Ενα λεύκωμα και μια εκδήλωση για τη φλόγα της Μαρίας Χορς

Ενα λεύκωμα και μια εκδήλωση για τη φλόγα της Μαρίας Χορς

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στους νέους προτείνω ν’ αγαπάνε αυτό που κάνουν. Εάν αγαπάς όλα γίνονται καλύτερα. Εγώ ως νέα αυτή τη συμβουλή ακολουθώ πιστά εδώ και χρόνια…», συνηθίζει να λέει η Μαρία Χορς. Από μια εκδήλωση αφιερωμένη στην πολυαγαπημένη δασκάλα και χορογράφο, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ στο «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου, δεν θα μπορούσε να λείψει η συγκίνηση, το χιούμορ και φυσικά ο χορός! Αφορμή για το αφιέρωμα σε αυτήν την κορυφαία προσωπικότητα του νεοελληνικού χορού (που διοργάνωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, Πέτρος Γάλλιας) ήταν η παρουσίαση του λευκώματος «Μαρία Χορς, ανάβοντας την Ολυμπιακή Φλόγα της αρχαίας τραγωδίας» της Παρασκευής Τατούλη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μίλητος».

Μαθητές της Μαρίας Χορς από τη δραματική σχολή του Εθνικού, παλιοί συνεργάτες της, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου, ιέρειες από τις τελετές αφής της Ολυμπιακής Φλόγας (που η Μαρία Χορς υπηρετεί από το 1964 μέχρι σήμερα) μέχρι και ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης τίμησαν με την παρουσία τους την Μαρία Χορς, η οποία με το γνωστό της χιούμορ καλωσόρισε προσωπικά όλους κι έκατσε στην πρώτη σειρά του «Αμφι-Θεάτρου».

Η Παρασκευή Τατούλη μίλησε για τις συζητήσεις της με την Μαρία Χορς και τον τρόπο με τον οποίο δούλεψε για την ολοκλήρωση του λευκώματος. Εργο που φωτίζει πτυχές της ζωής της χορογράφου και περιλαμβάνει σε έναν αναλυτικό κατάλογο την εργογραφία της. O Κώστας Γεωργουσόπουλος στάθηκε μεταξύ άλλων στην «κληρονομιά που έχει αφήσει η Μαρία Χορς», ο Ανδρέας Ρικάκης θυμήθηκε την εποχή που μικρός επισκεπτόταν την οικογένειά της, η Βανέσα Σπινάσα χόρεψε το σόλο «Coldwater» σε χορογραφία της Αρτεμης Ιγνατίου, ο Παναγιώτης Αργυρόπουλος το σόλο «Μοναξιά» που χορογράφησε ο Π. Γάλλιας, ενώ ο Σπύρος Ευαγγελάτος έκφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του στη χορογράφο: «επειδή με τίμησε με τη συνεργασία της στις πρώτες μου παραστάσεις αλλά και διότι χάρη σε εκείνην γνώρισα τη γυναίκα της ζωής μου, την Λήδα Τασοπούλου».Σ. Βουλγαρη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή