Εμμένει το ΥΠΠΟ στα φάλτσα…

Εμμένει το ΥΠΠΟ στα φάλτσα…

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγινε προχθές το απόγευμα η προεξαγγελθείσα (μετά τα σχετικά άρθρα της «Καθημερινής» και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν) συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού Π. Τατούλη με εκπροσώπους της διοίκησης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής -τον πρόεδρο του Δ.Σ. Σπύρο Ευαγγελάτο, τον νομικό σύμβουλο Γεώργιο Καραζάνο, τον μουσικό Ανδρέα Ροδουσάκη και τη διευθύντρια οικονομικών Σοφία Βογιατζίδου. O υπό παραίτηση καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής μαέστρος Λουκάς Καρυτινός δεν μετείχε διότι βρίσκεται στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους (και αυτό το γνώριζε το ΥΠΠΟ όταν την περασμένη Κυριακή προεξοφλούσε τη συμμετοχή του στη σύσκεψη…).

Σε χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ αναφέρεται ότι «συζητήθηκαν τα οικονομικά θέματα και ο προγραμματισμός της Λυρικής». Από τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, και όσα πληροφορήθηκε το ρεπορτάζ, το υπουργείο Πολιτισμού, που αναγκάστηκε από τα πράγματα να ασχοληθεί με την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Λυρική μετά την παραίτηση (εδώ και τρεις μήνες) του διευθυντή του οργανισμού, δεν φαίνεται να αλλάζει ρότα: Το μόνο που ίσως αναγκαστεί επίσης να κάνει είναι να καταβάλει ένα κάποιο μέρος των χρημάτων που οφείλει στη Λυρική. Ειδικότερα:

Οσον αφορά το ζήτημα του εκκρεμούς ρεπερτορίου της αρχόμενης περιόδου, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο κ. υφυπουργός συμφώνησε με τον προγραμματισμό της χειμερινής περιόδου που έχει ήδη εγκριθεί από το Δ.Σ. και αναμένεται η επιστροφή του καλλιτεχνικού διευθυντή προκειμένου αυτός να υλοποιηθεί». Απορίας άξια πολύ περισσότερα του ενός: Από πότε απαιτείται η σύμφωνος γνώμη του υφυπουργού για το ρεπερτόριο; Πότε και ποιο ρεπερτόριο έχει εγκρίνει το Δ.Σ. και ποιος το εισηγήθηκε όταν ο κ. Καρυτινός διαψεύδει ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο; Και πώς θα το «υλοποιήσει» ένας παραιτημένος διευθυντής, ο οποίος μάλιστα εμμένει στην παραίτησή του;

Οσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα, «ο κ. υφυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα καταβληθεί στο ακέραιο η ετήσια επιχορήγηση που έχει εγκριθεί για το 2005 και ότι θα δοθεί και επιπλέον επιχορήγηση από τον Ειδικό Λογαριασμό» (Λόττο κ.λπ.). Αλλά από πότε είναι θέμα «δέσμευσης» ή όχι υφυπουργού η καταβολή της πάγιας χρηματοδότησης (από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους) ενός κρατικού οργανισμού; Οσο για το «επιπλέον από τον Ειδικό Λογαριασμό» που παγίως επίσης συμπληρώνει κάθε χρόνο την πενιχρή χρηματοδότηση της Λυρικής, το ζήτημα δεν είναι αν θα δοθεί «κάτι», αλλά αν θα δοθεί το ποσό που παγίως κάθε χρόνο καταβάλλεται ή αν το ΥΠΠΟ επιμένει στην περικοπή που καταφανώς πια ετοιμάζεται να επιβάλει. Και αυτό το τελευταίο φαίνεται και από τη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Τατούλη, η οποία για μια ακόμη φορά καταφεύγει σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης – ότι η αναλογία εσόδων – εξόδων της Λυρικής είναι 1 – 6 (τα πόσα αναγκάζεται να δίνει για νοίκι σε 8 διαφορετικά κτίρια η Λυρική το ξέρουν στο ΥΠΠΟ;), ότι πρέπει να βρει… χορηγούς κ.ά. επιχειρήματα ανάλογου επιπέδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή