Το ΚΑΣ καλείται να αποφανθεί εκ νέου για τη γέφυρα Δεβοσσέτου

Το ΚΑΣ καλείται να αποφανθεί εκ νέου για τη γέφυρα Δεβοσσέτου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι έχουν επισκεφθεί το Αργοστόλι, στην πανέμορφη Κεφαλονιά, γνωρίζουν τη γέφυρα Δεβοσσέτου. Ενώνει την κεφαλληνιακή πρωτεύουσα με την απέναντι πλευρά του κόλπου του Αργοστολίου. Είχε κατασκευαστεί επί αγγλοκρατίας, το 1813, μειώνοντας καθοριστικά -για τα ιππήλατα και άλλα παρεμφερή μέσα της εποχής εκείνης- τη διαδρομή πρόσβασης των παραγωγικών περιοχών του βορρά, στο εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο. Τα χρόνια πέρασαν, η ταχύτητα μείωσε τις αποστάσεις, αλλά η χρήση και ο χρόνος με αρωγούς τους σεισμούς, καθώς και τους βομβαρδισμούς του 1940 και του 1943 επέφεραν αλλοιώσεις και καταστροφές στην ιστορική γέφυρα. H διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, από τον Αυγουστο του 2005, αφού χαρακτηρίζει τη γεφυρα Δεβοσσέτου σημαντικό μνημείο, επισημαίνει την προϊούσα καταστροφική εξέλιξη και επικαλούμενη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) του 2001 υπενθυμίζει ότι η γέφυρα πρέπει πεζοδρομηθεί και να απαγορευθεί η κυκλοφορία οχημάτων. Παρά τις αναμενόμενες εύλογες αντιρρήσεις κατοίκων των χωριών τής απέναντι πλευράς, οι αρμόδιες τοπικές αρχές έλαβαν την πολιτικά γενναία απόφαση και απαγόρευσαν την κυκλοφορία. Οι επερχόμενες όμως νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έκαναν κάποιους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να εμφανίζονται ευνοούντες την κυκλοφορία επάνω στην υπό καταστροφή γέφυρα ελαφρών αυτοκινήτων. Αν αυτό συμβεί, θα επιταχυνθεί η διαδικασία καταστροφής του μνημείου, σήματος κατατεθέντος του Αργοστολίου.

Επ’ αυτού καλείται να αποφανθεί εκ νέου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ένα επιστημονικό όργανο, όπως εν προκειμένω το ΚΑΣ, μπορεί να αποφασίζει με κριτήρια όχι μόνον μη επιστημονικά, αλλά και αντίθετα προς τις προηγηθείσες -αλλά θέλουμε να πιστεύουμε μη παρελθούσες- επιστημονικές διαπιστώσεις, τόσο του ιδίου του ΚΑΣ, όσο και αρμοδίας υπηρεσίας του ίδιου του υπουργείου Πολιτισμού. Κατά τα άλλα, από πολιτική άποψη, προκύπτει θέμα ελέγχου, που θα πρέπει να ασκήσουν οι πολίτες για την καθυστέρηση πλήρους αποκατάστασης της οδού που υποκαθιστά την απειλούμενη σημαντική γέφυρα Δεβοσσέτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή