Νέες εκδόσεις

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Μάριο Μεντόθα

Σατανάς

μετ. Νικόλας Καλοτεράκης

εκδ. Κέδρος, σελ. 312 – 15 ευρώ

Αιχμάλωτος μιας ανεξήγητης δύναμης, ο νεαρός ζωγράφος Αντρές παρακολουθεί ανήμπορος τις τρομακτικές εικόνες που επιβάλλονται πάνω στον μουσαμά του. Ο πατέρας Ερνέστο δοκιμάζει την πίστη του όταν έρχεται αντιμέτωπος με μια δαιμονισμένη κοπέλα. Η όμορφη Μαρία που κλέβει με δόλο υψηλόβαθμα στελέχη οδηγείται στην εν ψυχρώ δολοφονία των βιαστών της. Ενας άντρας σκοτώνει την οικογένειά του με την ελπίδα ότι θα την λυτρώσει από τη φτώχεια. Πλήθη φτωχών και περιθωριακών συνωστίζονται στην πρωτεύουσα αναζητώντας καταφύγιο σε ερειπωμένα σπίτια. Πρόκειται για μια ζοφερή εικόνα της σύγχρονης Κολομβίας, παραδομένης στη βία, στη διαφθορά και στην εξαθλίωση. Ωσπου ο βετεράνος του Βιετνάμ Κάμπιο Ελίας επιλέγεται ως άγγελος-εξολοθρευτής.

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

Ευτυχία Καλλιτεράκη

Διονύσιος Σολωμός

εκδ. Γαβριηλίδης, σελ. 90

Η σαγήνη είναι το όργανο που ο Διονύσιος Σολωμός θα χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσει την επανάληψη του δικού του τραύματος, του «αγεφύρωτου αποχωρισμού» από τη μητέρα του, από τη γλώσσα του, από την πατρίδα του. Θα γίνει η σύμμαχός του που θα τον οδηγήσει σε μονοπάτια όπου θα νιώσει την απόλυτη ηδονή, καθώς θα διηγηθεί σκοτεινά συναισθήματα που αγγίζουν τον θάνατο. Το ζοφερό ακολουθεί τη μορφή της γυναίκας που είναι τυλιγμένη με λατρεία, που μέσα στο όνειρο είναι δεμένη με τον θάνατο. Για τον Σολωμό ο θάνατος συντροφεύει τον έρωτα.

Κathleen Κelley-Laine

Πήτερ Παν ή το θλιμμένο παιδί

μετ. Βάνα Χατζάκη

εκδ. Αγρα, σελ. 288 – 17 ευρώ

Εξερευνώντας τον μύθο του μικρού αγοριού που αρνείται να μεγαλώσει, η ψυχαναλύτρια – συγγραφέας παραπέμπει στη δική της παιδική ηλικία και τη φυγή από την Ουγγαρία με τον Εβραίο πατέρα της, που περασε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και κυνηγήθηκε από το σταλινικό καθεστώς. Παραπέμπει επίσης σε όλες εκείνες τις ιστορίες με θλιμμένα παιδιά που της διηγούνται οι ασθενείς της, αλλά και στον δημιουργό του Πήτερ Παν, James Matthew Barrie, η ζωή του οποίου υπήρξε πραγματικό μυθιστόρημα. Διότι οι σχέσεις του υπήρξαν παράδοξες και με την οικογένειά του και με τα παιδιά που τον ενέπνευσαν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου

Στοίχημα ζωής και άλλες ιστορίες

εκδ. Ιωλκός, σελ. 123

Στη ζωή όλα μπορούν να συμβούν. Στα οκτώ διηγήματα της συλλογής της, η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου δίνει μια γεύση ζωής και θανάτου, αγάπης και έρωτα, μοναξιάς και απαντοχής. Το όνειρο διεκδικεί το μερτικό του, αφού μορφοποιείται και παίζει ρόλο ισορροπιστή ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Αμυ Μιμς-Σιλβερίδη

Ο Μίνωας-Μινώταυρος και η Δαίδαλα

σχέδια Μίνως Αργυράκης

εκδ. Οδός Πανός, σελ. 294 – 19,50 ευρώ

Με άφθονα σχέδια του Μίνου Αργυράκη και με σπάνιες φωτογραφίες, το βιβλίο αυτό είναι ταυτόχρονα μια «Βιο-Μυθογραφία» του πολύπλευρου Ελληνα καλλιτέχνη στην πιο δημιουργική του εποχή. Αρχίζει με το αληθινό «παραμύθι» της απόδρασης του παρέα με την Ιρλανδέζα σύντροφό του από το Μανχάταν και τον οδυσσειακό του νόστο στην Ελλάδα. Συνεχίζει με την Πλάκα του 1965, τότε που το ζευγάρι έφτιαξε το μικρό θέατρο γνωστό ως «Κιβωτός της Amy». Ακολουθεί η κατάρα της δικτατορίας και ο μύθος θα ξαναζωντανεύσει με τον τελικό «επαναπατρισμό».

ΙΣΤΟΡΙΑ

Κώστας Κόμης

Χολέρα και λοιμοκαθαρτήρια (19ος – 20ός αιώνας)

Το παράδειγμα της Σαμιοπούλας

εκδ. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σελ. 192

Ανήκοντας στον χώρο της Ιστορικής Δημογραφίας, το έργο χρησιμοποιεί ταυτόχρονα και τα πορίσματα επιστημών όπως η Ιστορία της Ιατρικής, η Κοινωνική Ψυχολογία και η Γεωγραφία. Εισάγει τον αναγνώστη στο θέμα με κείμενα γύρω από την ιστορία των βακτηριδίων και ειδικότερα με την αναφορά στη χολέρα και στην ανθρωποφθόρο δράση της στην Ανατολή και στη Δύση. Και κατόπιν, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο μικρονήσι στα νότια της Σάμου, Σαμιοπούλα, το οποίο λειτούργησε ως λοιμοκαθαρτήριο έναντι της χολέρας. Η μελέτη αξιοποιεί ιστορικές μαρτυρίες και κατόπιν διερευνά τις σύγχρονες χρήσεις της νησίδας από το 1913 ώς τις μέρες μας.

ΕΠΙΣΤΟΛΟΓΡΑΦΙΑ

Ελένη Μπόμπου-Πρωτοπαπά

Σοφία Εγκαστρωμένου-Σλήμαν

Γράμματα στον Ερρίκο

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 288 – 20 ευρώ

Η δεκαοκτάχρονη αρσακειάδα Σοφία Εγκαστρωμένου παντρεύτηκε το 1869 τον σαρανταπεντάχρονο εκατομμυριούχο Ερρίκο Σλήμαν, ο οποίος έκανε σκοπό της υπόλοιπης ζωής του να ανακαλύψει την Τροία του Ομήρου. Αυτήν ακριβώς την εποχή διάλεξε μια Ελληνίδα ως δεύτερη σύζυγό του. Τα γράμματα της Σοφίας στον Ερρίκο μάς δίνουν την πιο αξιόπιστη εικόνα αυτού του γάμου, καθώς μέσα από τις σελίδες τους, παίρνει τον λόγο η Σοφία μιλώντας μαζί του για όλα όσα έζησαν μαζί. Ο αναγνώστης σχηματίζει έτσι μια εικόνα του διάσημου αυτού γάμου, καθώς ο Σλήμαν συγκέντρωσε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και τα συγκεντρώνει ακόμα, εκατόν δεκατέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του.

ΔΟΚΙΜΙΟ

Φρανσουά Ρικάρ

Το τελευταίο απόγευμα της Ανιές

μετ. Γιάννης Κιουρτσάκης

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 212 – 15 ευρώ

Παίρνοντας για πρότυπο το τελευταίο απόγευμα της ζωής της ηρωίδας του μυθιστορήματος «Αθανασία», Ανιές, το βιβλίο προτείνει μια καινούργια ανάγνωση των μυθιστορημάτων του Μίλαν Κούντερα στο σύνολό τους, από το «Αστείο» ώς την «Αγνοια». Εξηγεί τη θέση τους μέσα στην ιστορία του νεότερου μυθιστορήματος, εξετάζει τον πλούτο των θεμάτων που συγκροτούν το περιεχόμενό τους και την τόλμη των μορφικών τους επινοήσεων. Και φωτίζει, τέλος, τη θεμελιακή τους ανακάλυψη με την ανάδυση μιας ανεξερεύνητης πριν από εκείνα επικράτειας της ύπαρξης.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Το Χαλάνδρι που γνώρισα

19 Ελληνες συγγραφείς γράφουν για το Χαλάνδρι

εκδ. του Βιβλιοπωλείου Ευριπίδης, σελ. 184 – 13 ευρώ

Γιορτάζοντας τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του στο Χαλάνδρι, το Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης δημοσιεύει δεκαεννέα ιστορίες που γράφτηκαν για να τιμήσουν το ονομαστό προάστιο των Αθηνών. Ετούτες οι δεκαεννιά ιστορίες, αναφέρουν προλογικά οι Θ. και Κ. Βασιλοπούλου, «μας θυμίζουν τα χαλικάκια που σκόρπιζαν πίσω τους εκείνα τα παιδιά του παραμυθιού για να μη χάσουν το δρόμο… Στεκόμαστε για λίγο, ρίχνουμε μια ματιά μονάχα πίσω, σ’ αυτά τα πενήντα χρόνια, και προχωράμε». Στον τόμο συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι πεζογράφοι Μαρία Γαβαλά, Γιώργος Δενδρινός, Μάνος Ελευθερίου, Κατερίνα Ζαρόκωστα, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Γιάννης Σμαραγδής και Ερση Σωτηροπούλου.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Ταξίδια στην άλλη Ελλάδα

τόμος Ζ΄, σελ. 242

Βόρειο Αιγαίο, Ηπειρος, Κυκλάδες, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία. Ο τόμος είναι αφιερωμένος σε ένδεκα ονειρικές διαδρομές οι οποίες περιλαμβάνουν τη νήσο Ελαφόνησο, τα Κύθηρα και τη Θάσο, το ξακουστό βλαχοχώρι της Αετομηλίτσας στην Κόνιτσα, το σαγηνευτικό Αραξοβόλι στην Αργολίδα, τα Αγραφα και το Μάραθο στην Ευρυτανία, τα υψηλής αισθητικής Δροσοπηγή και Νυμφαίο, τα χωριά του Γράμμου και τα Βλαχοχώρια του Ασπροποτάμου στη Θεσσαλία. Εκτός από τα συμπεράσματα της επιτόπιας έρευνας, τα κείμενα του συγγραφέα Αγγελου Σινάνη αναφέρουν τις βιβλιογραφικές τους πηγές, καθώς και πρακτικές πληροφορίες για τους χώρους διαμονής, το φαγητό και τους χάρτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή