Μνημείο η Αγορά Κυψέλης

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον χαρακτηρισμό της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης ως διατηρητέου μνημείου εισηγήθηκε η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων στο αρμόδιο όργανο του υπουργείου Πολιτισμού. Ετσι απομένει πλέον η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για να διασφαλιστεί η οριστική σωτηρία ενός σημαντικού τοποσήμου, της Φωκίωνος Νέγρη, συνδεδεμένου με την κοινωνική ζωή της Κυψέλης για περισσότερο από 70 χρόνια. H Αγορά, προϊόν του Μεσοπολέμου και ενδιαφέρον δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού (σχετικά με τον αρχιτέκτονα επικρατεί διχογνωμία, άλλοι ερευνητές την αποδίδουν στον Κούλη Παναγιωτάκο, και άλλοι στον Κυπριανό Μπίρη), ήρθε στο φως της δημοσιότητας χάρη σε δημοσίευμα της «K» όπου γινόταν αναφορά στο ενδεχόμενο κατεδάφισής της, προκειμένου να κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης από τον Δήμο Αθηναίων.

Η δημοτική αρχή, πιεζόμενη από το οξύτατο πρόβλημα στάθμευσης που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης, φαίνεται πως βρήκε στο οικόπεδο της Αγοράς μία κάποια λύση· μία προφανέστατα πρόχειρη και ανιστόρητη λύση. H Δημοτική Αγορά δεν είναι σημαντική μόνο για την αρχιτεκτονική της αξία. Κυρίως, αντιπροσωπεύει έναν χώρο κοινωνικής συνοχής· το υπόγειο γκαράζ αποπροσωποποιεί μία ήδη προβληματική περιοχή και θα φέρει επιπλέον αυτοκίνητα στην ήδη κορεσμένη Φωκίωνος Νέγρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή