Αναδρομική Γ. Γαΐτη

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον Γιάννη Γαΐτη (1923-1984) εγκαινιάζεται την Πέμπτη 13 Απριλίου στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (οδός Πειραιώς). Πρόκειται για έργα ζωγραφικής, κατασκευές από ξύλο, γύψο, σύρμα, μέταλλο, σχέδια, έπιπλα και διάφορα μικροαντικείμενα που χρονολογούνται από το 1944 μέχρι το 1984.

Αν και το 1968 θεωρείται χρονιά ορόσημο για τον καλλιτέχνη καθώς πρωτοπαρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά «ανθρωπάκια», από το 1944 και παράλληλα με τις σπουδές του είχε αρχίσει να παρουσιάζει τα πρώιμα έργα του επηρεασμένος από τον εξπρεσιονισμό. Τη δεκαετία του ’50 μετά την εγκατάστασή του στο Παρίσι και την επαφή του με πρωτοπόρους καλλιτέχνες της εποχής, αρχίζει να κινείται στο χώρο της αφαίρεσης, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 οι πίνακές του γίνονται πιο παραστατικοί.

Οι απρόσωπες και πανομοιότυπες ανθρώπινες φιγούρες, τα «ανθρωπάκια», κυριαρχούν στο έργο του μέχρι το θάνατό του (1984). Δύο σημαντικοί σταθμοί της πορείας του είναι οι κατασκευές που δημιουργεί για πρώτη φορά το 1969, και η έκθεση των Πετομηχανών το 1972 στην Αίθουσα Τέχνης Δεσμός.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η αναλάβει η κόρη του ζωγράφου κ. Λορέττα Γαΐτη – Charrat. Διάρκεια ώς τις 4 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή