Μεγάλα ονόματα για Man Booker

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες αργά το βράδυ αναμενόταν να ανακοινωθεί στο Λονδίνο το όνομα του νικητή για το φετινό λογοτεχνικό βραβείο Man Booker (που είναι το νέο όνομα του γνωστού Μπούκερ). Φέτος, η εξάδα της τελικής λίστας περιέλαβε μεγάλα και σημαντικά ονόματα της σύγχρονης αγγλόφωνης λογοτεχνίας, όπως τον Τζούλιαν Μπαρνς, τη Ζέιντι Σμιθ, τον Καζούο Ισιγκούρο (που είχε κερδίσει το Μπούκερ το 1989 για τα «Απομεινάρια μιας μέρας») και τον Ιρλανδό Τζον Μπάνβιλ (όλοι γνωστοί και μεταφρασμένοι στην Ελλάδα) καθώς επίσης και τον Σεμπάστιαν Μπάρι και τη Σκωτσέζα Αλι Σμιθ. H εξάδα αυτή των φιναλίστ ήταν μία δύσκολη επιλογή για την κριτική επιτροπή (γεγονός που απέδειξε σύμφωνα με τα λεγόμενα την υψηλή στάθμη της παραγόμενης βρετανικής λογοτεχνίας), αποκλείοντας μεγάλα ονόματα όπως τον Ιαν ΜακΓιούαν, τον νομπελίστα Τζ. M. Κουτσί και τον Σάλμαν Ρούσντι.

Ο Τζούλιαν Μπαρνς ήταν έως χθες το πρώτο φαβορί. Το νέο του μυθιστόρημα «Arthur and George» αναφέρεται στον δημιουργό του Σέρλοκ Χολμς, Αρθουρ Κόναν Ντόιλ. H Ζέιντι Σμιθ είναι υποψήφια για το νέο βιβλίο της «On Beauty», φόρος τιμής στον συγγραφέα E. M. Φόρστερ. O Τζον Μπάνβιλ είναι υποψήφιος για το βιβλίο του «On Sea», που αναφέρεται στην περίπτωση ενός άντρα που αντιμετωπίζει το παρελθόν του, καθώς επιστρέφει στην πόλη των παιδικών του χρόνων. Και ο Καζούο Ισιγκούρο, ιαπωνικής καταγωγής, για το «Never Let Me Go» που αναφέρεται στην επιφανειακά ευτυχισμένη παιδική ζωή της αγγλικής επαρχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή