Εικαστικη ατζεντα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κόσμος του Μπουζιάνη. Μετά την εξαιρετική έκθεση με έργα του Γιώργου Μπουζιάνη, πραγματοποιείται μεθαύριο Παρασκευή στις 7.00 μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1) μια εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του, με σύντομες εισηγήσεις και συζήτηση. Συμμετέχουν Χάρης Καμπουρίδης, ιστορικός της τέχνης, Θάνος Κωνσταντινίδης, ιατρός – επ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Μαρωνίτης, φιλόλογος – ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Χρόνης Μπότσογλου, ζωγράφος – πρύτανης ΑΣΚΤ, Νίκος Ξυδάκης, τεχνοκριτικός – δημοσιογράφος και Σάνια Παπά, θεωρητικός τέχνης – ανεξάρτητη επιμελήτρια εκθέσεων.

Στα Χανιά. Μία έκθεση με έργα που επελέγησαν από συλλογές Χανιωτών συλλεκτών φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων έως και τις 30 Απριλίου 2006. Η έκθεση έχει τίτλο «Πορτραίτα Χανιωτών συλλεκτών – Το γούστο ως προσωπικό πάθος και ιστορικοκοινωνικός δείκτης».

«100 Houses». Η Δημοτική Πινακοθήκη Ψυχικού (I. Κοκκώνη 15), σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ν. & Ε. Πορφυρογένη, παρουσιάζει την τελευταία δουλειά του Νίκου Βλάχου με τίτλο «100 Houses». Πρόκειται για μια σειρά τελάρων μεγάλων διαστάσεων, δουλεμένων με ακρυλικά, και πολυάριθμα σχέδια σε χαρτί. Στα έργα αυτά του Βλάχου συνυπάρχουν ζωγραφική έρευνα και εννοιολογική προσέγγιση. Καταφέρνει να συνδυάσει με έναν εντελώς προσωπικό τρόπο στοιχεία από τα κολάζ των κυβιστών, τις ετερόκλητες συνθέσεις των σουρεαλιστών, αλλά και την κριτική προσέγγιση της καθημερινότητας που επιχείρησαν οι εκπρόσωποι της pop art, διατηρώντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον του για μια «παραδοσιακή» σχέση με τη ζωγραφική διαδικασία.

Σχεδιάζοντας. Μέχρι τις 2 Απριλίου διαρκεί η έκθεση με 500 σχέδια του Γιώργου Λαζόγκα στο Μουσείο της Πειραιώς, που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ με τίτλο «Α4». Από πολύ νωρίς ο Λαζόγκας είχε τη συνήθεια να σχεδιάζει στις σελίδες γραφομηχανής κι αυτό το κομμάτι είναι αναπόσπαστο και δομικό μέρος του συνολικού του έργου. Οι σχεδιαστικές σημειώσεις -με την αμεσότητα που τις χαρακτηρίζει- μετατρέπονται σε ημερολόγιο ζωής: Θεσσαλία μετά τον εμφύλιο, Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’60, του ’70 και του ’80, Αθήνα του ’90 και του ’00. Προσωπικές του στιγμές, η καθημερινότητα, μυθολογικές φιγούρες, οι διαμαρτυρίες και οι αμφισβητήσεις καταγράφονται σε σελίδες του Α4.

Οld British Art. O χώρος τέχνης vamiali’s (Σάμου 1, Πλατεία Καραϊσκάκη) παρουσιάζει από το Σάββατο την ατομική έκθεση του Βρετανού καλλιτέχνη Sam Herbert με τίτλο «Alien Subjects». Σε μια νέα σειρά ζωγραφικών έργων καθώς και μικρής κλίμακας υδατογραφίες, ο καλλιτέχνης επιλέγει εικόνες της βρετανικής αποικιοκρατικής κληρονομιάς και της αριστοκρατίας από φωτογραφίες αρχείων του 19ου αι. και του 20ού αι., καρτ ποστάλ, τη βιομηχανία του κινηματογράφου, ιστορικές πηγές. Τα έργα του μοιάζουν να προέρχονται από τη βικτωριανή εποχή, ενώ είναι αναπαραγωγές της ζωντανής μνήμης.

Ταξίδι στο παρελθόν. H γκαλερί της Χριστίνας Καρελλά (Αλεξ. Παπαναστασίου 3, N. Ψυχικό) παρουσιάζει από αύριο μέχρι και τις 24 Μαρτίου την έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Ενγκελμαν. H ζωγράφος γεννήθηκε στο Παρίσι και είναι απόφοιτος της ΑΣΚΤ, από το εργαστήριο του Λάκη Πατρασκίδη. H ζωγραφική της μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει εικονογράφηση παραμυθιού. Μέχρι και τις 24 Μαρτίου.

Αρωμα γυναίκας. Μέχρι τις 18 Μαρτίου θα διαρκέσει η έκθεση της Αλις Τουρνικιώτη στην γκαλερί της Ερσης (Κλεομένους 4, Κολωνάκι). Το γυναικείο στοιχείο και ο έρωτας απασχολούν τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της ζωγράφου, που έχει πολλές εκθέσεις στο ενεργητικό της. Τα έργα της έχουν έντονα χρώματα και εξπρεσιονιστικές πινελιές.

Μια εγκατάσταση με φως

Η Ρένα Παπασπύρου παρουσιάζει αύριο τη νέα της δουλειά στην γκαλερί Gazon Rouge (Βίκτωρος Ουγκώ 15, Μεταξουργείο). Πρόκειται για μια εγκατάσταση 8,90 m x 4 m, που εκτείνεται διαγώνια μέσα στον χώρο. H εικαστικός δημιουργεί ένα χάρτινο τοίχο που αποτελείται από επαναλαμβανόμενα φωτοτυπημένα μικρά πορτρέτα σε κυμαινόμενες διαστάσεις. Μια δέσμη φωτός κινείται, αποκαλύπτοντας αποσπασματικά το έργο. Πυρήνας αυτού του έργου υπήρξε μια φωτοτυπία Α4, που πάρθηκε απευθείας από επιφάνεια πλαστικού δαπέδου, πάνω στην οποία η καλλιτέχνις είχε επέμβει επισημαίνοντας και στη συνέχεια σχεδιάζοντας τυχαία σχήματα. Με προσθήκη χρώματος, με αυξομείωση μεγεθών, με διαφορετικό κόψιμο και, σε κάθε περίπτωση αλλαγή στη γειτονική παράθεση, η καλλιτέχνις διαφυλάσσει ένα μικρό ατομικό χαρακτηριστικό για το καθένα από αυτά τα σχήματα. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 8/4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή