Εγκαίνια με ειδήσεις κάτω από την Ακρόπολη

Εγκαίνια με ειδήσεις κάτω από την Ακρόπολη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη ξενάγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο σεπτεμβριάτικο Φεστιβάλ Βιβλίου, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο οποίος επισκέφτηκε περίπου τα μισά από τα 246 περίπτερα εκδοτών που φιλοξενεί το Φεστιβάλ.

Αισθανόμενος οικειότητα με το περιβάλλον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε και αγόρασε βιβλία (π.χ. από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο) και στάθηκε ιδιαίτερα σε βιβλία δοκιμίου, πολιτικής σκέψης, πολιτικής θεωρίας, ιστορίας, και ισότητας των δύο φύλων.

Κατά τα άλλα, τα εγκαίνια του 34ου Φεστιβάλ Βιβλίου, τη Δευτέρα το βράδυ, ακολούθησαν το συνηθισμένο τελετουργικό. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κήρυξε την έναρξη της φθινοπωρινής έκθεσης βιβλίου, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου αναφέρθηκε στη σύνδεση του βιβλίου με την εκπαίδευση και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών, Γιώργος Ψύχαλος, έκανε την καταγραφή της πραγματικότητας των εκδοτών στη χώρα μας.

Τα Φεστιβάλ Βιβλίου μπορεί, με τον τρόπο που γίνονται μέχρι σήμερα, να μην έχουν εκπλήξεις, η συναναστροφή όμως με τους ανθρώπους του βιβλίου έχει, συνήθως, ειδήσεις.

Νέες βιβλιοθήκες

Η δημοσιοποίηση της λίστας από το υπουργείο Παιδείας με τα 13.418 εγκεκριμένα βιβλία που θα συμπληρώσουν τα ράφια των υπό ίδρυση 300 σχολικών βιβλιοθηκών ήταν από τα κυριότερα θέματα συζήτησης προχθές στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Οι εκδότες είχαν ήδη ενημερωθεί για τους τίτλους που επελέγησαν από τον καθένα, αφού η λίστα δημοσιεύεται στο site του υπουργείου Παιδείας, υπάρχουν όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, απορίες. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου (με ημερομηνία 26/8/05) κάθε σχολική βιβλιοθήκη μπορεί να επιλέξει μέχρι 5.000 τίτλους από τη λίστα των εγκεκριμένων. Το ποσόν που μπορεί να ξοδέψει κάθε βιβλιοθήκη για αγορά βιβλίων ανέρχεται σε 47.000 ευρώ. Μήπως όμως αυτό αποκλείει, αυτομάτως, κάποιους ακριβούς τίτλους ή πολύτομες εκδόσεις, αφού είναι δεδομένα τα χρήματα που μπορεί να ξοδέψει κάθε βιβλιοθήκη;

Μια ακόμη ανησυχία των εκδοτών είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί μέχρι να γίνουν όλες οι διαδικασίες, αφού οι παραγγελίες των τίτλων, σε κάθε εκδότη, θα γίνονται από καθεμιά σχολική επιτροπή. Πώς θα γίνονται οι παραγγελίες, πώς θα γίνονται οι αποστολές, προβλήματα πρακτικά που όμως περιμένουν απάντηση. Ποιος θα έχει τον γενικό συντονισμό;

Εν όψει του πρώτου καταστήματος των Fnac στην Αθήνα, τον προσεχή Νοέμβριο, οι ανακατατάξεις στο χώρο των βιβλιοπωλείων γίνονται εντονότερες. Στο κέντρο της Αθήνας, την οδό Σταδίου, πρόκειται ν’ ανοίξει πολυώροφο βιβλιοπωλείο 1.700 τετραγωνικών, το βιβλιοπωλείο «Ιανός» της Θεσσαλονίκης. Εν τω μεταξύ, τα βιβλιοπωλεία «Παπασωτηρίου», μετά το Περιστέρι, αναζητούν χώρο, πολλών τετραγωνικών στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ ήδη έχουν συμφωνήσει με τον «Γερμανό», για τμήμα βιβλίων στο νέο πολυκατάστημα της πλατείας Συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή