Πανόραμα με πρεμιέρες και αφιερώματα

Πανόραμα με πρεμιέρες και αφιερώματα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις επέτειοι δίνουν το στίγμα του ενήλικου, πια, «Πανοράματος» της «Ελευθεροτυπίας» που αρχίζει στις 29 Σεπτεμβρίου σε δύο κεντρικούς κινηματογράφους της Αθήνας: τον «Απόλλωνα Filmcenter» (έως τις 9/10) και το γειτονικό «Αστυ» (έως τις 5/10): η συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Ιουλίου Βερν, τα 60 χρόνια από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και τα 30 χρόνια από την ίδρυση της «Ελευθεροτυπίας». Και τροφοδοτούν το 18ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου με αντίστοιχα αφιερώματα: στις κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων του Βερν, σε ανέκδοτες, στην Ελλάδα, γαλλικές ταινίες που γυρίστηκαν το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’40 και στη δημοσιογραφία ως μεγάλη πρωταγωνίστρια στο σινεμά.

Ως προς τον Βερν το κριτήριο δεν είναι πάντα η πιστή μεταφορά των βιβλίων του, αφού θέση στο «Πανόραμα» έχουν και οι παραγωγές που άντλησαν έμπνευση από τον πατέρα της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας. Ετσι δίπλα στις «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» του Ρίτσαρντ Φλάισερ ή το «Ταξίδι στο κέντρο της γης» του Χένρι Λέβιν θα προβληθούν το «Solaris» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «THX 1138» του Τζορτζ Λούκας.

Από άποψη πρωτότυπου υλικού, το αφιέρωμα στην 60ή επέτειο από το τέλος του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γιατί εκτός από τις τέσσερις ανέκδοτες γαλλικές ταινίες που γυρίστηκαν την περίοδο του πολέμου και οι οποίες αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της εποχής, υπάρχει και η ταινία «Laissez – Passer» του Μπερνάρ Ταβερνιέ· το φιλμ, παραγωγής του 2002, πραγματεύεται την κατάσταση που επικρατούσε στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη γαλλική κινηματογραφική σκηνή.

Τη σχέση δημοσιογραφίας και κινηματογράφου αναδεικνύει η τρίτη μεγάλη ενότητα του φετινού «Πανοράματος» με 10 ξένες και τέσσερις ελληνικές παραγωγές. Αναφέρουμε ενδεικτικούς τίτλους: «Πολίτης Κέιν», «Επάγγελμα Ρεπόρτερ», «Ολοι οι άνθρωποι του Προέδρου», «Insider», κ.ά. Δέκα ευρωπαϊκές ταινίες διεκδικούν το πρώτο βραβείο του διαγωνιστικού τμήματος.

Αβάν πρεμιέρ

Εξαιρετικά πλούσιο φέτος το «μενού» με τις αβάν πρεμιέρ πολυαναμενόμενων ταινιών. Ανάμεσά τους «Το τέλος της βίας» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που θα ανοίξει επίσημα τη διοργάνωση, «Το παιδί» των αδελφών Νταρντέν (Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες), το «Eros», η φιλόδοξη τριλογία που ένωσε τον Μικελάντζελο Αντονιόνι με τον Γουον Καρ Βαι και τον Στίβεν Σόντερμπεργκ, οι νέες ταινίες των Λαρς φον Τριερ, Βιμ Βέντερς, κ.ά. Με το ειδικό βραβείο του «Πανοράματος» θα τιμηθούν για την προσφορά τους στον ελληνικό κινηματογράφο ο Μιχάλης Κακογιάννης και η Ελένη Καραΐνδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή