H ιστορία της διατροφής

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά φέτος, έντεκα σχολεία συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο στη γιορτή των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που είναι αφιερωμένη στο… τραπέζι. Από σήμερα έως και την Κυριακή, 32 μουσεία ανασκουμπώνονται για να δείξουν στο κοινό την ιστορία της διατροφής. Εχει ενδιαφέρον, όμως, ότι ειδικά σε αυτό το αφιέρωμα συμμετέχουν μαθητές σχολείων όπως των: Ενιαίου Λυκείου Γαζίου, 1ου Γυμνασίου της Ιεράπετρας, Φιλοθέης, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αρσάκειο Ψυχικού κ.ά.

Μετά λοιπόν τα κάστρα, τα λιμάνια, το νερό, την οικονομία και τον αθλητισμό που γιορτάστηκαν με την καθιέρωση του ευρωπαϊκού θεσμού (1994), τώρα θα τα ελληνικά μουσεία θα μιλήσουν για τη διατροφή.

Αρχίζοντας από την Αττική, το Βυζαντινό οργανώνει σήμερα για μαθητές και μεθαύριο για οικογένειες δραστηριότητες για τις βυζαντινές γεύσεις. Στο Νομισματικό, οι νομισματολόγοι παρουσιάζουν το κόστος βασικών ειδών διατροφής από την αρχαιότητα έως σήμερα, στην Αρχαία Αγορά υπάρχει μια πρόσκληση σε γεύμα ώστε να σας δείξουν πως ήταν τα δημόσια δείπνα και τα τελετουργικά συμπόσια στην κλασική Αθήνα, ενώ το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών. Στο Παλατάκι Χαϊδαρίου λειτουργεί έκθεση για τα επίσημα γεύματα, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών μια ειδική ξενάγηση για το αθηναϊκό τραπέζι στο β΄ μισό του 19ου αι. περιμένει το κοινό, και στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής ένα πρόγραμμα για τα πήλινα σκεύη.

Ανάλογα προγράμματα και εκδηλώσεις ετοίμασαν για τους επισκέπτες το Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, της Βέροιας, της Αιανής, του Βόλου και της Θεσπρωτίας. Μαζί και τα μουσεία της Κέρκυρας, της Αμφισσας, των Δελφών, της Υπάτης, των Μυκηνών κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή