είσοδό του στην Αιώνια Πόλη, ο αέρας δονείται από καμπάνες που χαιρετίζουν τον νέο μεγάλο πάπα, τον Γρηγόριο της πέτρας, τον αμαρτωλό. Στο μυθιστόρημα αυτό, ο Τόμας Μαν αστειεύεται με την ευλάβεια, την αμαρτία και τη μετάνοια, με την ανδρεία, την εκκλησία και την αγνότητα.

Χάινριχ Μπελ

Το τέλος ενός υπηρεσιακού ταξιδιού

μετ. N. Δεληβοριάς – Αρ. Κοντογιώργη

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 256 – 13 ευρώ

Σε ένα μικρό Ειρηνοδικείο του Ρήνου εκδικάζεται μια πολύ περίεργη υπόθεση. Ενας πατέρας και ένας γιος κατέβρεξαν ένα τζιπ του στρατού με βενζίνη, του έβαλαν φωτιά και κατόπιν το παρακολούθησαν να καίγεται. H δίκη θα μπορούσε να προσφέρει πρωτοσέλιδα, λόγω κυβερνητικών συμφερόντων, όμως περνά στα ψιλά των εφημερίδων. Οσα συμβαίνουν στην αίθουσα του δικαστηρίου έχουν λοιπόν χαρακτηριστικά οικογενειακής συνάθροισης. Ολοι οι παρόντες είναι μεταξύ τους συγγενείς, φίλοι, γείτονες, κι έτσι η δίκη μετατρέπεται σε ψυχογράφημα μιας μικρής πόλης.

Λίζα Σι

Το λουλούδι του χιονιού και η μυστική βεντάλια

μετ. Αλέξη Εμμανουήλ

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 464 – 16 ευρώ

Δύο μικρές Κινέζες δένονται με αιώνια φιλία από τα επτά τους χρόνια. Ζουν μαζί τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής, τους γάμους, τις χαρές και τις τραγωδίες της μητρότητας, τις κοινωνικές αναταραχές, την αγάπη και τις παρεξηγήσεις τους. Κι όλα αυτά τα καταγράφουν ανελλιπώς σε μια βεντάλια που την περνά η μία στην άλλη, στην κρυφή γλώσσα των γυναικών, τη «νου σου». Είναι η γλώσσα που είχαν αναπτύξει οι γυναίκες στην Κίνα για να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους ξεγλιστρώντας από τον ασφυκτικό κλοιό του κόσμου των ανδρών.

Lee Child

Ενας θάνατος δεν είναι αρκετός

μετ. Αντώνης Γιαννούλης

εκδ. Bell, σελ. 489 – 7,50 ευρώ

«Ποτέ μη συγχωρείς, ποτέ μην ξεχνάς». Αυτό είναι το πιστεύω του Τζακ Ρίτσερ που δουλεύει πάντα μόνος. Και ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του Ξαβιέ Κουίν που για τον Ρίτσερ είναι ο χειρότερος άνθρωπος που συνάντησε στη ζωή του. O Τζακ χαίρεται στη σκέψη ότι ο αδυσώπητος εχθρός του βρίσκεται εδώ και δέκα χρόνια νεκρός στον πάτο της θάλασσας. Ωσπου τον βλέπει να περνά ολοζώντανος έξω από τη Συμφωνική της Βοστώνης. Οταν λοιπόν θα του παρουσιαστεί η ευκαιρία για μια συμφωνία με τον Διάβολο που θα τον οδηγήσει στον Κουίν, δεν θα πει όχι.

Αλαν Γκόρντον

Ο σφετεριστής του βυζαντινού θρόνου

μετ. Βικτώρια Τράπαλη

εκδ. Κέδρος, σελ. 344 – 12,50 ευρώ

Κωνσταντινούπολη, 13ος αιώνας. Λίγο πριν από την τέταρτη Σταυροφορία, οι φήμες οργιάζουν ότι κάποιος σχεδιάζει να δολοφονήσει τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Αφού κατάφερε να ξεσκεπάσει τα δόλια σχέδια του Μαλβόλιο στο Ορσίνο, ο γελωτοποιός Φέστε μαζί με τη μαθητευομένη και κρυφή σύζυγό του Βιόλα φτάνουν στη βυζαντινή πρωτεύουσα για να αναλάβουν τη νέα τους αποστολή. Από τις υπαίθριες παραστάσεις στους δρόμους ώς τις μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις στον ιππόδρομο, και από τα υπόγεια καπηλειά ώς τα βασιλικά ανάκτορα, ο Φέστε και η Βιόλα προσπαθούν να ανακαλύψουν τους συνωμότες. Δεν ξέρουν όμως αν η συνωμοσία στρέφεται κατά του νυν αυτοκράτορα και σφετεριστή του θρόνου Αλέξιου, ή κατά του έκπτωτου και φυλακισμένου από τον Αλέξιο πρώην αυτοκράτορα Ισαάκιου.

Ισαάκ Μπάμπελ

Στο πεδίο της τιμής

μετ. Βασίλης Πουλάκος

εκδ. Ροές, σελ. 300 – 14 ευρώ

Μεγάλος στυλίστας, ο Ισαάκ Μπάμπελ πολέμησε για τα ιδανικά της Οκτωβριανής Επανάστασης, λογοκρίθηκε και αργότερα εκτελέστηκε για να αποκατασταθεί μετά το θάνατο του Στάλιν και να λογίζεται σήμερα ως ένας από τους κορυφαίους διηγηματογράφους της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στα «Χρονικά του ’18» ο Μπάμπελ αποτυπώνει την ταραγμένη ζωή της Πετρούπολης του Εμφυλίου Πολέμου. Στο «Πεδίο της τιμής» αφηγείται ιστορίες παρμένες από τα απομνημονεύματα Γάλλων στρατιωτών του A΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Και στο «Πολεμικό Ημερολόγιο» καταχωρεί σημειώσεις της περιόδου που υπηρετούσε στον τομέα της πολιτικής προπαγάνδας του Κόκκινου Στρατού, οι οποίες εντυπωσιάζουν με την αντικειμενικότητά τους.

Αλαίν ντε Μποττόν

Περί του κοινωνικού status

μετ. Γιάννης Ανδρέου

εκδ. Πατάκη, σελ. 368 – 15,50 ευρώ

Πρόκειται για ένα άγχος σχεδόν οικουμενικό, το οποίο σπανίως συζητάμε: Το άγχος για τη γνώμη που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς, για το αν μας θεωρούν επιτυχημένους ή όχι, αξιόλογους ή αδιάφορους. O Αλαίν ντε Μποττόν θέτει μερικά διαυγή και ελκυστικά ερωτήματα για να βρει από πού απορρέουν οι ανησυχίες μας για το γόητρο και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις υπερβούμε. Και αναζητεί τις αιτίες του κοινωνικού άγχους στην επιθυμία μας να μας αγαπούν οι άλλοι, στις προσδοκίες μας για υλική πρόοδο και στην εξάρτηση που έχουμε από την εργασία μας.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Gerard Streiff

Το λιμάνι της ερήμου

μετ. Αργυρώ Μακάρωφ

εκδ. Αγρα, σελ. 136, 8 ευρώ

Ο Αντουάν που βρίσκεται σε διακοπές στο Καζακστάν, πηγαίνει να συναντήσει τον Πατρίκ – ένα νεαρό γεωπόνο με αποστολή να σώσει τη λίμνη Αράλη που είναι καταδικασμένη να εξαφανιστεί. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο διάσωσης που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Στο ξενοδοχείο ο Αντουάν βρίσκει το δωμάτιο του φίλου του άνω-κάτω. Αναμφίβολα, ο Πατρίς έχει εξαφανιστεί. «Το λιμάνι της ερήμου» ανήκει στη σειρά «Μαύρος Γάτος», με αστυνομικά για παιδιά από 10 χρόνων.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ελεν Παπανικόλα

Μια ελληνική οδύσσεια στην αμερικανική Δύση

μετ. Μιχάλης Μακρόπουλος

εκδ. Βιβλιοπωλείο της Εστίας, σελ. 391 – 20 ευρώ

Η Ελεν Παπανικόλα μεγάλωσε στο Χέλπερ της Γιούτα, κοντά σε ένα μικρό σιδηροδρομικό σταθμό της γραμμής Ντένβερ – Ρίο Γκράντε Γουέστερν. Κινέζοι και Γιαπωνέζοι εστιάτορες, Αφροαμερικανοί, Ελληνες και Ιταλοί σιδηροδρομικοί και ανθρακωρύχοι, Γάλλοι προβατάρηδες, Μορμόνοι, Εβραίοι και Σλάβοι επιχειρηματίες ήσαν οι κάτοικοι του Χέλπερ εμφανίζοντας ένα συνονθύλευμα τόσο ανομοιόμορφο όσο και στην υπόλοιπη Δύση. Το βιβλίο είναι μια πλούσια, αποκαλυπτική βιβλιογραφία των γονιών της συγγραφέως και μια διεισδυτική ματιά στο δημιουργικό εγώ μιας αναγνωρισμένης ιστορικού όπως η Ελεν Παπανικόλα.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σμαρούλα Παντελή

Λίνα Παπαδοπούλου

Ο πόλεμος με το ψυγείο

εκδ. Ταξιδευτής, ελ. 206 – 16 ευρώ

«Δεν είσαι μόνο κιλά» είναι το σλόγκαν του βιβλίου που προσπαθεί να πείσει τους παχουλούς να τα βρουν με τον εαυτό τους. Μια ψυχολόγος και μια υπέρβαρη γυναίκα μάς προσκαλούν να δούμε το πρόβλημα της εξάρτησης από το φαγητό με αμεσότητα και τρυφερότητα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στέλλα Ασκέλη

Επιχειρήστε… αγροτοτουριστικά

εκδ. Κέρκυρα, σελ. 224 – 16 ευρώ

Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους σχεδιάζουν να επενδύσουν επιχειρηματικά ή να ασχοληθούν με τον Αγροτοτουρισμό Υπαίθρου. Αναπτύσσει βήμα προς βήμα τις απαραίτητες κινήσεις και τα βασικά ερωτήματα των υποψηφίων επιχειρηματιών όπως και εκείνων που θέλουν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν.

ΝΟΜΙΚΟ

Ε. Χατζηιωακειμίδου

Φορολογικές συμβάσεις

Η εφαρμογή τους στις προσωπικές εταιρείες

εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, σελ. 360

Μέσα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, τα ζητήματα της διεθνούς φορολογικής αντιμετώπισης των προσωπικών εταιρειών καθώς και τα ζητήματα αποφυγής διπλής φορολογίας αποτελούν από τα πιο περίπλοκα επίκαιρα θέματα. Το έργο παρουσιάζει τα ερμηνευτικά και εννοιολογικά προαπαιτούμενα των διμερών συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας. Εξετάζει την εφαρμογή τους στις προσωπικές εταιρείες, τις εφαρμοζόμενες φορολογικές αρχές της διαφάνειας και της αδιαφάνειας καθώς και τις συνέπειες ως προς την κατανομή της φορολογικής εξουσίας. Και ολοκληρώνει την παρουσίαση με την εφαρμογή των σχετικών συμβάσεων στις ελληνικές προσωπικές εταιρείες.

Χ. Μαστροκώστα

Εννοια της σύμβασης εμπορικής διανομής

εκδ. Σάκκουλα, σελ. 157 – 12 ευρώ

Ο «τύπος» της σύμβασης εμπορικής διανομής διαμορφώνεται από τις συναλλαγές. Το βιβλίο παρουσιάζει παροχές που, κατά περίπτωση, αποτελούν το κύριο αντικείμενο της σύμβασης όπως οι ρήτρες των ελαχίστων πωλήσεων, η υποχρέωση διείσδυσης στο αγοραστικό κοινό κ.λπ. Παρουσιάζει ακόμα την πιθανότητα της σύμμιξής τους σε μια σύμβαση καθώς και τους κανόνες που διέπουν το νομικό χαρακτηρισμό μιας τέτοιας σύμβασης. Αναλύεται επίσης η επίδραση της «ενσωμάτωσης» του διανομέα στο σύστημα του παραγωγού και καθορίζονται τα όρια παρέμβασης του τελευταίου στην υπόθεση διαχείρισης της διανομής, με βάση το κριτήριο της διανομής των κινδύνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή