Από τον Αριστοφάνη στον Καρατζιάλε… διήμερο στο Ναύπλιο

Από τον Αριστοφάνη στον Καρατζιάλε… διήμερο στο Ναύπλιο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερό στο ραντεβού του στην Ελλάδα το περιοδικό Atelier du Roman διοργανώνει την 7η συνάντησή του στο Ναύπλιο, στις 1 και 2 Οκτωβρίου με θέμα «H Ευρώπη του γέλιου – Από τον Αριστοφάνη στον Καρατζιάλε και ακόμα παραπέρα».

Η συνάντηση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Βουλευτικό» (πλατεία Συντάγματος, Ναύπλιο) και τελεί υπό την αιγίδα της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ναυπλίου και τη συμπαράσταση του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας. «Το γέλιο είναι πολύ παλιά ιστορία. Ξεκίνησε με τον Αριστοτέλη που έπειτα από ενδελεχείς έρευνες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που γελάει. Από τότε δεν έχουμε σταματήσει να γελάμε», σημειώνει ο Λάκης Προγκίδης, διευθυντής το Atelier du Roman και εμπνευστής αυτών των συναντήσεων. Και συνεχίζει: «Από τον Αριστοτέλη και μετά το γέλιο έχει την ιστορία του. Και αυτή η ιστορία του γέλιου μας ενδιαφέρει. Γιατί, όπως είπαν πολλοί σοφοί, τούτη η ιστορία έχει άμεση σχέση με την ουσία του μυθιστορήματος. (…) Και ο Καρατζιάλε; Γιατί αυτή η ιδιαίτερη μνεία ενός Ρουμάνου συγγραφέα (1852-1912); Γιατί μας φάνηκε ότι θα άξιζε τον κόπο να κουβεντιάσουμε κάπως πιο συστηματικά για το συγγραφέα τον οποίο ο Ιονέσκο θεωρούσε δάσκαλό του. Το καλό με την Ευρώπη είναι ότι όλο και κάποιος από τους ποικίλους λούς της, της ξαναφέρνει το γέλιο. «Γηραιά» την είπαν μερικοί τελευταία. «Γηραιά ίσως, αλλά, όσο γελάει τόσο θα ζει», συμπληρώνει ο Λάκης Προγκίδης.

Θεατρικοί συγγραφείς, ποιητές, μυθιστοριογράφοι, κριτικοί, σκηνοθέτες και δοκιμιογράφοι, από τη Γαλλία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Τσεχία, ΗΠΑ, Ιταλία είναι προσκεκλημένοι θα ανατρέξουν την ιστορία του γέλιου μέσα από την ιστορία των γραπτών κειμένων της Ευρώπης. Σε «στιγμές πολύτιμες, μοναδικές, που σημάδεψαν την ευρωπαϊκή λογοτεχνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή