Ταινίες γκέι από το Χόλιγουντ

Ταινίες γκέι από το Χόλιγουντ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιμένοντας την απονομή των «Χρυσών Σφαιρών», την ερχόμενη Δευτέρα βράδυ, μια δυσπρόσιτη κατηγορία ταινιών έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις. Στα φετινά κινηματογραφικά βραβεία, (Χρυσές Σφαίρες και τα Οσκαρ που ακολουθούν) η τάση που εμφανίζεται με μεγάλη δυναμική είναι η επικράτηση των γκέι ταινιών. Ταινίες κάθε είδους, δραματικές, γουέστερν, βιογραφικές ακόμη και κωμικό μιούζικαλ, έχουν ήρωες ομοφυλόφιλους, όχι για να τους παρουσιάσουν ως αξιοπερίεργο ή σκανδαλώδες θέαμα, αλλά σαν απολύτως αποδεκτούς ήρωες.

Το «Μυστικό του Brokeback mountain» του Ανγκ Λι (από μια σύντομη ιστορία μόλις 50 σελίδων της Αννι Πρου) είναι η μεγαλύτερη έκπληξη στην κινηματογραφική βιομηχανία εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και μια προσωπική δικαίωση για τον Ταϊβανέζο δημιουργό, που αντιμετωπίζει κάθε νέα του ταινία σαν μια μεγάλη πρόκληση. Ο Λι, που έγινε γνωστός με μια ακόμη γκέι ταινία, το «Γαμήλιο πάρτι» (χωρίς ο ίδιος να είναι ομοφυλόφιλος), αφού ασχολήθηκε με τις ελευθεριάζουσες σεξουαλικές σχέσεις του ’70 στη δραματική «Παγοθύελλα», έκανε μόδα τις ασιατικές πολεμικές τέχνες με το «Τίγρης και δράκος» και μετέτρεψε σε ψυχολογικό δράμα ένα κόμικ όπως τον «Hulk», κατάφερε να ανατρέψει κάθε στερεότυπο και να γυρίσει ένα γκέι δραματικό γουέστερν, που έγινε η περισσότερο βραβευμένη ταινία της χρονιάς.

Στη Μόστρα της Βενετίας το «Μυστικό του Brokeback mountain», που περιγράφει τον έρωτα δύο νεαρών καουμπόι στο Γουαϊόμινγκ της δεκαετίας του ’60, τιμήθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι, την ερχόμενη Τρίτη διεκδικεί επτά Χρυσές Σφαίρες, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ταινία, ενώ θεωρείται αναμφισβήτητο φαβορί για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας. Παράλληλα, έχει κερδίσει τα βραβεία καλύτερης ταινίας από τις ενώσεις κριτικών της Νέας Υόρκης, του Λος Αντζελες, του Σαν Φρανσίσκο, της Βοστώνης, του Ντάλας, αλλά και από την εθνική ένωση National Board of Review.

Οπως έχει πει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, «κάνω ό,τι είναι ειλικρινές απέναντι στα αισθήματά μου. Εφερα στην ταινία ορισμένα παγκόσμια συναισθήματα -είτε είσαι ομοφυλόφιλος είτε ετεροφυλόφιλος- για την αγάπη και τον έρωτα. Νομίζω ότι έφερα μια παγκοσμιότητα που βοηθάει και τις δύο κοινότητες. Το «Μυστικό του Brokeback mountain» μπορεί να είναι μια καλή γκέι ταινία, επειδή βρίσκεται στη μέση του δρόμου. Δεν πιέζω τους χαρακτήρες προς το γκέι σινεμά. Πιστεύω ότι για να λειτουργεί ο κινηματογράφος και για να κάνω μια ταινία που να φαίνεται πρώτα σε μένα γνήσια, πρέπει να βάζω τον εαυτό μου στη μέση».

Τα περισσότερα βραβεία καλύτερης ταινίας έχει κερδίσει το «Μυστικό του Brokeback mountain», όμως και στα βραβεία ρόλων, το σαφέστατο προβάδισμα έχουν οι γκέι χαρακτήρες. Φαβορί για το Οσκαρ α΄ αντρικού ρόλου είναι ο Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν, που ερμηνεύει εκπληκτικά τον Τρούμαν Καπότε στο «Capote», ταινία που περιγράφει την έρευνα του ομοφυλόφιλου συγγραφέα για το βιβλίο «Εν ψυχρώ», έπειτα από μια μαζική δολοφονία. Οσα βραβεία δεν έχει κερδίσει ο Χόφμαν, έχουν πάει στον Χιθ Λέτζερ, έναν από τους δύο καουμπόι της ταινίας του Ανγκ Λι. Η τάση επεκτείνεται και στην κατηγορία του γυναικείου ρόλου, όπου η ήδη νικήτρια σε πολλές απονομές, Φελίσιτι Χάφμαν, είναι από τις βασικές διεκδικήτριες με τον ρόλο της στο «Transamerica». Στην ταινία υποδύεται τον Στάνλεϊ, έναν άντρα που ετοιμάζεται να κάνει αλλαγή φύλου, όταν μαθαίνει ότι -από μια τυχαία σχέση- έχει ένα γιο και ταξιδεύει μαζί του από τη Νέα Υόρκη στο Λος Αντζελες, σε μια διαδρομή με πολλές εκπλήξεις και για τους δύο.

Τέλος, την κραυγαλέα, αλλά ιδιαίτερα κωμική εκδοχή της ομοφυλοφιλίας παρουσιάζει η κινηματογραφική βερσιόν του μιούζικαλ του Μελ Μπρουκς, «Δυο τρελοί παραγωγοί». Στο πιο ξεκαρδιστικό νούμερο το «Keep it gay», ένας ολόκληρος θίασος θεατρικών συντελεστών ξεφαντώνει χορεύοντας και τραγουδώντας, μοιάζοντας με ακόμη πιο έξαλλη παραλλαγή των «Village people». Οπως είπαν πρόσφατα στην «Κ» δύο από τους ηθοποιούς της ταινίας, ο Ρότζερ Μπαρτ και ο Γκάρι Μπιτς, «σε κάθε εποχή βγαίνουν ταινίες που η κοινωνία μπορεί να αντιμετωπίσει. Το ότι φέτος υπάρχουν πολλές γκέι ταινίες σημαίνει ότι και το κοινό, ανεξάρτητα από σεξουαλικότητα, έχει την ωριμότητα να τις δει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή