Βαριά οχήματα στο Ηρώδειο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναι μεν, αλλά. Θα δοθεί τελικά η παράσταση της όπερας «Οι Παλιάτσοι» του Ρουτζέρο Λεόνκαβαλο που θα παρουσιαστεί το Σαββατοκύριακο και την ερχόμενη Δευτέρα στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία του Φράνκο Τζεφιρέλι, αν και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του προχθές το βράδυ, με βαριά καρδιά. Αιτία της δυσφορίας ήταν τα βαριά σκηνικά για τα οποία όλοι είχαν αντιρρήσεις αλλά και… δεμένα τα χέρια.

Στο παρά πέντε

Τα ποδήλατα, οι μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού, το αυτοκίνητο και το τροχόσπιτο που θα ανεβούν στην ορχήστρα, τα πατίνια, τα διαφημιστικά πόστερ αλλά και οι σκαλωσιές που ήδη έντυσαν σαν σάντουιτς το Ηρώδειο για να μπαινοβγαίνουν από τα ανοίγματα οι παλιάτσοι όσο οι ξυλοπόδαροι και οι υπόλοιποι συντελεστές (200 συνολικά) θα προκαλούν ένα αισθητικό πανηγύρι σκηνής, προβλημάτισαν έντονα τα μέλη.

Το αστείο της ιστορίας είναι ότι για άλλη μια φορά το υπουργείο δεν είχε ιδέα. Οπως συμβαίνει χρόνια τώρα -κι ας άλλαξαν οι ηγεσίες-, για ό,τι πρόκειται να διαδραματιστεί στις φιλόδοξες παραγωγές που παρουσιάζονται στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο.

«Αυτή η ανωμαλία που έχει επέλθει στο θέατρο είναι μια νέα περίπτωση Στάιν», είπε χαρακτηριστικά η έφορος Ακροπόλεως κ. Αλκηστη Χωρέμη, η οποία επέμενε ότι δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως ούτε για την αλλαγή των ημερομηνιών της παράστασης ούτε για τα σκηνικά.

Ενα βίντεο αποκάλυψε ότι πράγματι δεν τηρούνται οι όροι σύμβασης μεταξύ Ε.Φ. και ΥΠΠΟ, ενώ η κ. Χωρέμη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το Ηρώδειο στο οποίο «κάθε τόσο πέφτουν κομμάτια». Παραδέχτηκε επίσης ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο, ότι «συνήθως έρχονται στο παρά πέντε» οι αλλαγές και οι αιτήσεις και ότι «τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε», προτείνοντας όμως να καλυφθεί με λινάτσα η σκαλωσιά επί της Δ. Αρεοπαγίτου.

Αγρανάπαυση

Η τοποθέτηση του κ. Αλ. Μάντη (προϊστάμενος της ΛΖ΄ ΕΠΚΑ) επιβεβαίωσε όχι μόνο ότι το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, αλλά και την ανάγκη του μνημείου για «περιόδους αγρανάπαυσης». Λέγοντάς τα «έξω από τα δόντια», θύμισε ότι το Ηρώδειο ξεκίνησε με ένα περιορισμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, ότι τώρα είναι πλήρες και τόνισε πως πρέπει να πάει κανείς στις δύο το πρωί για να δει ακριβώς τι επιβάρυνση δέχεται το μνημείο. Οταν, δηλαδή, απομακρύνονται τα σκηνικά της μιας παραγωγής και στήνονται της επόμενης.

Αναφέρθηκε ακόμη και στην πλημμύρα του μνημείου πριν από έξι χρόνια (ποιος τη θυμάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες;), εξαιτίας της βουλωμένης αποχέτευσης. Τότε, είπε, χρειάστηκε να έρθει ένας παλαίμαχος, ο «Γιακούμπ της ΕΥΔΑΠ», για να ξεβουλώσει το Ηρώδειο. Οι όροι, λοιπόν, τίθενται αλλά δεν εφαρμόζονται, κατέληξε ο κ. Μάντης και μαζί του συμφώνησαν και άλλα μέλη.

Για την αποστολή ενός αυστηρού εγγράφου στο Ε.Φ. έκανε λόγο ο γεν. γραμματέας κ. Χρ. Ζαχόπουλος, τονίζοντας ότι στα συμβόλαια πρέπει να αναγράφονται οι όροι της σύμβασης.

Πράγματι, ήταν «σε αδιέξοδο» τα μέλη του ΚΑΣ προχθές το βράδυ, όπως παρατήρησε εύστοχα ο προϊστάμενος της Γεν. Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων, όμως τελικά ψήφισαν «ναι». Ορος να γίνει συνεργασία με την εφορεία για τη διασφάλιση του μνημείου και να συνταχθεί έκθεση, η οποία θα κρίνει τη συνεργασία Φεστιβάλ – υπουργείου γενικότερα. Ομως, τέτοια ώρα τέτοια λόγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή