«Τέρατα» α λα ιταλικά σε στυλ γελοιογραφίας

«Τέρατα» α λα ιταλικά σε στυλ γελοιογραφίας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα τέρατα» (I mostri») είναι μια ασπρόμαυρη σπονδυλωτή κοινωνική σάτιρα, η οποία γυρίστηκε το 1963 από τον Ντίνο Ρίζι. O σπουδαίος αυτός Ιταλός σκηνοθέτης σκιαγραφεί πορτρέτα «τεράτων» της καθημερινής ζωής (που αντιπροσωπεύουν κίβδηλες αξίες, μύθους και πρότυπα στην Ιταλία της δεκαετίας του ’60), μέσα από σύντομα σκετς τα οποία μοιάζουν με γελοιογραφίες. Δύο αστυνόμοι αποδεικνύεται πως είναι μεγαλύτερα «κτήνη» από έναν ταλαίπωρο χωριάτη, τον οποίο συνέλαβαν ως φονιά. Ενας ιερέας μακιγιάρεται σαν σταρ του σινεμά πριν από το κήρυγμα για την ταπεινοσύνη. Ενας έντιμος άνθρωπος, που έχει κληθεί στο δικαστήριο ως μάρτυρας, γελοιοποιείται από έναν δικηγόρο… Αυτά είναι τα θέματα μερικών αυτοτελών επεισοδίων της ταινίας.

Ο Ρίζι συνέδεσε το όνομά του με κορυφαίες στιγμές της commedia all’ Italiana («Φανφαρόνος», «Μια δύσκολη ζωή», «Αρωμα γυναίκας»), δημιουργώντας, με λεπτές πινελιές και ελάχιστη δόση κυνισμού, μια εικόνα του προσώπου της Ιταλίας που έμπαινε ταχύτατα στη σφαίρα του οικονομικού θαύματος. «Για μένα το κωμικό δεν είναι παρά ο τρόπος να μεταφράσεις την τραγωδία σε θέαμα χωρίς να βαρεθεί το κοινό. O ιταλικός κινηματογράφος δεν είχε ποτέ ένα μεγάλο ήρωα ή ένα τέρας: ο πρωταγωνιστής στην ιταλική ταινία δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός, είναι και τα δύο, έχει τις αρετές και τις αμαρτίες όλων», έλεγε, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την κωμωδία.

Στα «Τέρατα» εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Βιτόριο Γκάσμαν, Ούγκο Τονιάτσι, Λάντο Μπουζάνκα, Μαρίζα Μερλίνι, Μισέλ Μερσιέ, Ρίκα Διαλυνά.

«Τα τέρατα» του Ντίνο Ρίζι προσφέρονται από τη «Χρυσή Ταινιοθήκη» της «K» την Κυριακή 27/11.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή