Νέες εκδόσεις

6' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Αrnaud Delalande

Η μουσική των νεκρών

μετ. Εφη Κορομηλά

εκδ. Bell, σελ. 368 – 17,50 ευρώ

Ο «Κύκνος» ήταν ένα θαυμαστό βιολί. Κατασκευασμένο από έναν άσημο Ρώσο στις αρχές του 18ου αιώνα, δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τα καλύτερα Στραντιβάρι. Αυτό το βιολί έγινε το αγαπημένο όργανο του Παγκανίνι. Και ο θρύλος λέει πως τόσο πολύ αγάπησε ο μεγάλος βιρτουόζος τον «Διάβολο», όπως το έλεγε, ώστε τον πήρε μαζί του στον τάφο. Αρχές του 21ου αιώνα, στο Παρίσι ο «Κύκνος» γίνεται έμμονη ιδέα σε έναν άλλο διάσημο μουσικό. Καθώς ετοιμάζει το τελευταίο και σημαντικοτερο έργο της ζωής του, ο Ιγκόρ Βίσεβιτς θέλει πάση θυσία να αποκτήσει το φημισμένο όργανο. Και στελνει το γιο του Φρεντερίκ στην Πράγα να αναζητήσει τα ίχνη του. Στην Πράγα, ο Φρεντερίκ ανακαλύπτει και παίρνει το βιολί, από εκεί όμως θα πρέπει να φύγει για τη Βενετία προκειμένου να αναζητήσει το δοξάρι που λείπει.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Γουίλφριντ Σέλλαρς

Ο εμπειρισμός και η φιλοσοφία του νου

μετ. Χρήστος Μαρσέλλος

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 239 – 12 ευρώ

Ο Αμερικανός φιλόσοφος Γουίλφριντ Σέλλαρς (1912 – 1989) άλλαξε τη ροή της «αναλυτικής» φιλοσοφίας όταν έδειξε στο κύριο έργο του «Ο εμπειρισμός και η φιλοσοφία του νου» (1956) ότι δεν υπάρχουν δεδομένα των αισθήσεων που να μην περιέχουν έννοιες, και μάλιστα κοινωνικά παραχθείσες έννοιες. Η «Εισαγωγή» του Ρίτσαρντ Ρόρτυ στο βιβλίο δείχνει τη σημασία του εγχειρήματος του Σέλλαρς για την αγγλο-αμερικανική φιλοσοφική συζήτηση. «Ο οδηγός μελέτης» τον οποίο συνέταξε ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Αμερικανούς φιλοσόφους, ο Ρόμπερτ Μπράντομ, επεξηγεί τα σκοτεινά σημεία του έργου. Το «Επίμετρο» του μεταφραστή Χρήστου Μαρσέλλου υπογραμμίζει τελος τη σημασία του βιβλίου για την παγκόσμια φιλοσοφία.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κλορίντα Λουμπράνο – Κωτούλα,

Μαριλένα Κόμη

Η ομάδα, το σώμα και η ψυχοθεραπεία

εκδ. Θυμάρι, σελ. 408 – 23 ευρώ

Το σώμα δεν είναι μόνο σωματικό, δεν έχει μόνο αισθητηριακές και κιναισθητικές λειτουργίες, δεν αισθάνεται μόνο. Εχει και την ικανότητα να «μιλάει» και να θυμάται. Εγγράφεται έτσι στη ιστορία του υποκειμένου και συνδέεται με το λόγο, με την επιθυμία και με το ασυνείδητο. Τόσο το υλικό από συνεδρίες που υπάρχει στο βιβλίο αυτό, αναφέρει ο καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας Κλήμης Ναυρίδης, όσο και τα θεωρητικά του μέρη αποπνέουν τη γνώση, τη σοβαρότητα και τον ψυχοδυναμικό και αναλυτικό τρόπο με τον οποίο οι συγγραφείς αντιμετωπίζουν κλινικά τον σωματικό παράγοντα στην ομαδική ψυχοθεραπεία.

Claudia Βlack

Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ σε μένα

Ζώντας με τις εξαρτήσεις

μετ. Ελενα Τσουκαλά

εκδ. Κριτική, σελ. 288

Το υπεύθυνο παιδί των εννιά ετών φροντίζει όλο το νοικοκυριό. Το προσαρμοστικό παιδί λειτουργεί χωρίς να σκέφτεται, χωρίς να αισθάνεται, υπάκουο και πάντοτε πρόθυμο. Το παιδί που είναι ειρηνοποιός προσπαθεί να σβήσει τη λύπη, το φόβο και το θυμό των γονιών και των αδελφών του. Το αντιδραστικό παιδί τραβάει την προσοχή με την αρνητική συμπεριφορά του. Οσοι μεγάλωσαν σε οικογένειες με το πρόβλημα του αλκοολισμού ή της εξάρτησης από κάποια ουσία, είναι δυνατόν να αναγνωρίζουν σε όλα αυτά κάτι από τον εαυτό τους. Στο βιβλίο αυτό, η οικογενειακή θεραπεύτρια Claudia Black βοηθάει τους αναγνώστες να αναγνωρίσουν και να ξεπεράσουν τους ρόλους που υιοθέτησαν στην παιδική τους ηλικία και οι οποίοι τους οδηγούν σε καταστροφικές συμπεριφορές στην ενήλική ζωή.

ΜΕΛΕΤΗ

Νέστορας Τυροβούζης

Η εφημερίδα «Μακεδονία» και το «Ράδιο Τσιγγιρίδη»

εκδ. University Studio Press, σελ. 166 – 9 ευρώ

Πολύ πριν από την «άνοιξη» της ιδιωτικής ραδιοφωνίας στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80, ο Χρίστος Τσιγγιρίδης έβαλε σε λειτουργία τον πρώτο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη του 1928 στους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Λίγα χρόνια αργότερα, θα γνωριστεί με τον εκδότη της εφημερίδας «Μακεδονία» Γιάννη Βελλίδη ο οποίος είχε πληροφορηθεί ότι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ οι εφημερίδες έχουν τους δικούς τους ραδιοφωνικούς στάθμούς και εκπέμπουν από εκεί τις ειδήσεις και τα ρεπορτάζ τους. Ο «δαιμόνιος» Τσιγγιρίδης και ο «χαλκέντερος» Βελλίδης θα αποφασίσουν να συνεργαστούν παντρεύοντας εφημερίδα και ραδιόφωνο έξι δεκαετίες πριν επιχειρήσουν κάτι ανάλογο οι επιχειρηματικοί κολοσσοί της σύγχρονης ενημέρωσης.

Ελλης Φιλοκύπρου

Παλαμάς, Καρυωτάκης,

Σεφέρης, Ελύτης

Η διαρκής ανεπάρκεια της ποίησης

εκδ. Μεσόγειος, σελ. 360 – 21,90 ευρώ

Επιχειρώντας να δημιουργήσουν ένα λόγο ιδεατό, τέσσερις ποιητές τόσο διαφορετικοί όσο οι Παλαμάς, Καρυωτάκης, Σεφέρης και Ελύτης, διαπιστώνουν ένα κοινό πρόβλημα: ότι περιορίζονται από το υλικό τους. Διαρκώς εγκλωβισμένοι σε ένα κατασκευασμένο από λέξεις σύμπαν, θέτουν, με τους δικούς του όρους ο καθένας, το ζήτημα της ανεπάρκειας της ποιητικής πράξης. Και αναζητούν τους τρόπους που θα γεφυρώσουν τον εξωτερικό με τον εσωτερικό κόσμο και το πραγματικό με το φαντασιακό, έτσι ώστε να φτάσουν σε ένα χώρο όπου θα κυριαρχεί μια αίσθηση οντολογικής και ποιητικής πλήρωσης και επάρκειας.

Γιάννης Ζαϊμάκης,

Αγάπη Κανδυλάκη (επιμ.)

Δίκτυα Κοινωνικής Προστασίας

Μορφές παρέμβασης σε ευπαθείς ομάδες και σε πολυπολιτισμικές κοινότητες

εκδ. Κριτική, σελ. 548 – 42 ευρώ

Σε μια εποχή όπου ενισχύεται η κυριαρχία των δυνάμεων της αγοράς ενώ παράλληλα περιορίζονται οι παροχές του κράτους πρόνοιας, η διαμόρφωση ενός δικτύου προστασίας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πολιτισμικές ετερότητες αποτελεί αναγκαιότητα. Η μελέτη επιχειρεί να γεφυρώσει θεωρητικούς και εμπειρικούς προβληματισμούς γύρω από την οργάνωση, την ανάπτυξη και το αξιακό υπόβαθρο των δικτύων κοινωνικής προστασίας, παρουσιάζοντας αφενός θεωρητικές προσεγγίσεις και μεθοδολογικές τάσεις σε διεπιστημονική βάση και αφετέρου επιλεγμένα παραδείγματα κοινοτικών δράσεων και παρεμβάσεων από την ελληνική εμπειρία.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ηλίας Ε. Μπιτσάνης

Σελίδες από την ιστορία της Μεσσήνης (Νησιού) μέχρι το 1900

σελ. 240

Το βιβλίο αναδεικνύει άγνωστες σελίδες από την ιστορία της Μεσσήνης του νομού Μερσσηνίας, από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Για την καταγραφή της ιστορικής πορείας του τόπου, χρησιμοποιήθηκε πλούτος πηγών και στοιχείων: οι εντυπώσεις περιηγητών που επισκέφτηκαν την περιοχή και γράφουν τις εντυπώσεις τους, ιστορικά έγγραφα αρχείων, απομνημονεύματαα προσωπικοτήτων. Τα κομμάτια του παρελθόντος δίνουν μια εικόνα για την εξέλιξη του τόπου μέσα στους αιώνες. Η έρευνα θέτει μία ακόμη ουσιαστική ψηφίδα στην τοπική ιστοριογραφία της Μεσηηνίας.

ΝΟΜΙΚΟ

Λεωνίδας Ν. Γεωργακόπουλος

Ναυτικό Δίκαιο

Το εταιρικό, ενοχικό (εμπορικό & ναυτεργατικό) δίκαιο των πλοίων,

των ναυπηγουμένων, των πλωτών ναυπηγημάτων και των θαλασσίων

κατασκευών στην Ελλάδα

εκδ. Π. Ν. Σάκκουλας, σελ. 464 – 65 ευρώ

Ο τόμος περιλαμβάνει το ισχύον ελληνικό ναυτικό δίκαιο. Χωρίζεται σε τρία μέρη: Το πρώτο αφορά το εταιρικό ναυτικό δίκαιο, δηλαδή τις ελληνικές ναυτιλιακές ανώνυμες εταιρείες, τις offshore εταιρείες, τη ναυτική εταιρία του ν. 959/1979, τη συμπλοιοκτησία και τη συγκυριότητα πλοίων. Το δευτερο μέρος περιλαμβάνει το δίκαιο του πλοιοκτήτη, του εφοπλιστή, του περιορισμού των ναυτικών απαιτήσεων, τις συμβάσεις απόκτησης πλοίου, τη ναύλωση, τη μεταφορά, τη μη ναυτική εκμετάλλευση, τη ρυμούλκηση, τα ναυτικά ατυχήματα και το ναυτεργατικό δίκαιο. Και το τρίτο μέρος περιλαμβάνει το δίκαιο του νηολογίου και της εθνικότητας του πλοίου, τα εμπράγματα δικαιώματα του πλοίου, την αναγκαστική εκτέλεση, τα ασφαλιστικά μέτρα και τα ναυτικά προνόμια.

Αριστέα Σινανιώτη – Μαρούδη

Ιωάννης Δ. Φαρσαρώτας

Ηλεκτρονική Τραπεζική

εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, σελ. 621

Το e-banking, η εξ αποστάσεως δηλαδή διεξαγωγή παραδοσιακών και καινοτόμων τραπεζικών εργασιών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, προκάλεσε αναμφισβήτητα επανάσταση στην καθημερινότητα των συναλλασσομένων με τους τραπεζικούς κολοσσούς. Οι κλάδοι του δικαίου που διέπουν το e-banking είναι κατά κύριο λόγο η νομοθεσία για τη διεξαγωγή τραπεζικων και χρηματοοικονομικών συναλλαγών, το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του καταναλωτή καθώς και η νομοθεσία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Το βιβλίο παρουσιάζει μεταξύ άλλων το σύνολο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας που διέπει το e-baniking, πραγματεύεται τα νομικά ζητήματα αποστάσεως παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αντιμετωπίζει τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση ηλεκτρονικών καρτών και παρουσιάζει τον θεσμό του Διεθνούς Τραπεζικού Λογαριασμού.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Ελένη Δικαίου

Ο Ιάσονας και η εκστρατεία για το χρυσόμαλλο δέρας

εικον. Λουίζα Καραγεωργίου

εκδ. Πατάκη, σελ.136 – 7,50 ευρώ

Το βιβλίο μάς μεταφέρει στο βουνό των Κενταύρων στο Πήλιο, και στο μικρό βασίλειο της Ιωλκού όπου ξεδιπλώνονται οι περιπέτειες και τα κατορθώματα του Ιάσονα, που είχε το θάρρος να ταξιδέψει στην άκρη του κόσμου για να φέρει στην Ιωλκό το χρυσόμαλλο δέρας. Οπως και στο βιβλίο της για μικρότερα παιδιά «Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες», τα κείμενα της Ελένης Δικαίου δίνουν σάρκα και οστά σε έναν από τους ξακουστούς ήρωες της μυθολογίας και στο θαυμαστό ταξίδι του.

Αλεξάνδρα Μπίζη

Το φάντασμα του πρίγκιπα Γελαστρόνι

εικον. Βασίλης Παπατσαρούχας

εκδ. Κέδρος, σελ. 48 – 14 ευρώ

Στην άκρη του κόσμου υπήρχε κάποτε μια όμορφη γατόπολη. Μια μέρα έφτασαν εκεί πέντε ξένοι γάτοι που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη μεγάλη φτώχεια. Γιατί όμως δεν βρίσκουν να μείνουν πουθενά σε αυτήν την όμορφη πόλη; Γιατί κανείς δεν τους θέλει κοντά του; Ποιος ήταν ο πρίγκιπας Γελαστρόνι και γιατί το φάντασμά του θα τους βοηθήσει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή