Αφιέρωμα στον Παζολίνι

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα τεύχος αφιερωμένο στην τριαντάχρονη απουσία ενός μεγάλου σκηνοθέτη του 20ού αιώνα: του Πιερ Πάολο Παζολίνι.

Το περιοδικό «Οδός Πανός» αφιερώνει το τελευταίο τεύχος του στον Ιταλό σκηνοθέτη που δολοφονήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1975, σ’ ένα τεύχος που επιμελήθηκε ο Θωμάς Φωσκαρίνης. Στις σελίδες του αφιερωματικού τεύχους δημοσιεύονται άρθρα του από την εφημερίδα «Il tempo», κείμενα, συνεντεύξεις και πολλές φωτογραφίες.

«Γιατί δέχθηκα να κρατήσω για το «Tempo» αυτή τη στήλη; Είναι μια ερώτηση που υποβάλλω πρώτα εγώ στον εαυτό μου κυρίως για να προλάβω όλους εκείνους που θα μου την υποβάλουν καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα. Είναι πολλοί οι λόγοι: ένας είναι η ανάγκη μου να παρακούσω τις εντολές του Βούδα. O Βούδας μάς διδάσκει να έχουμε απόσταση από τα πράγματα (για να μιλήσουμε με τον δυτικόφιλο τρόπο) και αποδέσμευση απ’ αυτά (για να συνεχίσουμε με την ίδια θολή δυτικόφιλη γλώσσα): δύο έννοιες που εμπεριέχονται στη φύση μου. Υπάρχει όμως μέσα μου μια ακατανίκητη ανάγκη ν’ αντιταχθώ στην ίδια μου τη φύση», σημείωνε ο Παζολίνι στην ιταλική εφημερίδα.

Και σ’ όλη του τη ζωή αυτό έκανε, αντιτασσόταν. «O Πιερ Πάολο εφεύρισκε, ανακάλυπτε πράγματα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Αφηνε ακόμη και τα σύννεφα να επινοήσουν…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή