Το θεατρικό δυναμικό του μέλλοντος…

Το θεατρικό δυναμικό του μέλλοντος…

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο κόσμος να μην ξέρει ακόμα τα ονόματά τους. Μπορεί κάποιοι απ’ αυτούς να μην έχουν ακόμα αποφοιτήσει από τη δραματική σχολή. Μπορεί μεταξύ τους να είναι εντελώς διαφορετικοί και να βλέπουν το θέατρο ο καθένας με άλλο μάτι. Είναι νέα παιδιά, νέοι ηθοποιοί, γεμάτοι όνειρα, αποφασισμένοι να προσπαθήσουν και να πετύχουν.

Το Θέατρο «Τόπος Αλλού» ανοίγει τις πόρτες του σ’ αυτά τα παιδιά και τους δίνει βήμα να καταθέσουν τη δική τους πρόταση, τη δική τους φρέσκια ματιά, πάνω στη ζωή και το θέατρο. Με θεματικό άξονα «το δάκρυ του κωμικού ρόλου» το 1ο Φεστιβάλ Νέων Θεατρίνων είναι εδώ για να εμπνεύσει τους καλλιτέχνες της νέας γενιάς. Από τις 12 μέχρι τις 17 Απριλίου στη σκηνή του «Τόπος Αλλού» τίποτα δεν είναι κλισέ, τίποτα δεδομένο, τίποτα δεν απαγορεύεται.

«Στόχος του φεστιβάλ είναι να αποτελέσει ένα δοχείο μέσα στο οποίο θα ανακατευτούν τα υλικά πολλών διαφορετικών ανθρώπων, πολλών διαφορετικών ομάδων. Ο θεατής θα βομβαρδιστεί από διαφορετικές παραστάσεις, εντυπώσεις, αισθητικές και φιλοσοφίες πάνω στο θέατρο. Να εισπράξει κάτι έντονο, το οποίο θα εισβάλει στην ήσυχη και, ενδεχομένως, τελματωμένη καθημερινότητά του», λέει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής, εμπνευστής του Φεστιβάλ, το οποίο φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός στη σύγχρονη θεατρική πραγματικότητα.

Υπέρμαχοι της κωμωδίας

Για έξι ημέρες, δεκαπέντε ομάδες νέων ηθοποιών θα ανεβάζουν τις δικές τους παραστάσεις, πολλές φορές βασισμένες και σε κείμενα των ίδιων των παιδιών.

Οπως η ομάδα «Καραβίδα», των Βασίλη Θεοτόκη και Ελένης Τριανταφύλλου, που ανεβάζει την παράσταση «Νανούρισμα», σε κείμενο του ίδιου του Β. Θεοτόκη. «Εμείς δεν έχουμε κανένα τεράστιο όραμα», συμφωνούν. «Δεν λέμε ότι έχουμε στόχο να υπηρετήσουμε την τέχνη. Απλώς έχουμε πράγματα μέσα μας τα οποία θα θέλαμε να ειπωθούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, με μια συγκεκριμένη φόρμα». Δηλώνουν υπέρμαχοι της κωμωδίας, σιχαίνονται το «μελό» και πιστεύουν στην παραγωγή συγκίνησης από έναν κωμικό χαρακτήρα.

Τι σημαίνει «το δάκρυ του κωμικού ρόλου»; Η συζήτηση εμπνέεται εξίσου από τον Φρόιντ και από τον Κώστα Χατζηχρήστο στον «Ηλία του 16ου». Η Νάσα Χατζή, σκηνοθέτρια στην ομάδα «Φτου και βγαίνω», μας μιλάει για τα μικρά παιδιά, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το πιο σκληρό πράγμα παιχνίδι και τραγούδι. Είναι, άραγε, αυτό «το δάκρυ του κωμικού ρόλου»; Ή μήπως είναι -όπως λέει ο Νίκος Καμτσής- η τραγωδία του Κώστα Χατζηχρήστου στον «Ηλία του 16ου», με την οποία γελάμε;

Ο Γιώργος Κακής από την ομάδα «Δίδελφυς» βάζει κι άλλη παράμετρο. Μήπως «το δάκρυ του κωμικού ρόλου» είναι το δράμα του ηθοποιού που προβάλλει τα φυσικά του ελαττώματα πάνω στο σανίδι και τα οποία αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό του ρόλου που καλείται να παίξει; Μήπως, με λίγα λόγια, είναι το δράμα της Γεωργίας Βασιλειάδου στους «Γαμπρούς της Ευτυχίας»;

Διαφορετικές ματιές στο ίδιο θέμα. Και ο καμβάς του Φεστιβάλ, συνθέτοντάς τες, αποκαλύπτει την αλήθεια. Γιατί, όπως μου λέει η Μαρία Τσεκλένη από την ομάδα «Δίδελφυς», «το κωμικό και το τραγικό αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος σε όλες τις πλευρές της ζωής, πόσω μάλλον πάνω στο θεατρικό σανίδι».

Βήμα έκφρασης

Νέοι ηθοποιοί με προβληματισμούς, ήδη από τα πρώτα τους βήματα. Τι είναι, τελικά, γι’ αυτούς το Φεστιβάλ, τι τους έκανε να δηλώσουν συμμετοχή; «Σπάνια δίνονται τέτοιες ευκαιρίες στους νέους ηθοποιούς», λέει η Μαρία Τσεκλένη. «Εγώ τώρα που αποφοίτησα από τη σχολή περνάω μια περίοδο απογοήτευσης. Νιώθω ότι το όνειρό μου -να παίζω σε κάθε σεζόν- είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Αλλά δεν πρόκειται ούτε να υποχωρήσω ούτε να συμβιβαστώ. Προτιμώ να δουλεύω οπουδήποτε αλλού παράλληλα, προκειμένου να κάνω στο θέατρο μόνο δουλειές που με εκφράζουν. Και το Φεστιβάλ μού δίνει το βήμα να εκφραστώ». Ο Νίκος Καμτσής συμπληρώνει: «Αυτά τα παιδιά έχουν όραμα. Και το όραμά τους είναι να δουν αυτά που έχουν μέσα τους να παίρνουν ζωή πάνω στο σανίδι. Το Φεστιβάλ, λοιπόν, τα απαλλάσσει από όλη την απίθανη «λάντζα» που απαιτεί το ανέβασμα μιας παράστασης. Ολο το δυναμικό του θεάτρου -έμψυχο και άψυχο- είναι εδώ, σε ετοιμότητα και στη διάθεσή τους, προκειμένου να τους δώσει βήμα να πουν αυτά που θέλουν, με τον τρόπο που θέλουν».

Μια ιδέα, λοιπόν, «ένα απωθημένο πολλών χρόνων», όπως το αποκάλεσε ο Νίκος Καμτσής, παίρνει ζωή από τις 12 μέχρι τις 17 Απριλίου στο Θέατρο «Τόπος Αλλού». Οι νέοι αυτοί καλλιτέχνες θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι έχουν πράγματα να πουν. Το 1ο Φεστιβάλ Νέων Θεατρίνων θα αποτελέσει την πρώτη μας γνωριμία με το θεατρικό δυναμικό του μέλλοντος…

Ποιοι συμμετέχουν

Οι ομάδες που λαμβάνουν μέρος στο Φεστιβάλ: Angelus Novus, Εκτάκτου Ανάγκης, Ονειροπαγίδα, Ακροβάτες της Τέχνης, Καραβίδα, Φτου και Βγαίνω, Αυτόπτες Μάρτυρες, Για Λίγες Παραστάσεις Ακόμη, 30 Plus, 361 Μοίρες, Υπόγειες Διαδρομές, ΔΙΔΕΛΦΥΣ, Ηλέκτρα(;), Οπως μας Αρέσει.

Η ομάδα «πρόΤΑΣΗ» θα παρουσιάζει κάθε μέρα στο φουαγιέ του θεάτρου την Performance «Πολυέλαιος διά χειρός Καβάφη», βασισμένη σε ποίημα του Κ. Π. Καβάφη, στις 6 μ.μ. Θεατρικές παρεμβάσεις θα κάνει κάθε μέρα η ομάδα «Οπως μας Αρέσει». Ανάμεσα στις παραστάσεις θα υπάρχουν μουσικές παρεμβάσεις από την ομάδα «Ονειροπαγίδα».

Ωρες παραστάσεων 6-9 μ.μ., θέατρο «Τόπος Αλλού», Κεφαλληνίας 17 και Κυκλάδων, Κυψέλη (τηλ.: 210- 86.56.004).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή