H Σάρα Μπερνάρ, ο Τσέχωφ και οι «Μέτοικοι»

H Σάρα Μπερνάρ, ο Τσέχωφ και οι «Μέτοικοι»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε διηγήματα του Τσέχωφ, τέσσερις «απρόβλεπτοι» χαρακτήρες, μια ηθοποιός-θρύλος που διαπερνάει με την παρουσία της όλο το έργο… Αυτά είναι τα υλικά που συνθέτουν την παράσταση «H Σάρα Μπερνάρ επισκέπτεται την πόλη», έργο που παρουσιάζει (από χθες βράδυ) μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου στο «Αλεκτον» η θεατρική ομάδα «Μέτοικοι».

Πώς συναντιούνται: ένας λογιστής (ο οποίος βρίσκεται σε αναμονή μιας προαγωγής), ένας μεσόκοπος κύριος (που επιθυμεί να παντρευτεί), μια εκκολαπτόμενη θεατρική συγγραφέας (η οποία αναζητεί τη γνώμη ενός ειδήμονα), ένας διάκος σε εκκλησία; «Την παράσταση διατρέχει ως άξονας κεντρικός ένα κείμενο του Τσέχωφ που αποτελείται από τηλεγραφήματα και σημειώματα που αντάλλασσαν οι κάτοικοι μιας πόλης όταν τους επισκέφθηκε η Σάρα Μπερνάρ», λέει σε συνέντευξή της στην «K» η Ασπα Κυρίμη, η οποία παίζει και σκηνοθετεί την παράσταση.

«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι κινείται σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι η επικαιρότητα της ημέρας, το άλλο τα στιγμιότυπα από τη ζωή των κατοίκων της πόλης. H Σάρα Μπερνάρ, ηθοποιός-θρύλος της εποχής, είχε κάνει τότε ένα ταξίδι-τουρνέ στη Ρωσία. Προφανώς ο Τσέχωφ εμπνεύστηκε από αυτή την επίσκεψη».

Τσέχωφ

«Μέχρι να έρθει η ώρα για το μεγάλο μυθιστόρημα θα συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω: μικρά διηγήματα του ενός ή ενάμισι τυπογραφικού», είχε πει κάποτε ο Τσέχωφ. Από την πλευρά της η Ασπα Κυρίμη επισημαίνει: «Το εντυπωσιακό με αυτά τα διηγήματα είναι ότι ενώ είναι μικρά σε έκταση, είναι πλήρη σε ό,τι αφορά τη σκιαγράφηση των προσώπων. Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος του θεάτρου που να μη λατρεύει τον Τσέχωφ, αν και είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος συγγραφέας. Ως ομάδα αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα διηγήματά του, για να ξεκινήσουμε, ας το πούμε, με το… μαλακό. H έντονη θεατρικότητά τους και το γεγονός ότι και για τον ίδιο ήταν πρωτόλεια, μας δημιούργησαν τη διάθεση να δουλέψουμε μαζί τους, θεωρώντας τα μια καλή προπαίδεια για το μέλλον».

Η ομάδα «Μέτοικοι» ξεκίνησε το 1999 όταν παρουσίασε το έργο του Βασίλη Νανάκη «Τρία χρόνια Σαββατοκύριακο». Τον επόμενο χρόνο (2000) ανέβασε την κωμωδία του Λαμπίς «Γαμήλιο συμβόλαιο». Μετά μια περίοδο κλυδωνισμών επανήλθε τα τελευταία τρία χρόνια με διαφορετική μορφή και διαφορετικούς ανθρώπους. «H Σάρα Μπερνάρ επισκέπτεται την πόλη» είναι η πρώτη παράσταση που την ξαναφέρνει στο προσκήνιο. «Κινούμεθα τελείως περιθωριακά. Αυτό βέβαια δεν είναι επιλογή. Το θέατρο είναι μια υπόθεση πολυτελής και ακριβή. Οταν δεν υπάρχουν τα οικονομικά μέσα αναγκάζεσαι να προσαρμόσεις τα πράγματα με τα μέσα που διαθέτεις», λέει η Ασπα Κυρίμη, ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Μέτοικοι». H ίδια ολοκλήρωσε τις σπουδές της στον τομέα Θεατρολογίας και Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Φιλοσοφική Σχολή) και ύστερα ανέβηκε στην Αθήνα, όπου έλαβε τις πρώτες οδηγίες πλεύσης της στο θέατρο από τον Βασίλη Παπαβασιλείου. Με δική του προτροπή συμμετείχε στο Εργαστήρι του Γιάννη Ρήγα, με τον οποίο συνεργάστηκε ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη για τέσσερα χρόνια.

Τη μετάφραση των διηγημάτων του Τσέχωφ (για την παράσταση «H Σάρα Μπερνάρ επισκέπτεται την πόλη») υπογράφουν οι Παυλίνα Παμπούδη, Βασίλης Ντινόπουλος, Γ. K. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Ιουλίας Σταυρίδου, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου και η μουσική επιμέλεια της Αθηνάς Καψετάκη. Παίζουν οι Ντόρα Σιμοπούλου, Χρήστος Αδαμόπουλος, Δήμητρα Κωστοπούλου και Ασπα Κυρίμη. Είσοδος ελεύθερη. Εναρξη: 9.30 μ.μ. («Αλεκτον», Σφακτηρίας 23, Κεραμεικός, τηλ. 210-34.22.001).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή