O εισαγγελέας σφράγισε την ανασκαφή

O εισαγγελέας σφράγισε την ανασκαφή

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΑΤ-04-27092005.pdfΣτη Σαντορίνη βρίσκονται ο ανασκαφέας του Ακρωτηρίου κ. Χρ. Ντούμας και οι συνεργάτες του, χωρίς να μπορούν να πλησιάσουν τον χώρο, που έχει σφραγιστεί με εισαγγελική εντολή, όπως άλλωστε και οι αποθήκες της ανασκαφής.

Η κατασκευή του υπερσύγχρονου στεγάστρου, υψηλής ποιότητας και βιοκλιματικής τεχνολογίας, έκτασης 14.000 τ.μ. (14 τόξα και 150.000 μεταλλικές ράβδους), το οποίο δημοπρατήθηκε το 1999 από την Αρχαιολογική Εταιρεία κι άρχισε να κατασκευάζεται το 2000, στηρίζεται σε μια βραβευμένη μελέτη κι έναν προϋπολογισμό ο οποίος από 10,2 εκατ. ευρώ έφτασε στα 41 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά δημιουργούν πολλά ερωτήματα, ίσως μάλιστα με τον καιρό να ανοίξουν και μια μεγάλη επιστημονική συζήτηση για έργα τέτοιου μεγέθους και τον τρόπο κατασκευής τους.

Χθες ο κ. Τατούλης επανέλαβε πολλές φορές ότι το πρόβλημα ήταν με «το μοντέλο επιλογής» που επέλεξε για το έργο το ΥΠΠΟ (μελέτης κατασκευής). Δήλωση που προκάλεσε το βράδυ νέα αντιπαράθεση, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κάνει λόγο για πολιτική ανανδρία της κυβέρνησης και τον υφυπουργό Π. Τατούλη να απαντά πως: «Το σύστημα επιλογής και διαχείρισης του ΠΑΣΟΚ για τα μεγάλα τεχνικά έργα πολιτισμού ανοίγει ένα μεγάλο θέμα διαπλοκής».

Εν τω μεταξύ, το βράδυ ανακοινώθηκαν ονόματα της 7μελούςς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (Γ. Πενέλης, B. Χανδακάς, I. Ερμόπουλος, I. Βάγιας, Γ. Γκαζέτας) η οποία, όταν οριστούν και οι εκπρόσωποι του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, θα διερευνήσει τα αίτια της κατάρρευσης του τμήματος του στεγάστρου. Με δεύτερη απόφαση συγκροτήθηκε και Ειδική Εκτιμητική Επιτροπή για τις αρχαιότητες (Λ. Κολώνας, Αικ. Κυπαρίσση, M. Μαρθάρη, Δ. Ζιρώ, Χρ. Ντούμας) η οποία θα εκτιμήσει το μέγεθος της ενδεχόμενης ζημιάς στις αρχαιότητες της Δυτικής Οικίας και Οικίας Αγκυρας του προϊστορικού οικισμού και θα υποβάλει στη συνέχεια το σχετικό πόρισμα στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή