Βυζαντινοί έρωτες και σύγχρονη ζωή

Βυζαντινοί έρωτες και σύγχρονη ζωή

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τρεις ελληνικές ταινίες παλαιότερης παραγωγής εγκαινιάζει το Filmcenter τη διαφοροποιημένη φετινή λειτουργία του. Στον «Απόλλωνα», για τρεις ημέρες (26 – 28 Σεπτεμβρίου) θα προβληθούν: οι «Θεατρίνες» του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη, το «CCTV» του Βασίλη Κατσίκη και το «Kalabush» των Θόδωρου Νικολαΐδη και Αδωνι Φλωρίδη. Μοναδικό κοινό σημείο τους, το γεγονός ότι είναι πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες και οι ταινίες τους παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Εδώ, οι δρόμοι χωρίζουν:

Ο Π. Πορτοκαλάκης τοποθετεί την ιστορία του, ένα ερωτικό παιχνίδι, στα βυζαντινά χρόνια. Ευρηματική, με φαντασία, χάρη και έντονη θεατρικότητα η αναπαράσταση της εποχής, καλογραμμένο σενάριο και διάλογοι (με τη συνεργασία της Βίκυς Δέμου).

Ο B. Κατσίκης προσφέρει όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας μέσα από το «ταξίδι» μιας χαμένης βιντεοκάμερας που αλλάζει χέρια. Εγκαταλείπεται, ανακαλύπτεται, εκσφενδονίζεται, γίνεται μάρτυρας καταστάσεων, διαθέσεων, γεγονότων από τη Θεσσαλονίκη, ώς το Αφγανιστάν, τη Γένοβα και την Αγγλία. «Βρώμικη» φωτογραφία, εσκεμμένα «ερασιτεχνικό» γύρισμα. Μια φρέσκια και τολμηρή μινιμαλιστική ανθρωπογεωγραφία.

Τέλος, οι Θ. Νικολαΐδης και A. Φλωρίδης δημιουργούν μια παράξενη, υπερρεαλιστική ατμόσφαιρα με πρωταγωνιστή έναν λαθρομετανάστη που φτάνει στη Λεμεσό πιστεύοντας ότι βρίσκεται στην Ιταλία. Διαρκείς παρεξηγήσεις, διαδέχονται η μία την άλλη, σε μια «κουστουριτσικής» εμπνεύσεως ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή