Το έργο του Γιάννη Ρίτσου σε 8.000 σελίδες

Το έργο του Γιάννη Ρίτσου σε 8.000 σελίδες

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κατέχει σίγουρα το ελληνικό, και ίσως το παγκόσμιο ρεκόρ ο Γιάννης Ρίτσος: το έργο του καταλαμβάνει 8 χιλιάδες σελίδες, μεγάλου μεγέθους, τυπωμένες. O αμέσως επόμενος είναι ο Κωστής Παλαμάς, με 4 χιλιάδες σελίδες τυπωμένες». Την πληροφορία έδωσε ο καθηγητής Νάσος Βαγενάς, στο πλαίσιο του πρωινού στρογγυλού τραπεζιού, με το οποίο εγκαινιάστηκαν οι εργασίες του συνεδρίου για τον Γιάννη Ρίτσο, στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής, με μήνυμά του χαιρέτισε το συνέδριο: «H ποίηση του Ρίτσου αναπτύσσεται σε δύο βασικούς αλληλοσχετιζόμενους άξονες: τον έρωτα και το δίκιο. Για τον Ρίτσο η δικαιοσύνη είναι το προϊόν και η κατάληξη μιας φυσικής τάσης του ανθρώπου, του έρωτα. O άνθρωπος ποθεί το δίκαιο και κάθε πραγματικό ερωτικό αντικείμενο είναι αυτοδικαίως και δίκαιο. Με αυτή την έννοια, η διάκριση ανάμεσα στην πολιτική και στην ερωτική ποίηση του Ρίτσου, ιδιοτελής και αυθαίρετη διάκριση που εξυπηρετεί τόσο φιλολογικούς όσο και ιδεολογικούς σκοπούς, αίρεται, όπως ακριβώς αίρεται στο πρόσωπό του η διάκριση ανάμεσα στον ποιητή και τον κοινωνικό αγωνιστή».

Το συνέδριο στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς ολοκληρώνεται το Σάββατο το βράδυ, 1 Οκτωβρίου, με τη Μαρία Φαραντούρη να ερμηνεύει μελοποιημένους στίχους του και την Αλέκα Παΐζη να απαγγέλλει.

Το πρόγραμμα της σημερινής, δεύτερη μέρας του διεθνούς συνεδρίου περιλαμβάνει: Στην α΄ πρωινή συνεδρία, θα μιλήσουν ο νεοελληνιστής Ρόντρικ Μπήτον, ο συνάδελφός του από την Ιταλία Μάριο Βίττι και ο καθηγητής του ΑΠΘ Γ. Κεχαγιόγλου. Στη β΄ πρωινή συνεδρία, το λόγο θα πάρουν ο Χρίστος Αλεξίου, η Αθηνά Βογιατζόγλου και η Αγγελική Κώττη.

Το απόγευμα σειρά έχουν ο καθηγητής στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών στο Παλέρμο, Βιτσέντζο Ρότολο, ο Μιχάλης Μερακλής, η Χριστίνα Ντουνιά και ο Παντελής Μπουκάλας. Τη βραδιά θα κλείσει ο Βασίλης Παπαβασιλείου, διαβάζοντας ποιήματα του Γ. Ρίτσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή