Σελιδοδεικτες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, «Στην Πόλη». Κείμενα: Μάγια Τσόκλη. Εκδόσεις Δίπτυχο. Τιμή: 72 ευρώ (σκληρό εξώφυλλο και κουβερτούρα).

Για τους Ελληνες, η σύγχρονη Κωνσταντινούπολη είναι ένας τόπος όπου η γοητεία, η νοσταλγία, η έκπληξη, η απόλαυση και, συχνά, η ζήλια, εναλλάσσονται και κονταροχτυπιούνται. Η Ιστανμπούλ παραμένει η πραγματική πρωτεύουσα της Τουρκίας και δεν είναι καθόλου περίεργο ότι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη. Το πρόσφατο φωτογραφικό λεύκωμα για την Πόλη, με τις φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, αποκαλύπτει μία σύνθετη προσέγγιση σε αυτήν τη μεγαλούπολη, προσέγγιση ωριμότητας, καλαισθησίας και ανοιχτών οριζόντων. Θα χαρείτε τις μαυρόασπρες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) φωτογραφίες του Κ. Αντωνόπουλου, που διατρέχουν την Πόλη είτε μέσα από τη μικροϊστορία και τα πρόσωπα αποσπασμένα μέσα από το πλήθος (συχνά στο ύφος του Καρτιέ-Μπρεσόν) είτε μέσα από πανοραμικές συνθέσεις, ενθυμήματα ενός ρομαντισμού που διυλιζόταν μέσα στον εξπρεσιονισμό. Χαρακτηριστική η εικόνα του εξωφύλλου, όπου η Πόλη αργοσβήνει ή αχνοφαίνεται κάτω από τον πάντα δραματικό ουρανό της. Ο Κ. Αντωνόπουλος δείχνει την έλξη του για την Πόλη έχοντας την ευφυΐα να κρατήσει μακριά το δέος, και με σταθερή ηρεμία διεισδύει στο σώμα της πόλης· δεν το σκανάρει. Οσοι αναζητούν την ατμόσφαιρα του ελληνικού στοιχείου, θα το βρουν μέσα στις εξαιρετικά καλοζυγισμένες και υποβλητικές ενότητες των ξένων κοινοτήτων, αλλά το λεύκωμα αυτό είναι για την τουρκική μεγαλούπολη, δεν είναι για την Πόλη των Ελλήνων. Και αυτό είναι το χάρισμά του. Οπως λέει η Μάγια Τσόκλη στα κείμενά της που περιέχονται στο βιβλίο «…οι φορτισμένες οικογενειακές αναμνήσεις δεν κατάφεραν να αποσπάσουν το ψύχραιμο βλέμμα του ταξιδευτή. Εναπόθεσα τις νοσταλγικές αποσκευές της γιαγιάς στο παρελθόν, όπου ανήκουν, και απελευθερωμένη πλέον, μπόρεσα να παρατηρήσω την πόλη της. Την Κωνσταντινούπολη των Ελλήνων, τη σημερινή Ιστανμπούλ, την Πόλη με τις πολλές αλήθειες, πύλη Ευρώπης και Ασίας».

Το λεύκωμα, αυτό, βασισμένο σε ιδέα του Αντώνη Μελαχροινού, γίνεται κομιστής της μοναδικής ατμόσφαιρας της Πόλης, με καπνιά, ομίχλη, σκιές, προοπτικά, παρακμή, βλέμματα αλλά και νιάτα, ερωτισμό, μεγάλο ουρανό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή