Τα διλήμματα του ΥΠΠΟ για τα Βραβεία Λογοτεχνίας

Τα διλήμματα του ΥΠΠΟ για τα Βραβεία Λογοτεχνίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να δοθούν ή να μη δοθούν φέτος βραβεία; Ιδού η απορία του ΥΠΠΟ. Οι εισηγήσεις διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν την αναβολή, με το σκεπτικό ότι θα γίνει βεβιασμένα η φετινή κρίση, υπό το καθεστώς μάλιστα της αλλαγής του νομικού πλαισίου του θεσμού.

Οι περισσότεροι όμως ανησυχούν. Γιατί να μη δοθούν τα φετινά βραβεία με το ισχύον καθεστώς; Υπάρχει, έτσι κι αλλιώς, μέχρι του χρόνου, αρκετό διάστημα να λειτουργήσει η επιτροπή κρατικών βραβείων με το νέο νομικό πλαίσιο. Πρόκειται για ένα θεσμό που συμπληρώνει του χρόνου μια πεντηκονταετή διαδρομή -ετοιμάζονται μάλιστα και πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 50χρονα- και η ενδεχόμενη αναβολή, για ένα χρόνο, μ’ ένα τρόπο ακυρώνει αυτή τη συνέχεια του θεσμού.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχει μπροστά της τρία ενδεχόμενα, σε ό,τι αφορά το θεσμό των κρατικών λογοτεχνικών βραβείων για φέτος. Θα δοθούν τα βραβεία με το ισχύον νομικό καθεστώς, θα προλάβουν να ενταχθούν στο υπό κατάθεση νέο νομοσχέδιο για τα λογοτεχνικά βραβεία που ήδη ετοιμάζεται -όπως έγραψε η «K» (6/9/05)- ή θ’ αναβληθεί, για φέτος, η απονομή τους;

Ευλυγισία στα πρόσωπα

Το σχέδιο νόμου, πάντως, ετοιμάζεται, αν και, σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης θα ξανασυναντήσει τους προέδρους των τριών επιτροπών (Κρατικών Βραβείων κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη, Λογοτεχνικής Μετάφρασης καθηγητή κ. Δημητρακόπουλο, Παιδικού Βιβλίου κ. Ευγένιο Τριβιζά) και θα ξανασυζητήσει μαζί τους. Μία ακόμα σκέψη του ΥΠΠΟ, αναφορικά με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, είναι να γίνει πιο ευλύγιστος ο αριθμός των συγγραφέων, των πανεπιστημιακών και των κριτικών λογοτεχνίας που αποτελούν την επιτροπή. Ισως σ’ αυτή τη σκέψη οδηγήθηκαν από τη φετινή δυστοκία να αντικατασταθεί ο παραιτηθείς Τάκης Θεοδωρόπουλος. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο για τα κρατικά βραβεία την επιτροπή αποτελούν τρεις πανεπιστημιακοί, τρεις κριτικοί λογοτεχνίας και τρεις συγγραφείς. H επιτροπή Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων, πάντως, έχει αρχίσει να συνεδριάζει με οκτώ όμως μέλη.

Μια συζήτηση με τα μέλη και των τριών επιτροπών, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και του γ.γ. του ΥΠΠΟ ίσως θα έδινε ιδέες και λύσεις στα αδιέξοδα που φαίνεται ν’ αντιμετωπίζει σήμερα το ΥΠΠΟ σε ό,τι αφορά το θεσμό των κρατικών λογοτεχνικών βραβείων. Ενας κρατικός θεσμός με ιστορία δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση βιασύνη, αλλά συζήτηση και συναίνεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή