Διαχρονικός διάλογος τέχνης

Διαχρονικός διάλογος τέχνης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραντεβού της σύγχρονης τέχνης με την αρχαία, σχεδιάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τον ερχόμενο Μάιο για την επέτειο των είκοσι χρόνων λειτουργίας του. Δεν είναι βέβαια η μοναδική έκθεση που διοργανώνει για τα γενέθλιά του, τα οποία θα έχουν ένα διεθνές χρώμα με πολλά μάλιστα γεγονότα και εκδηλώσεις.

Η έκθεση «H μορφή της αρχής: καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα και πρώιμοι πολιτισμοί της ανατολικής Μεσογείου», που θα μείνει ανοιχτή ώς το τέλος Αυγούστου του 2006, απαιτεί τον δανεισμό 107 συνολικά έργων από μουσεία του εξωτερικού και της Ελλάδας.

Στόχος της έκθεσης είναι, όπως τονίστηκε προχθές το βράδυ στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο εξέτασε το αίτημα δανεισμού του Ιδρύματος Γουλανδρή, να καταδείξει μέσω επιλεγμένων έργων του Νεολιθικού Κυκλαδικού, Μινωικού, Αιγυπτιακού, Κυπριακού πολιτισμού και των πολιτισμών της Ανατολίας, τις επιρροές, άμεσες και έμμεσες, που εξάσκησαν οι πρώιμες μορφές τέχνης σε ορισμένους από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του τέλους του 19ου και του 20ού αιώνα.

Καλλιτέχνες όπως οι: Rodin, Brancusi, Modigliani, Matisse, Derain, Armitage, Moore, Giacometti, «σε μια εποχή που βρίσκονταν σε εξέλιξη, η ρήξη με τη νατουραλιστική και ρομαντική γλυπτική ή όπως εύλογα έχει διατυπωθεί – η απαλλαγή από την τυραννία της Αναγέννησης».

Διάσημα έργα

Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης Friedrich Teja Bach, ο οποίος ανέλαβε και ολοκλήρωσε το έργο της επιλογής των σύγχρονων έργων και με τη βοήθεια και συνεργασία του καθηγητή και διευθυντή του Μουσείου Νικολάου Σταμπολίδη, επεξεργάστηκε την επιλογή των αρχαίων έργων.

Από τα 107 συνολικά έργα που περιλαμβάνει το αίτημα δανεισμού που έγινε αποδεκτό προχθές, τα 62 προέρχονται: από μουσεία της Κύπρου (7 έργα), της Γαλλίας (27 έργα από Louvre, Pompidou, Giacometti, Rodin, Picasso, Matisse κ.ά.), της Ελβετίας (6), της Αυστρίας (1), της Γερμανίας (2), της Αγγλίας (12), της Ρουμανίας (2), των ΗΠΑ (5), της Ιταλίας (1). Επίσης ένα ζητήθηκε και από το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ακόμα εγκρίθηκε από το ΚΑΣ και ο δανεισμός 45 έργων από οκτώ αρχαιολογικά μουσεία όπως: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βόλου, Νάξου, Νεμέας, Σκύρου και Αγίου Νικολάου. Επίσης οκτώ (από τα 13 έργα που ζητήθηκαν) θα δανείσει το Αρχαιολογικό Ηρακλείου εν αντιθέσει με το Μουσείο Θήρας που η KA΄ ΕΠΚΑ ήταν αρνητική για τρία αιτήματα.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, M. Πάντου, μετέφερε στα υπόλοιπα μέλη τι ακριβώς θέλει να συνδυάσει με αυτή την έκθεση το μουσείο. «Σχηματοποίηση, απλότητα και αφαίρεση, σανιδόμορφη απόδοση, χρώμα και δομή, πρωτογενή στοιχεία που είναι εγγενή στα έργα π.χ. του κυκλαδικού πολιτισμού, ή στην τέχνη των πρώιμων πολιτισμών της ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζονται στα έργα καλλιτεχνών του 20ού αι., οι οποίοι επιδιώκουν να φθάσουν στην ουσία των πραγμάτων και μορφών μέσα από τη σταδιακή κατάτμηση και απλοποίηση του πραγματικού κόσμου».

Το μόνο που επισημάνθηκε (από τον κ. Θ. Παλιούρα), είναι να εκπροσωπηθεί και Ελληνας γλύπτης. Τα έργα θα ασφαλισθούν βάσει της αξίας τους, ενώ την εκτιμητική επιτροπή που ορίστηκε, αποτελούν οι: Ελ. Παπάζογλου, Αλ. Χριστοπούλου, Ελ. Ανδρίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή